Spring naar inhoud


Buren binnen vragen

Beste Beatrijs,

Wij hebben als buren niet erg veel contact met elkaar. Het blijft gewoonlijk bij groeten en soms een praatje op straat. Een poosje geleden had mijn buurvrouw haar pols gebroken. Dit leek me een goede aanleiding om mijn medeleven te laten blijken en ik belde bij haar aan om een bloemetje aan te reiken. Haar man deed open, nam het bloemetje in ontvangst en we hebben even staan praten. Tot mijn verbazing werd ik niet eens in de hal uitgenodigd, laat staan binnen voor een kopje thee. Van vroeger herinner ik me dat mijn moeder me op het hart drukte om de mensen binnen te laten, wanneer er bekenden (buren of mensen van de kerk) aan de deur kwamen. Ik vroeg me af of dit tegenwoordig niet meer gebruikelijk is.

Niet binnen gevraagd

Beste Niet binnen gevraagd,

Normaal gesproken laten buren elkaar even binnen, wanneer ze bij elkaar aanbellen, al was het maar in de hal. Uw buren deden dat niet. Dat betekent dat ze geen behoefte hebben aan contact met de buren. Het is niet erg beleefd inderdaad, maar wel duidelijk. Uw buurvrouw heeft geen behoefte aan belangstelling of hulp van de buren. Ze kan het zelf wel af.
U vraagt of dit tegenwoordig gebruikelijk is. Daar valt geen algemeen antwoord op te geven. Het afwijzen van contact met buren komt waarschijnlijk meer voor dan vroeger, omdat mensen in toenemende mate hun sociale contacten buiten hun onmiddellijke leefomgeving hebben. Anderzijds zijn er toch genoeg mensen die nog steeds wel betrekkingen met de buren onderhouden en in voorkomende gevallen kopjes thee met elkaar drinken. Het hangt dus af van de persoon. In geval van ziekenbezoek is het trouwens handiger om van tevoren op te bellen met de vraag of het gelegen komt dan iemand via de deurbel te overvallen.

Artikelen in Buren, Visite.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Bas schrijft

    De conclusie dat de buren geen behoefte hebben aan contact vind ik te snel getrokken. Het kan ook gewoon sociale onhandigheid zijn geweest. Misschien was de buurman even te verrast om te bedenken dat het beleefd zou zijn de bezoekster binnen te nodigen. Als er nooit iemand spontaan langskomt is dat geen ingeslepen gewoonte.

    “Never ascribe to malice that which is adequately explained by incompetence.” (Napoleon)Sommige HTML is toegestaan