Spring naar inhoud


Gastvrijheid retourneren

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik worden zo nu en dan uitgenodigd voor een feestje – een high tea of een brunch of iets dergelijks – door kennissen met wie we verder nauwelijks omgaan. Iemand van de tennisclub bijvoorbeeld. We vinden het niet aardig om niet te gaan, maar vragen ons af of we die mensen dan ook terug moeten vragen. Hoe los je dit netjes op?

De prijs van een ontvangst

Beste De prijs van een ontvangst,

Als u wordt uitgenodigd door mensen die u nauwelijks kent, hoeft u zich om te beginnen niet gedwongen te voelen om te gaan. U kunt heel goed vriendelijk afzeggen, omdat u andere verplichtingen hebt. Het is niet onaardig om zo’n uitnodiging af te slaan. Als u er geen behoefte aan hebt om sociale relaties met deze mensen te onderhouden, is het zelfs raadzaam om niet op hun uitnodigingen voor feestjes in te gaan.

Als u wel zin hebt in een feestje, gaat u wel. Dit betekent nog niet dat u de gastheer/ -vrouw op korte termijn moet terugvragen. U hoeft in ieder geval niet bij wijze van terugbetaling speciaal voor hen een sociale gelegenheid te organiseren. Wie weet komt dat later nog eens, en zo niet, is dat ook geen ramp. Het ligt anders, wanneer er sprake is van een opeenvolging van uitnodigingen die u altijd aanneemt. Dan ontkomt u er niet aan om eens wat terug te doen. Als u meerdere malen bij iemand over de vloer bent geweest, staat u in de schuld en moet u ook eens de rol van ontvangende partij spelen.

Artikelen in Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. dot schrijft

    sommige mensen nodigen bijna iedereen die ze kennen, ook vage kennissen, uit, om de tent gevuld te krijgen. daar zit dus weinig verplichting tot terugvragen aan vast.Sommige HTML is toegestaan