Spring naar inhoud


Geen kerstkaarten meer

Beste Beatrijs,

Eigenlijk willen wij na twintig jaar geen kerst- of nieuwjaarswensen meer versturen. Volgens mij zijn wij niet de enigen. Iedereen voelt zich verplicht, en het kan bij ons oplopen tot wel honderd kaarten die we moeten versturen. We hebben bedacht dat we het bedrag dat we hier normaal gesproken aan besteden beter naar een goed doel kunnen overmaken. Weet u een gepaste tekst om op een kaart te zetten, zodat wij dit aan onze kennissen kunnen laten weten?

Moe van de kerstpost

Beste Moe van,

Als u geen zin meer hebt om kerstkaarten te versturen, dan kunt u er toch gewoon mee ophouden? Waarom zou u iedereen over uw voornemen gaan inlichten? Op die manier bent u alsnog bezig met kaarten versturen, en dan kunt u net zo goed in een PS-je de beste wensen toevoegen. Men merkt het vanzelf wel. De enkeling die gewond zou kunnen raken omdat hij meent uit de gratie te zijn gevallen, kunt u handhaven op uw lijst, die daardoor tot hanteerbare proporties van een handjevol kan worden teruggebracht. Ik denk niet dat het mensen interesseert dat u een nobeler bestemming hebt gevonden voor het geld dat u anders aan de kerst- en nieuwjaarswensen besteedt. De keuze van goede doelen is een persoonlijke beslissing, evenals de hoogte van uw schenking. Deze overwegingen staan los van het al dan niet versturen van kerstkaarten en u hoeft uw vrienden en kennissen niet op de hoogte te brengen van uw filantropische acties.

Maak het niet te ingewikkeld, lijkt me. Als u genoeg hebt van een verplichting die volgens u zinloos is geworden, dan staat het u vrij ermee op te houden. Er volgen geen sancties. Niemand zal reclameren: ‘Zeg, ik heb geen voorgedrukte en gesigneerde beste wensen van je gekregen. Hoe zit dat?!’ Het enige wat zal gebeuren is dat u per jaar minder voorgedrukte en gesigneerde beste wensen in de brievenbus krijgt. Maar daar zult u toch niet rouwig om zijn, als u ze zelf niet meer verstuurt?

Artikelen in Feestdagen, Post.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan