Spring naar inhoud


Een lastig logeerverzoek

Beste Beatrijs,

Een goede vriend van mijn man is een paar jaar geleden geëmigreerd en komt nu voor een paar maanden met zijn jonge gezin naar Europa. Hij heeft gevraagd of hij met zijn gezin bij ons kan logeren. Mijn man vindt dat we dit moeten overwegen, want hij voelt zich erg loyaal met deze vriend. Ik daarentegen voel er helemaal niks voor om een heel gezin onderdak te bieden. We werken allebei full time en hebben twee bijna volwassen kinderen die nog thuis wonen. Wij wonen in een groot huis. Mijn man ziet het probleem niet en vindt dat ik me flexibeler moet opstellen. Wat vindt u?

Ze willen hier logeren

Beste Ze willen hier logeren,

Dit is iets waar u met uw man overeenstemming over moet vinden. Veel hangt af van uw omstandigheden en uw houding tegenover logees in het algemeen. Ik geef een paar punten ter overweging. Zit uw huis zo in elkaar dat u over een aparte, desgewenst als Airbnb bruikbare vleugel met keuken en badkamer beschikt of hebt u alleen een paar lege kamers op een zolderetage? In het laatste geval zult u uw eigen keuken en badkamer moeten delen met de logees. Vindt u het geen probleem om op alle uren van de dag en nacht overal in uw huis logees tegen het lijf te lopen? Kunnen logees vrijelijk gebruik maken van uw wasmachine, uw ijskast en uw gasfornuis? Vindt u het vervelend om maandenlang drie of vier extra mensen aan uw eettafel en voor uw tv te hebben zitten? Bent u bestand tegen het lawaai dat jonge kinderen met zich meebrengen? Verwacht u dat u als oppas voor jonge kinderen ingeschakeld zult worden, als uw vrienden uitgaan of afspraken buitenshuis hebben?

Niet alleen uw man heeft er iets over te zeggen.

Tenzij het een geval van nood betreft (gevluchte Oekraïners of andere asielzoekers) zullen de meeste mensen niet over genoeg ruimhartigheid beschikken om een maandenlange logeerpartij aan te kunnen. Uw man vindt dit geen probleem, maar u hebt er ook iets over te zeggen. Bedenk wat de maximale tijdsduur is die u zelf zou kunnen opbrengen om het gezin bij u te laten logeren, bespreek dit met uw man en word het eens. Als vragende partij mag het logeergezin blij zijn met elk aanbod.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Klaske schrijft

  De vragenstelster geeft niet aan of het voor een paar dagen is of de hele tijd. Een paar dagen zou toch moeten kunnen? Als geëmigreerd gezin merk ik dat mijn huis heel veel en vaak gebruikt wordt als logeeradres. We hebben soms wel 50-100 nachten per jaar logees. Dit gezin heeft dat misschien ook ervaren. Dan is het wel fijn als ze zelf ook eens ergens mogen logeren.

 2. Jelle schrijft

  Wat was de gevleugelde uitspraak ook alweer, ‘vis en visite blijven slechts een dag goed’? Prima als ze langskomen, prima als ze een paar nachtjes blijven logeren, misschien zelfs een week, maar een paar maanden – dat leidt geheid tot ergernis, spanningen en zelfs ruzies. Moet je echt niet willen. En ik dank dat je man dit diep van binnen ook wel weet.

  Compromis: als het tijdens vakantieperiodes valt en je hebt reisplannnen, dan zou je wel kunnen aanbieden dat ze in die tijd in het lege huis mogen blijven.

 3. Sophia schrijft

  Zeker een goed punt van overleg, maar ik voel al enige twijfels en bij twijfels niet doen want straks gaat alles u ergeren en zit u binnen no time in een situatie waarin u ruzie heeft met de gasten en/of uw echtgenoot. Mocht u wel overwegen dit te doen, dan zou ik op papier harde afspraken maken over hoe wat wanneer want straks als ze bij u binnen zijn zal u niet meer snel nee zeggen. (ik heb enige ervaring met in huis nemen van een familielid). Wees wijs

 4. Henri Bik schrijft

  Naar mijn smaak is het verzoek van die vriend onterecht: te veel mensen en te lang. Ik zou het logeerverzoek afwijzen en in de regio een te huren accommodatie zoeken en hem die aanraden als alternatief.. Vervolgens zou ik dat gezin een keer te eten uitnodigen.

 5. Marmar schrijft

  Persoonlijk vind ik het ongelooflijk onnadenkend van de andere partij om zoiets zelfs maar te vrágen. Voor een weekend, hooguit een week, ok.
  Maar een paar maanden?!!

 6. Heni schrijft

  Dat gezin heeft vast ook andere contacten in Nederland, stel voor de logeerpartij over meerdere adressen te verdelen.

 7. Frederique schrijft

  Ik zou het niet doen. Het spreekwoord is niet voor niets: ‘bezoek en verse vis en blijven drie dagen fris’. Zelf heb ik ooit voor langere tijd iemand in huis gehad omdat hij door omstandigheden op straat was komen te staan. De relatie veranderde erdoor: het evenwicht in geven en ontvangen wat bij vriendschap hoort, was weg. Ook lever je in op privacy: een pittige echtelijke ruzie heeft opeens extra getuigen.

 8. Annabel schrijft

  Goede vriend of niet, ik vind het nogal een verzoek! Een paar maanden met een heel gezin komen logeren! Een hotel is natuurlijk niet te betalen voor zo’n lange tijd.
  “Groot huis” wil niet zeggen dat het twee badkamers en twee keukens heeft, zodat er twee gezinnen kunnen wonen zonder last te hebben van elkaar. Zeker niet voor een paar maanden, uw man ziet dat veel te rooskleurig. Bovendien wordt u flink op kosten gejaagd met alle extra verbruik van gas/water/licht en hoe gaat dat met de boodschappen en maaltijden, draait u dan overal voor op…?
  Een huisje huren op een vakantiepark lijkt me de beste optie. Er worden dan heel andere prijzen gehanteerd dan in de wekelijkse verhuur. Een bevriend stel van ons woont nu een paar maanden in zo’n huisje, ter overbrugging tot ze in hun nieuwe huis kunnen, en zij betalen per maand zo’n € 600. Het is klein maar goed te doen.
  Overleg met de vriend over de mogelijkheid van zo’n huisje huren en bied desnoods aan dat u voor hen op zoek wilt gaan; spreek af in welke regio en wat het mag kosten.
  U kunt daarnaast aanbieden dat ze na aankomst een paar dagen tot een week bij u mogen acclimatiseren en daarna naar het huisje verkassen.Sommige HTML is toegestaan