Spring naar inhoud


Niet meer op huis buren passen

Beste Beatrijs,

Mijn buurman werkt in het buitenland en zijn vrouw gaat vaak naar hem toe met de kinderen. In ieder geval alle schoolvakanties en ook regelmatig weekendjes tussendoor. De buren hebben een kat, een hond, vissen en veel planten binnen en buiten in potten. Een paar jaar geleden deed mijn buurvrouw een beroep op mij om op het hele spul te passen, inclusief de hond. Sindsdien doe ik dat zeker eens per maand. Ik ben inmiddels zover dat ze de hond naar een hotel brengen, maar het valt me nog steeds zwaar om zo vaak hun levende have te verzorgen. Afgelopen zomer waren ze vijf weken weg! Ik heb een zware baan in de gezondheidszorg en ben bekaf als ik thuis kom. Eigenlijk wil ik dan geen verplichtingen meer hebben. Ik heb dat voorzichtig maar wel duidelijk aan mijn buurvrouw verteld en gevraagd of ze iemand anders kon zoeken. De vriendschap is nu bekoeld. Ik ben de oorzaak dat zij geen weekendjes weg kunnen. Zelf ga ik zelden op vakantie. Betekent het feit dat ik bijna altijd thuis ben dat ik altijd beschikbaar moet zijn?

Onbezoldigd huisopzichter

Beste Onbezoldigd,

Het trekt blijkbaar nogal een wissel op u, elke keer die planten water geven en dieren verzorgen. Het is u te zwaar en u wilt er van af. Dat is uw goed recht. U hebt het uitgelegd, zij neemt het u kwalijk. Dat is jammer, maar haar opstelling is niet echt fraai. Buren werken met een systeem van dienst en wederdienst, en het is niet de bedoeling dat de een altijd de diensten doet voor de ander. Wie voortdurend weekendjes weggaat moet niet altijd op dezelfde een beroep doen, in ieder geval niet als het zoveel werk betekent. Beter kan ze een bekende tiener uit de buurt inschakelen die wat handgeld kan gebruiken.

Kom er nog eens op terug met de buurvrouw. Verontschuldig u voor het ongerief dat u misschien veroorzaakt hebt. Maak een vriendelijk gebaar en geef haar een bloemetje of zoiets en leg haar nogmaals uit dat de verzorgingstaak u zwaar viel, dat het u een kwartier (half uur?) per dag kostte meerdere keren per jaar, en dat u ’s avonds moe bent. De bekoeling zal wel weer bijtrekken in de loop der tijd, zeker als u vriendelijk blijft.

Artikelen in Buren.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan