Spring naar inhoud


Kletsende vriendin

Beste Beatrijs,

Ik heb een goede vriendin. Haar dochter en mijn dochter van 15 zitten bij elkaar in de klas en zijn ook bevriend. Mijn dochter is tamelijk gesloten van aard en vertelt niet vaak iets over zichzelf, maar we hebben wel een goede band. Als er problemen zijn, weet ze me te vinden en praat dan wel over wat haar bezig houdt. Ik vind het prima zo – als moeder hoef je niet alles te weten. De dochter van mijn vriendin is een enorme flapuit en vertelt alles tot in detail aan haar moeder. Dus ook wat er op feestjes gebeurt en welke rol mijn dochter daar in heeft. Ik vind dat lastig want mijn vriendin weet vaak meer over mijn kind dan ik. Dan zegt ze bijvoorbeeld: ‘O ja, alle meisjes drinken hoor!’ Ook vertelt ze van alles over het onderlinge gedoe in die meisjesgroep en vindt ze dat er te weinig rekening wordt gehouden met haar dochter. Ik voel me dan indirect aangesproken. Eigenlijk wil ik er niets mee te maken hebben. Hoe bepaal ik mijn houding?

Te veel informatie

Beste Te veel informatie,

U hebt een goede verhouding met uw dochter – dat is het enige wat telt. De rest is bijzaak. Uw dochter is niet heel erg mededeelzaam. Dat is normaal voor tieners. Uw vriendin hoort wél van alles van haar dochter en vertelt dat dan weer door aan u. Zo gaan mensen te werk die hun kicks ontlenen aan andermans leven. Dat gebeurt wel vaker en is geen reden voor zorg. U kunt uw vriendin gewoon belangstellend aanhoren. U krijgt aldus wat extra achtergrondinformatie over het dagelijks leven van uw dochter. Dat is nooit weg. U kunt interessante dingetjes later nog eens met uw dochter bespreken onder het motto ‘Dat heb ik gehoord van X.’ U benadeelt uw vriendin daar niet mee, want wie praat weet dat zijn of haar woorden verder zullen reizen.

Als uw vriendin klaagt over strubbelingen van haar dochter op het sociale front, kunt u om te beginnen met haar meevoelen, maar u hoeft zich op geen enkele manier aangesproken te voelen. Uw dochter en de hare zijn oud genoeg om er een zelfstandig sociaal leven op na te houden en daar met vallen en opstaan wegwijs in te raken. Moeders moeten daar niet te veel bovenop zitten. Wanneer de uitweidingen u beginnen te vervelen, kunt u dit punt onder de aandacht van uw vriendin brengen en een ander onderwerp aansnijden.

Artikelen in Tieners, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan