Spring naar inhoud


Al te gezellige buren

Beste Beatrijs,

Onze (gepensioneerde) buren aan weerszijden hebben het druk met hun woonomgeving: bloembakken, zonnepanelen, schilderwerk, struiken snoeien enzovoort. Ze drinken vaak wijn in elkaars voortuin. Ze willen graag dat we ook mee doen met socializen, als we ze tegenkomen. Wat mij betreft is er een verschil tussen goed nabuurschap en vrijwillig samenzijn. Ik doe mijn best om de buren geen overlast te bezorgen en verder heb ik weinig behoefte aan allerlei gezelligheid. Waar ligt de grens tussen hetgeen je samen doet met de buren of alleen wenst te doen? En hoe om te gaan met de ongetwijfeld goed bedoelde betrokkenheid – om geen ander negatief woord te gebruiken – van de twee oudere koppels naast ons? Voor hen is drie keer contact op één dag heel normaal onderling, maar ik zit daar niet op te wachten, want ik heb gewoon mijn werk en in het weekend heb ik andere prioriteiten.

Goed nabuurschap

Beste Goed nabuurschap,

De beste manier om met buren om te gaan die te veel gezelligheid willen is om ze af en toe een brokje toe te werpen. U zit in een andere leeftijdscategorie, u hebt werk te doen en weinig behoefte aan contact – begrijpelijk houdt u er u andere prioriteiten op na – maar u kunt zich beter niet altijd onttrekken. Neem uzelf voor om, behalve vriendelijk groeten en af en toe een niet-verplichtend praatje, wat u hopelijk al doet, met enige regelmaat wat tijd vrij te maken voor de buren. De frequentie van contact kunt u zelf bepalen, maar twee keer per jaar koffie of een glaasje met de buren meedrinken moet op te brengen zijn.

Nodig ze om te beginnen bij u thuis of buiten in de tuin uit voor een kopje koffie. Ze zullen blij verrast zijn met uw initiatief, u kunt wat lopende zaken van huis en tuin bespreken en zo uw betrokkenheid tonen. Hier kunt u een tijdje op teren, volgende invitaties voor gezelligheid slaat u vriendelijk af (u hebt het druk) en een paar maanden later doet u weer eens mee. Dit zal een goed effect hebben op de burenverhouding. Ze zullen best begrijpen dat u niet voortdurend tijd voor hen hebt – door die tijd soms wél te nemen, stijgt u in hun achting.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johanna schrijft

    Beste Goed Nabuurschap, u heeft geen idee hoe blij u moet zijn met uw buren! Half Nederland lijdt onder burenellende. Uw enige ‘ellende’ is dat zij frequent aardig willen zijn. Ik zou zo met u willen ruilen… ik leef, net als zoveel Nederlanders, met buren die er een eer in scheppen hun buren het leven zo zuur mogelijk te maken. Mijn toenaderingspogingen worden al 10 jaar weggehoond en beloond met scheldwoorden.
    Dus lieve mevrouw (neem ik aan), neem de raad van Beatrijs aan en verheug u!Sommige HTML is toegestaan