Spring naar inhoud


Ex blijft nog even hangen

Beste Beatrijs,

Deze week hebben mijn vriendin en ik onze relatie beëindigd, nadat zij vertelde dat ze verliefd is geworden op een collega. Wij waren vier jaar samen en gezien onze turbulente relatie ervaar ik naast verdriet ook berusting en opluchting. De afgelopen twee jaar woonden wij samen in een huurwoning die op mijn naam staat. Mijn ex-vriendin vindt niet zomaar een nieuw onderkomen en het lijkt me schappelijk dat zij hier nog even kan blijven. We slapen momenteel gescheiden. Mijn ex-vriendin wil de komende tijd afwisselend bij haar nieuwe interesse slapen en hier in huis vanwege de kortere reistijd naar werk. Voor mij voelt dat alsof ik gebruikt word voor haar behoeftes van het moment. Ik wil niet als inloophuis fungeren omdat het haar goed uit komt. Mag ik van haar verlangen een keus te maken wat betreft slaapplek, dus ofwel altijd hier, ofwel altijd ergens anders? Wat is een redelijke termijn om een ex-vriendin in huis te laten wonen?

Onverwacht vrijgezel

Beste Onverwacht vrijgezel,

Sinds het uit is met uw vriendin wonen zij en u nog steeds in hetzelfde huis, maar zij slaapt waarschijnlijk in een logeerkamer of op de bank. Het is natuurlijk belangrijk dat zij zo snel mogelijk andere woonruimte vindt, want zij en u zitten elkaar wel in de weg nu. Het is op zichzelf aardig van u dat u haar enige tijd gunt om iets anders te vinden in plaats van haar eruit te gooien. Wel moet u erop aandringen dat ze haast maakt met een en ander. Ze zou bij wijze van overbrugging ook tijdelijk bij een vriend(in) van haar kunnen intrekken, voordat ze iets definitiefs vindt. U heeft er een probleem mee dat ze uw huis wil gebruiken als pied à terre: dat ze daar slaapt als ze naar haar werk moet, en bij haar nieuwe amant wanneer ze daar zin in heeft. Daar kunt u geen voorwaarden aan stellen. Het is een beetje raar om tegen uw ex te zeggen: ‘Of je slaapt altijd hier, of je slaapt hier helemaal niet meer.’

U kunt het beter formeel afspreken en de afspraak koppelen aan de huur. Ik neem aan dat uw ex meebetaalt aan de huur. Zeg tegen haar: ‘Je kunt hier nog zitten, zolang je jouw deel van de huur betaalt. Over vier weken (zes? acht? – spreek een uiterste datum af) is dat afgelopen, en dan moet je gewoon helemaal vertrekken.’ Tot die tijd (dat ze nog meebetaalt) woont u nog samen met haar, zij het gescheiden van tafel en bed. Uw ex kan naar eigen inzicht gebruik maken van het huis en de voorzieningen. U leidt gescheiden levens en ze hoeft u niet in te lichten over haar dagelijkse of nachtelijke plannen.

Artikelen in Exen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Gemma Coebergh schrijft

  Nogal ultrasoepel, ik zou er voor zijn dat de ex zo gauw mogelijk vertrekt. Zij heeft gekozen voor een ander, dan is het zowel pijnlijk als onlogisch dat haar behoeften de boventoon voeren en dat ze in huis blijft hangen omdat het haar beter uitkomt.

 2. Fer schrijft

  Het belangrijkste is een ultimatum te stellen dat ze moet vertrekken. Vier weken lijkt me een mooie termijn.
  Let nu vooral op je spullen. Alles van waarde kan je nu niet meer onbeheerd achterlaten. Vergeet ook niet wachtwoorden en pincodes te veranderen en een eventuele gemeenschappelijke rekening per direct te sluiten.

 3. Jansy schrijft

  Al ben ik het eens met het advies, maar als ex is ingeschreven op het adres mag je iemand er niet uitzetten. Dat heet huurdersbescherming. Als zij niet is ingeschreven kan het wwl.

 4. Heleen schrijft

  Huurbescherming is voor huurders die op het huurcontract staan, niet voor mensen die enkel ingeschreven staan bij de gemeente. Dit is een wijdverspreid misverstand, dat echt niet klopt. Juridisch gezien mag de ex dus direct de deur gewezen worden.Sommige HTML is toegestaan