Spring naar inhoud


Vriendin is slecht gekleed

Beste Beatrijs,

Wij zijn twee meisjes van veertien en we maken ons zorgen over een vriendin van ons. Ze draagt kleding die helemaal niet bij haar figuur past (ze is nogal stevig). We vinden dat ze voor gek loopt. Mensen mogen wel in hun eigen kledingstijl lopen, maar we willen niet dat ze gepest wordt. We vinden het moeilijk om hier over te beginnen, omdat dit volgens ons heel gevoelig ligt. Hoe zouden we dit het beste tegen haar kunnen zeggen zonder haar te kwetsen?

Bezorgde vriendinnen

Beste Bezorgd,

Het is inderdaad riskant om iemands kledingstijl te bekritiseren. De persoon om wie het gaat trekt zich dat toch altijd persoonlijk aan. Maar jullie schrijven dat het om een vriendin van jullie gaat. Dan moet het iets makkelijker zijn, want vrienden accepteren dingen van elkaar, zeker wanneer de sfeer gezellig is.

Het moet een beetje terloops gebeuren. Zeg dus niet tegen haar: “We willen een probleem met jou bespreken en dat gaat over je kleding…” Beter is het als jullie je vriendin mee uit winkelen nemen. Stel je hebt een nieuwe broek nodig of een jurk, of wat dan ook. Dan gaan jullie met z’n drieën een paar winkels af, je past wat kleren, en je vraagt haar of ze dat leuk vindt staan. Intussen kijk je ook of je dingen ziet waarvan je denkt dat die leuk voor haar zouden zijn. Als je iets ziet, dan kun je haar suggereren om het even aan te trekken. Het gaat er niet om dat ze iets nieuws moet kopen, maar dat ze iets aanpast dat haar veel beter staat dan wat ze normaal draagt. Heb je haar zo ver dat ze iets anders aan heeft getrokken, dan kun je ook commentaar geven. Als je ergens enthousiast over bent (“O, dit staat je heel erg goed”), dan is het makkelijker om te zeggen dat andere dingen minder goed staan. Omdat je bovendien ook naar haar mening vraagt (over wat je zelf aanpast en misschien wil kopen) is het gesprek geen eenrichtingsverkeer. De kans is in ieder geval groter dat ze naar jullie mening luistert, zonder dat ze het idee krijgt dat jullie haar afkammen.

Artikelen in Tieners, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan