Spring naar inhoud


Cadeau valt niet goed

Beste Beatrijs,

Bij de opening van de nieuwe praktijk van het gezondheidscentrum hebben wij als personeel een zuil plus bijpassende plant aangeboden voor in de ontvangsthal. Na de zomervakantie besloten de bazen (twee dokters en een tandarts) om de zuil over te schilderen. De plant werd verbannen naar de koffieruimte. Op de zuil werd een bloemstuk geplaatst van de nieuwe liefde van de tandarts. Nu blijkt dat het cadeau niet in goede aarde is gevallen (de ene dokter had zich eerder ontroerd betoond). Het personeel is helemaal over de rooie. We kregen te horen dat er volgens de etiquette (net als bij bedrijven) eerst overleg had moeten plaatsvinden. Ons inziens is dit schofterig en onfatsoenlijk. Kunnen wij eisen het cadeau weer in de oorspronkelijke staat te herstellen en terug te plaatsen? Wij voelen ons zwaar beledigd.

Sollen met een zuil

Beste Sollen met een zuil,

In de eerste plaats dit: als er een nieuwe bedrijfsruimte wordt geopend, hetzij van een bedrijf, hetzij van een organisatie, hóeft het personeel daar helemaal niet cadeaugewijs aan bij te dragen. Er is geen enkele reden voor werknemers om (van hun zuurverdiende salaris) geld in te zamelen om de werkgevers/ de bedrijfsleiding/ de directie/ de bazen/ kortom het hoogste echelon een cadeau te geven. Een mooi bloemenboeket dat na anderhalve week weg kan, waar iedereen een euro’tje aan bijdraagt, oké, maar het geven van een substantieel cadeau is een loos en overbodig gebaar.

Geef geen cadeaus bij gelegenheden die niet om cadeaus vragen.

Als het personeel desondanks per se iets van blijvende waarde wil geven (maar nogmaals: dat is nergens voor nodig), dan is overleg met degenen die over de inrichting van het gebouw gaan absoluut geboden. Je kunt nooit iemand een of andere esthetische contraptie in z’n maag splitsen, waarvan je niet van tevoren weet of hij er eigenlijk wel prijs op stelt. In uw geval viel het cadeau niet helemaal in de smaak van de ontvangers en hebben zij de zuil laten overschilderen en de bijpassende vegetatie ergens anders neergezet. Tja, dat is hun goed recht. Mensen mogen met cadeaus doen wat ze willen.

Het personeel heeft goedbeschouwd geen poot om op te staan, in ieder geval geen reden om zich gepikeerd te voelen. Het personeel kan ook geen eisen stellen waar het cadeau moet worden opgesteld, want ook dit valt onder zelfbeschikking van de ontvanger. Het enige wat overblijft is het trekken van een les: geef geen cadeaus bij gelegenheden die niet om cadeaus vragen, en als u dit toch doet, overleg dan tenminste met de ontvangers.

Artikelen in Cadeaus, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Martijn schrijft

    Goed advies Beatrijs! Het ontbreken van overleg is in dit soort situaties simpelweg een no go. Kennelijk (en dat is de andere kant van het verhaal) was het voor de werknemers niet duidelijk dat die ruimte niet van hen was, alhoewel wél zo beschouwd. Misschien is er sowieso te veel afstand tussen werknemers en werkgever, een probleem wat uiteraard wel aangepakt moet worden (en wel van beide kanten!).

  2. Roel schrijft

    Beste Beatrijs,

    Oneens! Inderdaad is het onhandig van de werknemers om zonder overleg zo’n smaakgevoelig cadeau te geven. Goedbedoeld is het wel. Als je dit als baas cadeau krijgt, dan laat je je dat dus aanleunen en zet je het toch maar een tijdje in de praktijk. Noblesse oblige. Demonteren en overschilderen lijkt mij zeldzaam tactloos. De werknemers de les lezen is nog erger.Sommige HTML is toegestaan