Spring naar inhoud


Wil geen restjes van buren

Beste Beatrijs,

Ik ben een alleenstaande vrouw en kan prima voor mezelf zorgen. Mijn buren denken waarschijnlijk dat singles slecht eten, want ze komen me geregeld pannetjes soep en andere etensresten brengen. Ik bedank dan vriendelijk, maar ben er helemaal niet blij mee, want ik vind mijn eigen maaltijden veel lekkerder dan die van hen en kieper het daarom weg. Ook als een van hun kinderen jarig is, wordt er steevast bij mij aangebeld om een vies, goedkoop gebakje af te geven dat ik helemaal niet lust. Hoe kan ik zonder hen te beledigen duidelijk maken dat ze me geen voedsel meer moeten komen brengen?

Geen behoefte aan restjes

Beste Geen behoefte aan,

Dit is wel een heel merkwaardige interpretatie van het begrip ‘prettige burenverhouding’ om niet te zeggen: patroniserend. Als u af wilt van de voedseldonaties, zult u met hen moeten spreken. Waarschijnlijk is het beter om de buurvrouw even apart aan te schieten dan haar of een van haar gezinsleden met een vol dienblad heen te zenden, wanneer ze weer eens onverwacht aanbellen. Uw boodschap moet met een vriendelijk-verontschuldigende toon worden gebracht: ‘Heel aardig, die pannetjes soep, maar ik heb het eigenlijk niet nodig. Ik kook altijd zelf of heb afspraken buiten de deur, en dan kom ik niet meer aan jullie eten toe, zodat ik het moet weggooien, en dat is ook weer zonde. Maar ik waardeer jullie hartelijkheid zeer. Misschien kan ik eens een beroep op jullie doen, als ik ziek in bed lig?’ Dat laatste bent u natuurlijk in het geheel niet van plan, maar dan voelen ze zich net wat minder afgescheept. Op die gebakjes kunt u beter niet apart ingaan. Niets is makkelijker dan die onmiddellijk in de vuilnisbak te zwiepen. En het ís tenslotte allemaal vreselijk goedbedoeld.

Artikelen in Buren, Eten en drinken.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan