Spring naar inhoud


Een hete aardappel

Beste Beatrijs,

Ik heb ontzettend lieve buren, een gezin van Marokkaanse afkomst. Ik help hen wel eens met papieren, Nederlandse taal en dergelijke. Nu belt bijna elke vrijdag het zoontje aan met een bord eten. Probleem is dat ik vanwege een maagverkleining geen couscous kan verdragen, en ook het vlees erbij niet. Ik durf het niet te weigeren. Ik heb zelf in het buitenland gewerkt en ik weet hoe belangrijk het is om te mogen geven. Ik vind het verschrikkelijk om eten te moeten weggooien, maar ik kan het echt niet eten. Is het te laat om deze routine terug te draaien? Ik hou erg van Marokkaans eten overigens, maar precies wat zij brengen kan ik niet eten. Hoe kan ik dit oplossen?

Beledigen of verspillen?

Beste Beledigen of verspillen,

Praat met degene die het eten klaarmaakt, de moeder waarschijnlijk, en leg het uit. De boodschap is in wezen heel simpel: u hebt een maagverkleining ondergaan en dat betekent dat u verschillende gerechten niet mag eten van de dokter, onder andere geen tarwe (couscous) en geen vlees. Vertel dat u zich moet houden aan een dieet en zeg iets over hoe dat dieet eruit ziet, wat u wel en niet mag eten. Maak excuses en vraag of zij u geen eten meer wil geven, omdat u het niet kunt opeten. Het mag niet van de dokter en u doet het ook niet, want u wordt er ziek van. Dat zal de buurvrouw best begrijpen. U kunt erbij zeggen dat u alleen woont en geen huisgenoten hebt aan wie u het bord eten zou kunnen doorgeven. In ieder geval is het uitleggen van uw situatie beter dan steeds maar stiekem het eten weg te moeten gooien.

Artikelen in Buren, Cadeaus, Eten en drinken, Traditionele etiquette, Ziekte.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jerry Amsterdam schrijft

    De oplossing is heel eenvoudig: Neem het bord in ontvangst, bedank die jongen heel vriendelijk en zeg dat hij ook zijn ouders voor u moet bedanken. Zodra die jongen zijn hielen gelicht heeft sluit u de deur, u loopt met het bord naar de WC pot en dan is het van: Toedeledokie! En bij het volgende bord wat u wordt aangeboden: Herhaal vermelde procedure, …Sommige HTML is toegestaan