Spring naar inhoud


Lastige logeergasten

Beste Beatrijs,

Onze zoon en schoondochter wonen al vier maanden bij ons in. Met twee geweldige kleinkinderen. Ze hebben hun huis verkocht en zijn bezig met de verbouwing van hun nieuwe huis. Af en toe storen mijn vrouw en ik zich aan dingen. Onze zoon wil dat we spullen weggooien. Hij vindt het te vol bij ons. Als er bijvoorbeeld kruiden in het keukenkastje staan die over datum zijn, vindt hij dat die weg moeten, terwijl ze nog gebruiken. Oude tijdschriften en jassen, waar wij geen last van hebben, moeten ook weg. Wij zijn gek met onze zoon en schoondochter, maar deze inmenging vinden wij vervelend. Mijn vrouw doet heel veel en ze hebben niets te klagen. Ze komen thuis van hun werk, kunnen aanschuiven aan de maaltijd en veel tijd aan de kinderen besteden. In het huishouden doen ze ook niet al teveel. Wij rekenen niets voor de kost en inwoning tijdens hun verblijf en passen veel op. Wij zijn erg toegeeflijk en we willen geen ruzie. Kunnen we iets doen?

Dit is ons huis!

Beste Dit is ons huis,

U hebt al vier maanden een vierkoppig gezin bij u inwonen. Dat is nogal een belasting! Voor zo’n lange logeerpartij moet u spelregels afspreken met uw familie, anders valt zoiets niet uit te houden. Om te beginnen is daar het onderwerp geld. Normaal gesproken vraagt u natuurlijk geen geld als uw familie een weekendje (of zelfs een week) komt logeren. Maar dit duurt al maanden. U had al in het begin een bijdrage moeten vragen voor de boodschappen en het gebruik van energie en faciliteiten. Wat geeft een gemiddeld gezin per week uit aan eten en drinken? Vast wel 150 euro. 600 euro per maand lijkt een redelijk bedrag (en dan laat u uit de goedheid van uw hart de hogere energiekosten zitten). Vraag alsnog een bijdrage.

Vervolgens zijn er de omgangsregels in huis. Maak uw zoon en schoondochter op een vriendelijke maar niet mis te verstane manier duidelijk dat het uw huis is, waar u zelf bepaalt hoe het toegaat. Het past hun niet om te vitten op de inrichting ervan of zich te bemoeien met de hoeveelheid spullen. Verzoek het stel om ook eens te stofzuigen, keuken en badkamer schoon te maken of andere klusjes op zich te nemen. U en uw vrouw passen voortdurend op de kinderen en koken dagelijks voor het hele gezelschap. Zich verdienstelijk maken in het huishouden is wel het minste wat uw zoon en schoondochter kunnen doen als tegenprestatie voor uw royale gastvrijheid.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Gerda schrijft

  ” Hij vindt het te vol bij ons .” Zeker weten , vier extra personen maanden lang in je huis is inderdaad ” te vol “.

 2. Wil schrijft

  Zoon en schoondochter mogen zich zielsgelukkig noemen omdat ze niet gedwongen zijn om met 2 kinderen in een verbouwing te kamperen. Met alle ongemakken van stof en gruis dat in je haar, kleren en eten gaat zitten, maaltijden die ofwel thuisbezorgd of geïmproviseerd zijn en heel veel ongemak van herrie en hectiek.
  Met de noodzaak om al om zeven uur ’s morgens klaar te zijn met wassen, kleden en ontbijten omdat om half ach de eerste bouwvakker alweer voor de deur staat.
  In plaats daarvan verblijven ze in een luxe hotel met gratis logies en kinderopvang.
  Lijkt mij dat de ouders alle redenen hebben om paal en perk te stellen aan de bemoeizucht van zoon en schoondochter en met terugwerkende kracht een bijdrage in het huishouden te vragen.
  Ik denk dat de ouders het geld niet eens belangrijk vinden als de logees maar begrijpen dat het erg onbeschoft is om je te bemoeien met de gang van zaken in het huis van je (schoon)ouders.
  Een opvoedkundig gesprekje met de logees lijkt mij niet overbodig. Dat de ouders daarbij de logees het alternatief kunnen aanbieden van wonen in een verbouwing is een niet te onderschatten troefkaart.

 3. Lilith schrijft

  Misschien ook een idee voor de ouders om met de kinderen wat vaker even buiten een rondje te lopen. Alleen de ouder(s) met kinderen naar de speeltuin, zonder oma en opa.
  Dan hebben die even het rijk alleen. Ik denk dat de ouders zich storen aan de stapels tijdschriften omdat ze aanvoelen dat het “te vol” is in het huis, met hen erbij, dus als ze daarover klagen, laat ze dan even naar buiten gaan en uitwaaien. En erna weer terugkomen.
  Mensen die rustig op een stoel lezen of bezig zijn met eten koken, die hebben geen last van andermans tijdschriftenstapels.

 4. Eline schrijft

  Als opa en oma het breed genoeg hebben, ga het dan niet over zoiets onbenulligs als geld hebben. Dat is het probleem toch niet! Via erfenis komt het uiteindelijk toch bij zoon en schoondochter (neem ik even aan). In die zin is het geld van hen allemaal. Wat ontzettend lief van opa en oma dat ze al 4 maanden lang zoveel doen voor kinderen en kleinkinderen. Die hulp is onbetaalbaar. Ik denk dat het belangrijk is om open en eerlijk tegen elkaar te zijn. Bespreek het gewoon. Zijn die tijdschriften een halszaak voor zoon en schoondochter? Of is het probleem eigenlijk dat het huis te vol is, zoals Lilith in haar reactie schreef?

 5. Cathy schrijft

  Ik merk dat er toch wat irritatie is ( het huishouden doen ze ook niet al te veel )
  Misschien dat u eens een suggestie kan doen om bijvoorbeeld na het eten alles op te ruimen en lekker koffie voor iedereen te maken ( onder het mom van wij doen het eten, ronden jullie het even af?) of wellicht een etentje voor u regelen? Ik kan me indenken dat het vol is, maar dat is voor hen tijdelijk en daarin hoeft u natuurlijk niets aan uw huis voor te veranderen.



Sommige HTML is toegestaan