Spring naar inhoud


Als de bijrijder in slaap valt

Beste Beatrijs,

Wij gaan altijd met de auto op vakantie en leggen dan grote afstanden af, niet aan een stuk door, maar in delen. Ikzelf heb geen rijbewijs en ben dus bijrijder. Omdat ik niet actief hoef te zijn (maar dat is discutabel), gebeurt het wel eens dat ik in slaap val. Dit leidt tot grote ergernis van mijn vrouw, die soms begint te schelden en mij asociaal noemt. Wat vindt u, ben ik verplicht wakker te blijven? Naast een tomtom gebruiken wij als back-up een geprinte ANWB-route en hebben wij ook ouderwetse landenkaarten binnen handbereik.

Slaapverbod

Beste Slaapverbod,

Ergens tussen de extremen van controlezucht en onverschilligheid bevindt zich de ideale bijrijder.

De rol van de bijrijder wordt door verschillende mensen verschillend ingevuld. Je hebt de onvermoeibare meechauffeerders: zij zijn gespitst op gevaar en benoemen alles wat hen opvalt (‘Kijk uit, daar komt een vrachtwagen aan!’, ‘Pas op, er kunnen herten oversteken!’). En je hebt de onoplettenden die zich gedragen alsof ze in een taxi zitten en spelletjes gaan spelen op hun telefoon. Ergens tussen die extremen van controlezucht en onverschilligheid bevindt zich de ideale bijrijder. Zijn/haar taak was altijd om de kaart te lezen, de afslagen in de gaten te houden en af en toe met de chauffeur te converseren. Nu het vinden van de weg uitbesteed is aan tomtom en aanverwante routeplanners blijft alleen het contact met de chauffeur over.

Uw vrouw neemt het u kwalijk dat u bij lange autoritten wel eens in slaap valt. Dit lijkt weliswaar op het eerste gezicht veel op je geestelijk terugtrekken door je in een boek te verdiepen, maar het is natuurlijk geen bewuste keus. U wordt door slaap overmand, omdat u zich in een monotone situatie bevindt die geen eisen stelt aan uw alertheid. Misschien maakt uw geneigdheid om in slaap te vallen u überhaupt ongeschikt om achter het stuur te zitten en hebt u daarom geen rijbewijs. Hoe dit ook zij, dat u weleens weg dommelt als bijrijder lijkt me geen reden voor boosheid. U doet het niet met opzet, het overkomt u. Het heeft ook iets aandoenlijks. Al slapende geeft u zich geheel over aan de bedrevenheid van uw vrouw als bestuurder. Als uw vrouw zich alleen voelt tijdens uw hazenslaapje of mogelijk bang is om zelf in slaap te vallen, zou ze u ook vriendelijk wakker kunnen maken en vragen of u een activerend muziekje op wil zetten. Uitfoeteren wegens asociaal gedrag is nergens voor nodig.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Patrick schrijft

  De vrouw is gekwetst door het slapen van de partner en gevoelens zijn vaak niet rationeel. Wegredeneren van dat gevoel lukt dus niet, dus Slaapverbod zal toch zijn/haar best moeten doen niet in slaap te vallen. Dat kan het beste door regelmatig een pauze in te lassen om even de benen te strekken. Zo’n pauze is voor beiden sowieso prettig en zo wordt het ook een taakje van de chauffeur om de bijrijder alert te houden.

 2. Truusje schrijft

  Als mijn man al eens het stuur voor een uurtje uit handen geeft en hij doezelt dan ook nog eens echt weg vind ik dat een groot compliment..

 3. Krijn Schoonderwoerd schrijft

  Haal zo snel mogelijk uw rijbewijs. Laat uw vrouw niet alleen opdraaien voor die verre autoritten. Anno 2018 is het van de zotte dat de één of ander geen rijbewijs heeft. Mijn vrouw heeft uiteindelijk ook haar rijbewijs gehaald. Het kostte me bijna een echtscheiding. Vanavond is ze aan het werk in de thuiszorg en met de AUTO is mijn vrouw nu op pad. Een oogafwijking in u geval zou een reden kunnen zijn dat u niet mag autorijden. Maar bent u gezond van lijf en leden, schroom dan niet om het rijbewijs te gaan halen voor de volgende vakantie. Succes..

 4. CM van den Berg schrijft

  Beste slaapverbod,
  Dat uw vrouw altijd de chauffeur is is al vervelend genoeg voor haar. Uw taak is haar wakker en alert te houden door met haar te praten of op andere manieren zorgen dat het rijden aangenamer wordt. Denk aan zorgen voor fijne muziek, interessante podcasts of luisterboeken. Ik kan mij voorstellen dat uw vrouw er ook wel eens genoeg van heeft om altijd te moeten rijden, misschien nooit wat kan drinken en dan ook een partner hebben die vindt dat het ontbreken van een rijbewijs hem ontslaat van verantwoordelijkheid en lekker gaat slapen.

 5. Roos schrijft

  Mijn partner vindt het helemaal prima als ik slaap terwijl hij rijdt, hij ziet het als het bewijs van mijn volledige vertrouwen in hem en zijn rijstijl en hij luistert ondertussen lekker naar de radio. Verder gebruik ik die tijd inderdaad ook vaak om nog wat openstaande whatsappjes te beantwoorden of om de telefoontjes te plegen met vriendinnen waar ik tijdens de drukke werkweek niet aan toe ben gekomen. Wat ons betreft houdt één van ons beiden zich bezig met autorijden en gun je het juist aan de ander om te profiteren van de rit om je heerlijk te ontspannen. Op de terugweg doen we het eventueel weer andersom. Uitfoeteren en schelden lijkt me zwaar overdreven!Sommige HTML is toegestaan