Spring naar inhoud


Ze wassen geen handen!

Beste Beatrijs,

Sinds een aantal jaren wonen mijn man en ik in een huis met een klein toilet. Door ruimtegebrek hebben wij hier geen fonteintje ingebouwd en moet je naar de keuken lopen om je handen te wassen. Ik stoor mij er regelmatig aan dat bezoekers, nadat zij naar het toilet zijn geweest, geen handen wassen, maar meteen gaan zitten in de woonkamer. Mag ik ze hierop aanspreken?

Micromanager

Beste Micromanager,

Nee, u kunt bezoekers die nalaten om hun handen te wassen niet corrigeren. U merkt nu dat zij zich na toiletbezoek niet naar de keuken begeven om hun handen te wassen. Bedenk dat, als er wèl een fonteintje in uw wc was, u in het duister zou tasten of uw bezoekers daar ook gebruik van maakten. Het is heel goed mogelijk dat zij ook bij aanwezigheid van een fonteintje na gedane zaken rechtstreeks naar de huiskamer zouden teruglopen zonder reinigingsritueel. Er zijn wel meer mensen die niet altijd hun handen wassen na wc-bezoek. Als u met alle geweld iets hiertegen wil doen, zou u een briefje kunnen ophangen in de wc dat ‘er gelegenheid tot handen wassen in de keuken is’. Misschien gaan ze in op de suggestie, maar zo niet, kunt u mensen daar niet op aanspreken. Ik raad het u overigens af, omdat zo’n briefje een behoorlijk controlerende indruk maakt. U bent niet de moeder van uw bezoekers. Bovendien kunnen mensen zelf ook wel bedenken dat ze naar de keuken kunnen lopen als ze hun handen willen wassen.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. IRA schrijft

  Desinfecterende gel, bekend van corona, met daarbij een briefje ‘handen wassen zonder water’.
  Dit hebben vrienden van mij gedaan. Ze willen geen handenwassers in hun kleine keuken als ze daar aan n het werk zijn.

 2. Adri schrijft

  Ik zou mij ongemakkelijk voelen als ik niet mijn handen kan wassen, maar ik zou dat ook niet durven vragen aan de bewoners. Daarbij is het niet fris om met “vuile” handen aan de keukenkraan te komen.
  Er zijn vele soorten reinigingsdoekjes op de markt, zelfs in reservoir te bevestigen aan de wand. Zet er een mini afvalbakje bij en probleem is opgelost.

 3. Patrick schrijft

  Ik heb desinfecterende handgel op de stortbak van mijn wc gezet, want ik vind het gebrek aan een fonteintje zelf ook nogal bezwaarlijk. En naar de keuken lopen gedoe.

 4. Sandra schrijft

  Afhankelijk van mijn relatie met de persoon zou ik het ongemakkelijk vinden om hier na te vragen. Ik zou het heel fijn vinden als de gastheer aangeeft dat ze in de toilen geen wastafel hebben, maar dat ik gebruik kan maken van de kraan in de keuken, als ik dat wil.

 5. Judith schrijft

  Dames die menstueren hebben toch écht een kraan nodig om de handen te wassen. Lijkt me zeer ongeakkelijk als ik dan niet in de keuken de handen mag wassen…

 6. Jurandi Coelho schrijft

  In ieder geval een opscheplepel in de notenbak op de tafel…!
  Overigens, in het toilet geen enkele mogelijkheid bieden tot reinigen van handen, getuigt van buitengewoon slordig gastvrouw/heerschap.

 7. Nettie schrijft

  Erg kort door de bocht, Jurandi Coelho!
  Vóór de verbouwing van mijn appartement door de vorige bewoners, waarbij het afzonderlijke toilet en de badkamer samengevoegd werden, had het toilet die mogelijkheid ook niet. Het is zo lang geleden, dat nog niemand ooit van desinfecterende gel had gehoord.

 8. Peter Smit schrijft

  Je kan je handen ook in de stortbak wassen. Of een tweede keer doortrekken en dan gauw je handen in de pot steken. Zet dan wel eerst je bril af, dat hij er niet in valt. En ja, 2x doortrekken is voor het milieu niet goed. Dat is nog wel een punt om ernstig over na te denken. Net als over de opmerking die een internist laatst maakte, naar aanleiding van het gegeven dat (jonge) mensen door een goede hygiëne te weinig weerstand opbouwen: “Na het toiletbezoek géén handen wassen!”Sommige HTML is toegestaan