Spring naar inhoud


Wie betaalt het parkeren?

Beste Beatrijs,

In mijn straat moet je betalen om te parkeren. De bewoners kunnen inloggen op een site en daar hun bezoekers aanmelden. Dan wordt het parkeergeld van een digitaal tegoed afgeschreven. Op die manier kost het parkeren de helft, toch nog altijd 75 cent per uur. Natuurlijk gun ik mijn bezoekers (kinderen en vrienden) dat voordeel graag, dus meld ik hun kenteken aan. Dat gaat dan steeds om twee of drie uur, soms langer. Wat mij stoort is dat er voetstoots van uitgegaan wordt dat ik het parkeren betaal. Niemand biedt ooit aan om mij dat geld terug te geven. Mijn inkomsten zijn laag, ik heb weinig te besteden vergeleken bij de mensen die bij mij op bezoek komen en hoewel ik blij ben met alle bezoek, tikken die paar euro elke keer voor mij toch aan. Ben ik nu een zeur of zou het bezoek hun eigen, verlaagde, parkeergeld moeten betalen?

Parkeerkosten

Beste Parkeerkosten,

Ja, bezoekers moeten hun eigen parkeergeld betalen, of dit nu verlaagd is of niet, net zoals ze hun eigen benzine- of openbaarvervoerkosten betalen. Tenzij de bezoekende partij minvermogend is, zoals studerende kleinkinderen die bij hun grootouders langs gaan. In dat geval willen de grootouders bij wijze van tegemoetkoming wel eens de reiskosten van het kleinkind betalen.  Maar in principe betalen bezoekers zelf. Probleem met de regeling in uw buurt is dat bezoekers niet weten wat het kost, als u degene bent die hun kenteken aanmeldt. Misschien gaan ze ervan uit dat het parkeren gratis is of bijna gratis (75 cent per uur is heel weinig). Het is geen kwade wil, maar omdat ze zelf niets hoeven te doen om te parkeren, vergeten ze dat er kosten aan te pas komen, zodra ze hun auto hebben geparkeerd. Dus dan moet u het uw bezoekers vertellen.

Zeg tegen hen: ‘Sorry dat ik over geld begin, maar tot nu toe heb ik altijd de parkeerkosten van al het bezoek betaald. Ook al is het per keer niet zo veel, met alle bezoekers bij elkaar over langere tijd loopt het toch op. Vind je het goed als ik je een tikkie stuur of je de parkeerkosten per mail doorgeef elke keer?’ Een goed moment om het er even over te hebben is wanneer u vraagt wat hun kenteken is om dit aan te kunnen melden op de site.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sjaak schrijft

    Of je stuurt ze de link van de website, zodat ze het helemaal zelf kunnen regelen.

  2. Ton schrijft

    Ik kan niet in de portemonnee kijken, maar het bezoek maakt natuurlijk ook kosten (en reistijd) vanwege de trip. En de brievenschrijver spaart geld uit door zelf niet te reizen. Ik kijk er in elk geval niet van op dat mensen niet aanbieden de parkeerkosten te vergoeden. Maar ik denk ook niet dat de bezoekers het gek zullen vinden als de brievenschrijver toch vraagt om de parkeerkosten, zeker omdat ze waarschijnlijk wel zullen weten dat de inkomsten laag zijn.

  3. Henri Bik schrijft

    Opmerkelijk dat ik er nog nooit op gekomen ben om het parkeren bij mijn zoon (dat hij regelt via een app) te vergoeden. Beatrijs heeft gelijk, ik zal het hem de volgende keer aanbieden.Sommige HTML is toegestaan