Spring naar inhoud


Een attentie retourneren

Beste Beatrijs,

Eenmaal in de week ga ik met een vriend samen snookeren (een biljartspel). Dat doen we in een gelegenheid die wordt uitgebaat door een Turkse familie. Het is al enkele malen voorgekomen dat de vrouw van de eigenaar ons heeft getrakteerd op Turkse lekkernijen (sütlac, baklava en dergelijke). Nu willen we graag iets voor die mevrouw meebrengen. Zij is er zelf echter nooit, wat misschien iets zegt over hoe traditioneel zij zijn. Onze vraag aan u is dan ook: kunnen we zomaar iets meebrengen en voor haar achterlaten en zo ja, wat zou dat dan kunnen zijn. Bosje bloemen, plantje?

Een materieel bedankje

Beste Een materieel bedankje,

Als u de vrouw van de eigenaar nooit ziet, hoeft u niet iets voor haar mee te brengen. Hoe weet u dat de traktatie speciaal voor u bedoeld is? Het is heel goed mogelijk dat de vrouw altijd lekkernijen bakt die door de eigenaar altijd aan zijn klanten worden gepresenteerd, zoals kappers ook altijd koffie en thee schenken voor hun klanten. In Turkse etablissementen, waar klanten wat langer binnen zitten (bijvoorbeeld tapijtverkopers of kleermakers) krijgt de klant standaard thee met zoete snacks. Service van de zaak. Het is niet de bedoeling dat die attentie wordt terugbetaald met presentjes. Het is een vorm van klantenbinding die hoort bij de Turkse manier van zaken doen.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Dana schrijft

    Ik zou zeggen: als u vaste klant / gast bent in het etablissement, en aardig contact hebt met de eigenaar, dan kunt u best een keer een presentje meenemen. Iets voor zowel de uitbater als zijn vrouw, zoals wat lekkers, en bedenk desnoods een reden (u was jarig, uw kind was jarig, een nieuwe baan – het hoeft niet waar te zijn, maar dan heeft u een excuus om uw presentje in te brengen). Dan heeft u voor uw gevoel de traktatie kunnen beantwoorden.Sommige HTML is toegestaan