Spring naar inhoud


Buurkinderen niet in autogordel

Beste Beatrijs,

Onze buren vervoeren hun drie kinderen dagelijks zonder enige vorm van gordelbescherming. De twee oudsten zitten ook regelmatig los voorin de auto. Ze zijn pas zes en vijf jaar! Ik vind dat onverantwoord. Hun ouders zouden beter moeten weten! We hebben op zichzelf een goede band met de buren (we letten op elkaars huis met vakantie, springen in als dat nodig is), maar ik deins toch terug om hier een opmerking over te maken. Voor je het weet ben ik de betweterige buuf die met het vingertje omhoog staat. Hoe tactvol je ook probeert zoiets te brengen, mensen kunnen soms erg beledigd zijn als je ze ergens op wijst. Wanneer ontaardt een goed bedoeld advies (‘Zet ze toch even in de riemen, veiliger voor iedereen en het is wettelijk verplicht’) in vervelende bemoeizucht? Mijn man vindt dat ze het zelf moeten weten en dat het onze zaak niet is. Ik ben geneigd om meer vanuit het belang van de kinderen te denken. Maar hoe pak ik zoiets aan?

Hoe corrigeer ik de buren?

Beste Hoe corrigeer ik,

Het is inderdaad lastig om de buren hierover aan te spreken, omdat kritiek snel verkeerd valt. Aan de andere kant is hier sprake van een serieuze wetsovertreding. Misschien zou u uw opmerking in de vorm van een waarschuwing kunnen formuleren, bijvoorbeeld: ‘Het valt me op dat jullie de kinderen nooit in de veiligheidsriemen zetten. Daar moet je mee uitkijken, hoor, dat kost 75 euro per persoon! Een vriendin van me kreeg daar laatst een bekeuring voor. Zij en haar kind zaten zonder riemen: 150 euro boete! Met drie kinderen loopt dat helemaal op. Jullie zijn een vette prooi voor de verkeerspolitie.’

Mensen voelen zich minder gepikeerd wanneer je hen waarschuwt voor bekeuringen (denk aan flitsende automobilisten bij snelheidscontroles), dan wanneer je hen aanspreekt op onverantwoordelijk gedrag ten opzichte van hun kinderen. Als u zich bezorgd toont dat ze hun kinderen zullen doodrijden, houdt dat een morele veroordeling in. Als u zich bezorgd toont over hun portemonnee, vinden ze dat aardig van u. Of het werkt, weet ik niet, maar dan hebt u het in ieder geval geprobeerd. Mocht de buurvrouw zich ontvankelijk tonen voor uw bekeuringsanecdote, kunt u er altijd nog aan toevoegen dat de autogordel ook echt veiliger ís. Vertel desnoods een volgend gefingeerd verhaal over een kind dat door de voorruit sloeg en het leven liet. Iets wat al gebeurd is maakt altijd meer indruk dan toekomstige risico’s.

Artikelen in Buren, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan