Spring naar inhoud


Ze wassen hun handen niet!

Beste Beatrijs,

Het gebeurt me regelmatig dat ik op mijn werk of in een restaurant bij een urinoir sta, terwijl een andere man in een afgesloten wc-hokje zijn behoefte doet. Vervolgens hoor ik hem eruit komen en merk ik al snel op dat deze persoon niet van plan is zijn handen te wassen. Soms ziet deze persoon mij en gaat hij alsnog naar de wasbak, maar vaak vertrekt hij zonder zijn handen te wassen. In het algemeen, maar zeker in coronatijd, hecht ik er waarde aan dat mensen hun handen wassen na wc-bezoek. Mag ik deze personen erop aanspreken, terwijl ik nog sta te plassen? Mag ik zo iemand erop aanspreken als ik weet wie het is en hem later op de gang tegenkom?

Plassen zonder wassen

Beste Plassen zonder wassen,

Natuurlijk mag u mensen aanspreken op het niet-wassen van handen na wc-bezoek. De vraag is eerder of u hier ook toe bereid bent. Het is niet echt een pleziertje om op te treden als onbezoldigd politieagent die mensen op hun vingers tikt. U krijgt onmiddellijk: ‘Waar bemoei je je mee?’ om uw oren. Als u daar niet tegenop ziet omdat hygiëne u boven alles gaat, kunt u gerust mensen corrigeren.

Artikelen in Corona, Horeca, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. S. Leefers schrijft

  Overigens valt er qua ziektes vrij weinig te winnen met handen wassen na de wc. Het is meer een gevoel van properheid dan dat er echt een medische reden is (uitzonderingen daargelaten). Dus U moet niet denken dat U mensen redt van besmetting o.i.d. door ze te hierop te wijzen. Het is zoiets als vlekken op je das: niet fraai, maar ook niet schadelijk.

 2. Marie schrijft

  Als vrouw maak ik het ook wel mee en ik gebruik meestal wat niet zo heel subtiele, maar vriendelijke hints als ik mensen zie vertrekken zonder hun handen te wassen, zoals:
  – Oh, ik ben klaar hoor, dus jij kan bij de wastafel!
  – Zal ik de kraan voor je aan laten staan?
  – Ze hebben de zeep weer bijgevuld dus je kan je handen hier weer wassen in plaats van in de keuken…

 3. Lilith schrijft

  Ik was bij plassen atijd mijn handen tenzij ik zeer veel haast heb (of thuis ben) Maar ik ben een vrouw en raak behalve wc papier geen delen aan. Als iemand na het vasthouden geen handen wast, kun je misschien een grap maken, zo van; Je werkt niet in de keukens toch?” En dan bij hun verwarring, antwoorden met een flauwe grijns; Nee sorry, was een grapje. Omdat je je handen niet wast, bedoel ik.”
  En dan volledig onschuldig alsof het een vanzelfsprekend, flauw binnenpretje was, verdergaan met je eigen bezigheden.Sommige HTML is toegestaan