Spring naar inhoud


Boog van buren

Beste Beatrijs,

Over een paar maanden zijn wij 25 jaar getrouwd. Wij wonen op het platteland in Friesland, in een buurtschap van ongeveer 80 inwoners. Eén van onze buurvrouwen weet dat dit jubileum eraan komt en wanneer. En wij verwachten dan ook dat zij de overige buurtbewoners zal mobiliseren om een feestelijke boog te maken, die zij dan de nacht vóór de bewuste datum voor ons huis zullen installeren.

Eigenlijk willen wij dit niet. Hoe kunnen wij op een vriendelijke manier aangeven dat wij dit niet willen. Of zullen we maar niks zeggen en het over ons heen laten komen (omdat de buurt hier alleen maar goede en leuke bedoelingen mee heeft)?

Aankomend 25-jaar-jubies

Beste Aankomend,

Dit lijkt me zo’n traditie uit de tijd dat dorpelingen lief en leed met elkaar deelden en als vanzelfsprekend elkaars bruiloften en begrafenissen bezochten. Dit is iets waar u liever niet aan onderworpen wordt. U wilt liever buitenstaander blijven. Dat kan, als u de buurvrouw niet als tegenstander beschouwt maar als potentiële medestander.

Neem uw buurvrouw in vertrouwen. Maak haar quasi-naïef deelgenoot van uw zorg over wat er te gebeuren staat. U zegt dat u gehoord heeft van de aloude boog-traditie en dat u met de mogelijkheid rekening houdt dat ‘de mensen uit het dorp’ ook voor u zoiets in elkaar gaan timmeren. Vervolgens legt u uit dat u hier tegenop ziet en waarom, maar u bezweert haar dat u niemand voor het hoofd wilt stoten. Vraag haar hoe ze denkt dat de anderen zullen reageren op het feit dat u geen boog wilt. Als ze zegt: “O, daar zal niemand zich aan storen”, dan kunt u haar vragen om eventuele mensen die het plan opvatten een boog te maken te ontmoedigen. Als ze zegt: “Ja, de mensen zullen het wel arrogant of kapsoneachtig vinden als jullie dat niet willen”, dan kunt u altijd nog zeggen: “O, dan moet het maar gewoon doorgaan.”

U maakt uw wensen dus niet rechtstreeks kenbaar aan de buurvrouw, maar indirect. U doet een beroep op haar kennis van het buurtleven, de tradities en haar verwachting over de houding van de buurtgenoten. Over haar hoofd heen spreekt u het dorp aan. In werkelijkheid spreekt u alleen tegen haar, maar dat weet zij niet, want u heeft haar gevangen in de rol van deskundige wier hulp u inroept en zij zal niet te beroerd zijn om u ter wille te zijn.

Artikelen in Buren, Huwelijksjubileum.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan