Spring naar inhoud


Geen schoenen op mijn dure vloerkleed

Beste Beatrijs,

Mijn vriend nodigt regelmatig vrienden uit. Wij hebben onlangs geïnvesteerd in een duur vloerkleed. Het leek ons goed om bezoek te vragen de schoenen uit te trekken bij de voordeur. Deels omdat we dat hygiënischer vinden en deels vanwege het kleed. In de praktijk durft mijn vriend dit echter niet te vragen aan zijn bezoek. Hij is bang dat hij de mensen een gevoel geeft dat ze niet welkom zijn. Het gevolg is dat iedereen met zijn schoenen over ons dure kleed heen loopt. Kennelijk denkt het bezoek daar zelf niet bij na. Wat kan ik het beste doen? Berusten in het feit dat het in onze cultuur normaal is om met schoenen over mooie vloerkleden te lopen, of toch bij mijn vriend erop aandringen dat hij wel zijn vrienden vraagt om hun schoenen uit te doen? Of moet ik het zelf vragen? Wat is hier de etiquette in?

Schoenen uit!

Beste Schoenen uit,

Het is in de Nederlandse cultuur niet gebruikelijk om bezoekers (tenzij kinderen) te vragen hun schoenen uit te doen. Dit in tegenstelling tot Scandinavische, veel oosterse en mediterrane culturen. Als u dit aan uw bezoekers vraagt, zullen ze dan ook vreemd opkijken. Veel mensen zullen hier moeite mee hebben, omdat ze zich zonder hun schoenen onvolledig gekleed voelen. Ze vinden dat hun schoenen deel uitmaken van hun outfit. Zonder schoenen hebben mensen last van koude voeten of ze vinden het vervelend om op sokken of panty’s te lopen. Soms schamen ze zich voor hun zweetvoeten, die je zonder beschermend omhulsel nu eenmaal sterker ruikt.

In Scandinavische landen verwisselen mensen bij het betreden van iemands huis hun vaak met sneeuw of modder besmeurd buitenschoeisel voor zelf meegebrachte schone binnenschoenen of sloffen. In Nederland worden klompen en rubber laarzen ook uitgetrokken, maar verder is het doorgaans voldoende om bij binnenkomst goed de schoenen te vegen op de deurmat. Ik raad u af om nietsvermoedende bezoekers te vragen om hun schoenen uit te trekken. Het maakt een ongastvrije indruk, omdat de bewoners meer waarde lijken te hechten aan de staat van hun vloerkleed dan aan het comfort van de bezoekers. Wat u wel kunt doen is van tevoren vragen aan uw bezoekers of ze eigen slofjes willen meebrengen, omdat u uw huis graag schoenvrij wilt houden. Voor onverwacht bezoek kunt u desnoods zelf slofjes in verschillende maten op voorraad houden die ze kunnen dragen in plaats van hun straatschoenen. Bezoekers zullen wel voldoen aan uw verzoek, al zal het niet van harte gaan. Mensen zijn gehecht aan hun eigen schoenen.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met , .


17 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. J. schrijft

  In Duitsland trekken mensen wel vaak zelf ongevraagd hun schoenen uit. En staat vaak naast de deur een schoenrekje met schoenen van de bewoner en sloffen/slippers voor bezoek (hint, hint). Misschien helpt een “leuke” tegel met een spreuk, en anders gewoon vragen. U kunt ook zeggen dat u geen bacteriën van de straat (hondenpoep, modder, vuil) in uw huis/op uw kleed wilt omdat u vaak op de grond (op dat kleed, dus) een boek ligt te lezen. Als ze dat niet snappen of althans accepteren is het wel erg bot.

 2. daphne schrijft

  Wij hebben in onze familie-/vriendenkring twee adressen waar binnen geen schoenen gedragen worden. Beide stellen hebben na hun verhuizing en investering in de vloer gewoon voor het eerste bezoek even vriendelijk laten weten dat er binnen geen schoenen worden gedragen. Ik vind dat geen enkel probleem en het komt op mij helemaal niet als ongastvrij over. Ik zorg dat ik sloffen bij me heb of dat de sokken die ik draag er mee door kunnen.

  Het lijkt me geen goed idee dat briefschrijver dit zelf gaat vragen aan het bezoek zodra het binnen is. De vriend van de briefschrijver kan dit wat mij betreft prima aan zijn bezoek vragen, van te voren. Dat hij dit tot nu toe niet gedaan heeft doet mij denken dat hij ofwel minder waarde hecht aan het vloerkleed dan briefschrijver, ofwel vreest uitgelachen te worden door zijn vrienden…

 3. Clara schrijft

  Goede middag Beatrijs,
  Op het zwitserse platteland is het zeker acceptabel aan gasten te vragen hun schoenen uit te doen. Toen ik daar woonde, kreeg ik bezoek van een stadse dame die haar schoenen wilde aanhouden. Wij hadden niet in de gaten dat net een boer met zijn koeien langs het huis gelopen was. De dame maakte een spoor van 10 meter tot de trap, liep de trap met vaste vloerbedekking op en na een paar meter boven, ook vaste vloerbedekking had ze door wat ze gedaan had. Beschaamd wilde ze het zelf schoonmaken. Later hebben mijn hulp en ik dat meermaals herhaald. Niet leuk.

 4. Vera schrijft

  Ik woon sinds twee jaar in een nieuwbouwwijk. Iedereen is gewend om de schoenen bij elkaar uit te doen vanwege al het zand buiten. Ook bezoek doet gewoon hun schoenen uit. Nog nooit hebben bezoekers daar moeite mee gehad. Ik zou het gewoon vragen.

 5. Marie schrijft

  Ik merk dat de Nederlandse mentaliteit rondom schoenen in huis aan het verschuiven is. Vaak vraagt bezoek aan ons of ze de schoenen uit moeten doen. Dat hoeft niet als we beneden blijven want we hebben laminaat en dat is makkelijk schoon te maken, maar soms staat het bezoek al op sokken terwijl ik de jas voor ze ophang.
  Persoonlijk heb ik er trouwens geen bezwaar tegen om mijn schoenen uit te doen op visite, maar vind het wel handig om vooraf te weten zodat ik mijn kleding er op kan aanpassen (geen jurkje met panty maar broek en sokken).

 6. Julian schrijft

  De meest edele oplossing is natuurlijk om het vloerkleed op te rollen en in een andere kamer/op zolder te leggen voor de duur van het bezoek. Dan stoot u uw bezoek niet voor het hoofd en blijft uw vloerkleed toch van smetten vrij.

 7. SC schrijft

  Uiteraard spreekt het vanzelf dat gasten gewoon, zonder enige vorm van nadenken, over het op de grond liggende vloerkleed lopen. Als het niet mag, dan moet je het tijdig oprollen en ergens anders leggen.
  Geen sprake van dat ik in andermans slofjes ga lopen. De enige keer dat me gevraagd is schoenen uit te doen, was toen we met klompjes sneeuw aan de schoenen liepen. Dat was ik dus al zelf van plan. Gewoon op de sokken de kamer in.
  Slofjes zijn sowieso een no no als je steun/inlegzolen of orthopedische schoenen draagt. Gastenslofjes moeten er in alle soorten en maten liggen, vanwege al die verschillende schoenmaten en voetvormen. Maar beter is het om de gasten te vragen hun eigen “huisschoenen” mee te brengen om je nieuwe tapijt te sparen en anders op kousevoeten de kamer in te gaan. Als het echte vrienden zijn, dan kan je dat gewoon uitleggen.

 8. Gerben Voorhorst schrijft

  Hier gaat wel iets mis inderdaad. Woon je in een museum of in een huis? Een huis is om in te leven en toch niet om je ‘investeringen’ in tentoon te stellen?

  Als ik denk in oplossingen: hang het kleed aan de wand of leg het, als er bezoek is, aan een kant waar je toch nauwelijks loopt.

 9. Christine schrijft

  Ha, daar gaan we weer met de schoenen-uit-kwestie. Komt elke drie jaar hier terug. De briefschrijfster reikt in haar vraag het antwoord al aan, getuige zinnen als ‘hij is bang de mensen het gevoel te geven dat ze niet welkom zijn’ en ‘moet ik er maar in berusten dat in onze cultuur mensen met schoenen over dure vloerkleden lopen?’. Natuurlijk geef je mensen dat gevoel, en natuurlijk moet u er in berusten. Goede vloermat kopen, meer dan los vuil brengen bezoekers niet binnen. Is het echt bar en boos buiten dan hebben ze zelf al overschoenen aangetrokken die ze bij u uit doen.

 10. Frans schrijft

  Wat mij betreft is het een prima idee om te vragen schoenen uit te trekken. Het is een uitnodiging om deel te nemen aan de schoenloze sfeer. En het is schoner, ook als het tapijt niet nieuw is. Vragen om sloffen mee te nemen lijkt me geen goed idee. Zorg daar zelf voor. En voor overschoenen voor degenen die hun schoenen echt niet uit willen doen en noch hun eigen sokken, blote voeten of aangereikte sloffen kunnen waarderen.

 11. Mudori schrijft

  Verbaas me erover dat niemand zich afvraagt of het wel handig is om zo’n duur kleed te kopen als je daar vervolgens stress, spanning tussen partners en onzekerheid over je verzoek en vriendelijkheid richting gasten over ontstaat. Lijkt mij een te dure prijs voor een kleed, hoe mooi die mogelijk ook is. Ontspannen gebruik maken van mijn huis en meubilair waardoor de deur altijd open staat voor gasten met of zonder schoenen is voor mij iig belangrijk. En als ik bij mensen kom die daar wel stressvol mee omgaan heeft dat zeker invloed op mijn gevoel gastvrij ontvangen te worden en zelf te kunnen ontspannen.

 12. Josephine schrijft

  Sex and the City heeft ook een aflevering waar Carrie’s schoenen worden gejat tijdens een feestje waar ze haar schoenen uit moest trekken en waar de gastvrouw het toch wel een beetje duur vind om schoenen terug te betalen van een paar honderd euro. Daar is natuurlijk meer dan een foutje in de ettiquette, maar zorg dat gasten het in elk geval weten vantevoren en schoelsel aan kunnen trekken wat bij de voordeur gelaten kan worden.

 13. Lilith schrijft

  Ik zou het kleed ergens anders neerleggen of oprollen, zodra er bezoek aankomt.
  Ik heb geen tapijten en loop thuis zowel met schoenen als zonder schoenen rond, soms een eindje over de tegels, soms over gras/aarde, dan weer terug naar binnen.
  Dan was ik mijn voeten voor ik naar bed ga en dweil de vloer regelmatig, geen punt, mijn vloer is altijd schoon.
  Zodra ik bij mensen de schoenen uitmoet (hele strakke veters lospeuteren of met genant-versleten sokken binnenlopen) voel ik me echt een stuk minder fijn en kun je ook een stuk moeilijker weer besluiten te vertrekken (mocht je dat willen) want er is nog een ongemakkelijke situatie in de hal, waar je knielend/bukkend/wankelend je schoenen weer moet gaan staan aantrekken.

  Daarbij moest ik onlangs bij iemand persé de schoenen uit en diegene had een hond. Liep ik met mijn mooie sokjes in de pluizen hondenhaar en plassen hondenkwijl te schuiven. De hele zachte binnenkant van de schoenen vol met gruis en pluis. Ik hou ze aan!

 14. Glyssine schrijft

  In het verlengde van deze vraag: een paar maanden geleden kwam op deze site nagelschimmel ter sprake. Daar schijnen behoorlijk veel mensen last van te hebben, al hoor je er haast nooit over. Dus als je gasten vraagt om hun schoenen uit te doen (en ja, waarom niet? In veel culturen is dat een elementaire vorm van beleefdheid…) is dat een goede reden om hun ook te vragen zelf slofjes oid mee te nemen. Anders zou u eigenlijk ter beschikking gestelde slofjes na elk gebruik moeten wassen en schimmelvrij maken!

 15. Agnes schrijft

  Het is gewoon een minimum niveau van beleefdheid om je schoenen uit te doen als je ergens op bezoek gaat. Niemand zit te wachten er op dat je de viezigheid van de straat waar dan ook deponeert, ook al is je vloerkleed een goedkope. Kom nou.
  Oké, ik ben niet zelf op die inzicht gekomen, mijn Hongaarse moeder heeft het met de paplepel ingegoten, maar als je beleefdheid benadert als Anne of Green Gables en bedenkt wat fijn is voor een ander, is het zo besloten, toch?

 16. Leontine schrijft

  Mij lijkt dat een duur kleed van goede kwaliteit ook gewoon schoongemaakt moet kunnen worden. Zolang bezoekers niet eerst een stal uitgemest hebben, zal het met de vervuiling wel meevallen. En eerlijk gezegd vind ik het niet prettig om op sokken of zelfs zonder sokken op een tapijt te lopen waar iedereen met sokken overheen loopt. En ik ga echt geen slofjes kopen om bij iemand op bezoek te gaan. Kortom, ik vind het inderdaad ongastvrij gezeur. Ik zou het in ieder geval niet in mijn hoofd halen om mensen bij mij thuis hun schoenen te laten uitdoen.

 17. Truusje schrijft

  Wijlen mijn moeder zei altijd: glimmende vloeren doffe harten.Sommige HTML is toegestaan