Spring naar inhoud


Wie ondertekent eerst?

Beste Beatrijs,

Als ik een schrijven aan iemand richt en ik onderteken dat naast mezelf namens meer mensen, schrijf ik eerst de namen van de anderen en mijn eigen naam als laatste. Waarom zet men dan de namen van de kinderen wel achter de namen van de ouders? Het voelt voor mij heel onnatuurlijk om, nu we ouders zijn geworden, eerst onze eigen namen onder bijvoorbeeld een kaart te schrijven en als laatste de naam van onze zoon. Terwijl hij natuurlijk niet degene is die de kaart schrijft. Toen hij er nog niet was, zette ik netjes eerst de naam van mijn vriend en dan pas die van mezelf. Is er een gepaste volgorde voor ouders en kinderen en zo ja, waarom is die dan zoals ze is?

Volgorde van namen,

Beste Volgorde van namen,

Wanneer u een brief of kaart schrijft als echtpaar of stel, ondertekent u met beide namen en zet u uw eigen naam op de tweede plaats. De conventie luidt dat de ‘ik’ (schrijver van de brief) zichzelf niet voorop stelt. Op dezelfde manier zeg je in mondeling taalgebruik ook: ‘Adri en ik’ zijn een eindje gaan fietsen en niet: ‘Ik en Adri’ zijn een eindje gaan fietsen. Dus eerst de ander, dan jezelf. In geval van medeondertekening namens kinderen komen die na de namen van ouders. Meestal hoeven de namen van kinderen er niet bij, want die nemen niet deel aan de correspondentie, maar op bijvoorbeeld een kerstkaart worden ze vaak vermeld om aan te geven dat het goede wensen van het hele gezin betreft.

Kindernamen komen achter de namen van de ouders, omdat dit de geëigende manier is om een heel gezin tegelijk te representeren. Zo weet de lezer wie wie is. Soms staan namen van kinderen ook op de naambordjes op een voordeur. Dan staan ze altijd onder de namen van de ouders, omdat ze niet de hoofdbewoners zijn. In geval van familieopsommingen in rouwadvertenties, bijvoorbeeld voor een overleden grootouder, worden eerst de ouders genoemd en daarna de namen van de kinderen in volgorde van anciënniteit. Idem op kaarten en andere vormen van geschreven correspondentie. Alleen op een geboortekaartje staat de naam van het pas geboren kind bovenaan. De rest van het gezin geeft met vreugde kennis in de bekende volgorde.

Artikelen in Post, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Patrick schrijft

    Het valt me op dat tegenwoordig ‘ik en…’ vaak gebruikt wordt. Ik las zelfs in een quiz van De Volkskrant ‘ik en mijn vrouw’. Toen ik een twintiger er laatst eens voorzichtig op wees dat ‘ik en …’ niet echt gepast is, was die totaal verbouwereerd.Sommige HTML is toegestaan