Spring naar inhoud


Een weinig gastvrije verjaardag

Beste Beatrijs,

Een vriend stuurt elk jaar rond zijn verjaardag een uitnodiging aan enkele vriend(inn)en om samen uit eten te gaan volgens de opzet dat iedereen voor zichzelf betaalt plus voor de jarige. Zijn maaltijd is dan ons cadeau. En zo geschiedt elk jaar weer. Financieel gezien is dat voor mij en de andere gasten geen probleem, maar toch steekt het een beetje: een verjaardagsetentje organiseren en dan verwachten dat de gasten je vrijhouden. Ik ben niet van plan er een punt van te maken, maar ben benieuwd naar uw opvatting.

Jarige trakteert zichzelf

Beste Jarige trakteert zichzelf,

Dit is een rare traditie. De opzet ‘gasten betalen en de jarige wordt vrijgehouden’ komt wel eens voor, maar alleen bij uitzondering, bijvoorbeeld in een context dat de jarige niets aan zijn verjaardag wil doen en dat enkele vrienden hem dan overhalen om toch ergens te gaan eten en bij wijze van cadeautje de jarige vrijhouden. Als eenmalige, spontane actie kan dat leuk zijn, maar een gewoonte van jaar in, jaar uit je vrienden optrommelen om in een restaurant hun eigen eten plus dat van de jarige te betalen heeft weinig met gastvrijheid te maken. Ik kan me voorstellen dat de vrienden daar genoeg van krijgen. Misschien wordt het eens tijd om u beleefd af te melden.

Artikelen in Verjaardag.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ineke van Alphen schrijft

    Zelf vind ik het ook niet prettig om als iemand niets aan zijn verjaardag wil doen hem of haar dan toch een soort festiviteit op te dringen (overhalen om ergens te gaan eten). Het is toch niet verplicht om je verjaardag te vieren?

  2. Rene schrijft

    Ik ben ooit uitgenodigd door een vriend om zijn verjaardag te vieren in een restaurant. Cadeau gekocht en aan het einde van de overigens gezellige avond werd tot mijn verrassing duidelijk gemaakt dat we de maaltijd zelf moesten betalen. In eerste instantie heb ik dat gedaan, maar eenmaal thuis kwam de boosheid op. Omdat ik geen zin had in een eenvoudig sorry heb ik hem de volgende dag gebeld met de mededeling dat ik wilde dat hij alsnog de rekening zou betalen. Misschien wel erg assertief, maar hij ging akkoord en begreep dat hij dit geen tweede keer moest doen.

  3. charlotte bakker schrijft

    nee men is in het algemeen niet verplicht om zijn verjaardag te vieren. Maar als men iets viert en men nodigt vrienden, bekenden, buren, kennissen en/of familieleden uit (bij zich thuis bv)is het de bedoeling dat de jarige zelf de gastvrijheid verleent in de vorm van vla, gebak(misschien zelf gebakken als men dit leuk vindt om te doen), koffie, thee enz. Het is uiteraard niet de bedoeling dat van de gasten een financiele bijdrage gevraagd wordt of dat men bv. verplicht wordt om geld te storten voor een goed doel. En als een gezamenlijk eten in een restaurant te duur wordt, kan men nog altijd ervoor kiezen om het thuis in besloten kring te houden. En wil men niets vieren houdt men niets.



Sommige HTML is toegestaan