Spring naar inhoud


Oma hakt erop in

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder praat heel vaak negatief over mijn zoon van achttien, haar kleinzoon, dat hij te dik is en zo geen meisje kan krijgen. Ook waar hij bij is. Over ons hele gezin zegt ze dat we dik zijn en nodig moeten afvallen. Normale gespreksstof heeft ze niet met ons. Meestal gaat het over haar eigen dingen. Ze luistert niet, als wij wat willen zeggen, en reageert ook niet. Ik heb er zo genoeg van. Mijn zoon is een lieve, zachtaardige jongen. Hij verdwijnt naar zijn kamer, als ze er is. Zij is erg overheersend en ik durf niet tegen haar in te gaan. Hoe kan ik tegen haar zeggen dat we niet gediend zijn van haar bemoeienis?

Onuitstaanbare oma

Beste Onuitstaanbare oma,

Tegen iemand die op ramkoers ligt, zult u moeten optreden. Toon ruggengraat en roep uw schoonmoeder tot de orde. Dat ze alleen maar over zichzelf praat is tot daar aan toe. Dat kunt u over u heen laten komen, terwijl u ‘Ja, ja’ mompelt, ‘Mm-mm’ zoemt en intussen aan interessantere zaken denkt. Maar als ze onaardig doet over uw zoon of uw gezin, moet u tegen haar ingaan. Zeg dan: ‘Schoonmama [of hoe u haar ook aanspreekt], we hebben geen behoefte aan kritiek. Als je/u niets aardigs weet te zeggen, zeg dan liever niks.’ Herhaal dit zinnetje bij elke nieuwe rotopmerking. Vergeet niet te vermelden dat uw zoon nu al zijn bekomst heeft van oma. Als u bij haar op bezoek bent, is zo’n kwetsende uitlating een prima aanleiding om te zeggen: ‘Kom, ik stap maar weer eens op, want ik heb hier geen zin in.’ En dan ook meteen vertrekken!

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


3 Responses

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sandra schrijft

  Beste moeder, waarom kom je niet voor je zoon op? Je zegt niet tegen je schoonma in te gaan. Zou je haar durven vragen wat het haar brengt wanneer ze zulke opmerkingen maakt over je zoon? (In plaats van iets meedelen.) Door te vragen geef je schoonma de kans er over na te denken. Kom op, wat is het ergste wat er kan gebeuren met je? Dat je rood wordt? Denk je eens in hoe trots je zoon op je zal zijn.

 2. ibel schrijft

  heel goed advies, ik heb een toevoeging, als madame te gast is dient ze zich als een gast te gedragen, ik zou haar er elke keer als zij bij u is op wijzen dat ze te gast is en dat een uitnodiging niet vanzelfsprekend is. zeg haar dat u niet van dit soort gedrag gediend bent in UW huis en als ze toch door blijft gaan sta dan op en zeg, het is tijd dat u weggaat (zorg dat uw man achter u staat) ik zou haar uitnodigingen ook sterk verminderen totdat ze begrepen heeft dat u dit niet accepteert.

 3. Henna schrijft

  Uit ervaring weet ik dat niet-durven vaak maar een idee is. Doen is hier de crux, al was het maar voor uw zoon en de gerechtigheid! Door het aan te gaan, wordt uw moed ook sterker.
  Deze dame zou ik een tijdje op een laag pitje zetten en áls ze er is en weer veel over zichzelf
  praat, steeds het gesprek ombuigen naar zaken die uw interesse wel hebben.
  Dit soort types kunnen altijd maar zover gaan als de ruimte die ze krijgen en die bepaalt u als het goed is. Ook voor het welzijn en zelfbeeld van uw zoon, waar u voor dient te waken!Sommige HTML is toegestaan