Spring naar inhoud


Te veel eisen

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mij komt binnenkort een nachtje logeren, zoals wel vaker gebeurt in verband met de avondklok. Bij haar kan ik nooit overnachten, want ze vindt haar studio te klein. Toen we laatst over warme chocolademelk kwamen te spreken, had ik gezegd dat ik dit altijd met cacao en water maak, net als in Mexico. Gisteren stuurde ze me een appje met de vraag of ik vegan melk en slagroom (duur!) wilde kopen voor het weekend, want ze drinkt liever geen chocolademelk met water. Dit vond ik ergerlijk. Ze neemt al nooit een attentie mee als ze komt logeren, maar dan ook nog een boodschappenlijstje doorgeven vind ik nogal ver gaan. Ik vraag me af of ik hier nog iets over kan zeggen tegen haar. Ik ga natuurlijk lekkere dingen in huis halen voor mijn goede vriendin, maar ik wil geen lijstje van haar afwerken.

Geen boodschappenmeisje

Beste Geen boodschappenmeisje,

Wat u in huis wil halen voor uw vriendin kunt u zelf bepalen. Rekening houdend natuurlijk met haar algemene dieetbeperkingen. Vegetarisch of veganistisch, als ze van die richting is. Maar u hoeft geen supermarktlijstje van haar af te vinken. Als u geen behoefte hebt aan of geen geld hebt voor wensen van haar die u te specifiek vindt, dan laat u dat zitten. Breng het onderwerp niet ter sprake tijdens haar bezoek. Als ze informeert waarom u die spullen niet hebt gekocht, terwijl ze er nog wel om gevraagd had, zegt u dat u boodschappen hebt gedaan die voor u beiden geschikt zijn en dat chocolademelk volgens wat voor recept dan ook niet op het programma staat. In plaats daarvan kunt u thee of wijn serveren.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Peggy schrijft

  Als uw vriendin perse iets specifieks wil gebruiken, kan ze dat zelf aanschaffen en meenemen. Zo te horen logeert ze vaak bij u zonder enige bijdrage aan de boodschappen. U lijkt wel haar persoonlijke B&B. Tijd voor verandering.

 2. Jo schrijft

  Doordat ik nogal wat allergieën heb, zoals melk, ben ik ook gebonden aan vegetarische melk en slagroom. Het zou niet in me opkomen om aan een gastvrouw/heer te vragen om zoiets te kopen (en zo duur is het overigens niet). Ik neem altijd allerlei dingen mee in mijn tas, zelfs mijn lunch of bijgerechten voor het diner.

 3. Annabel schrijft

  Vegan spullen zijn inderdaad vaak duurder dan het normale alternatief. Met een dochter met allergieën weet ik er helaas veel vanaf. Volgende keer dat u zo’n appje krijgt, antwoordt u per omgaande: “ik heb al lekkers in huis gehaald voor …. (dag dat ze komt)!” Mocht ze dan alsnog om die vegan spullen doorvragen, dan kunt u rustig antwoorden dat ze dat dan zelf moet meenemen want u vind het te duur. Tja, als zij zo’n brutale vraag stelt, kunt u gerust zo’n (in uw ogen misschien) bot antwoord geven hoor.

 4. Mari schrijft

  Ivb met een medische achtergrond zijn er veel dingen die ik liever niet eet, ik neem dus altijd dat gene wat wel verdragen word mee. Zelfde als wanneer de peuter mee gaat, alle hapjes, drankjes en speeltjes gaan mee. Waarom zou je de gastheer/vrouw hier mee opzadelen?Sommige HTML is toegestaan