Spring naar inhoud


Hoe kom ik er onderuit?

Beste Beatrijs,

Sinds een jaar of zes maak ik deel uit van een vriendengroep van acht meiden. We hebben een jaarlijkse traditie om samen een weekendje weg te gaan en ons weekend voor dit jaar is ook al gepland. We leerden elkaar kennen bij de studentenvereniging, maar inmiddels zijn we vrijwel allemaal afgestudeerd en werken. Ik ben een van de ouderen van de groep en heb recentelijk steeds minder behoefte aan veel drinken en feesten. Ik voel sowieso steeds meer afstand tot deze vriendinnen. Ik zou daarom dit jaar heel graag ons weekend overslaan. Hoe kan ik op een nette manier afzeggen?

Beleefd afzeggen

Beste Beleefd afzeggen,

Het hangt ervan af of u alleen dit jaar wil overslaan of met de hele traditie wil breken. Als u nog wel toekomst ziet in deze vriendengroep, raad ik u aan om voor het komende weekend af te zeggen met een beroep op ‘helaas geen tijd, heb omstreeks die tijd hele zware werkverplichtingen, volgende keer beter.’ Als u eigenlijk genoeg hebt van de hele vriendengroep en die weekendjes niet meer ziet zitten, dan is eerlijkheid het beste. U schrijft dan een groepsmailtje of -appje aan iedereen: ‘Sorry, meiden, maar ik voel me te oud voor dit soort drank overgoten weekendjes. Ik kan het niet meer opbrengen, dus ik haak af, maar ik wens jullie veel plezier en we komen elkaar nog wel eens tegen!’

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Bernard schrijft

    Een weekendje weg hoeft op zich natuurlijk niet het equivalent te zijn van veel drinken en feesten maar dat schijnt hier wel het geval te zijn. Briefschrijfster lijkt sowieso wel klaar te zijn met de studievriendinnen getuige haar opmerking dat ze steeds meer afstand tot deze vriendinnen voelt. Ik zou overigens niet zoals Beatrijs schrijft aangeven dat ze zich te oud voelt voor dit soort drank overgoten weekendjes. Deze zin houdt immer een waardeoordeel in naar de anderen. Misschien is Beatrijs zich daar niet van bewust. Ik zou volstaan met de mededeling dat ik me in een andere levensfase bevindt waardoor ik merk dat ik me niet meer zo tot feestjes aangetrokken voel en ervan afzien. Zo hou je het bij jezelf en oordeel je niet over het drankgebruik van de anderen. Het komt neutraler over zodat de vriendinnen er niet op aanslaan. En het is het goed recht van briefschrijfster niet meer mee te doen als ze er geen zin meer in heeft en meer afstand voelt tot deze vriendinnen.

  2. Wil schrijft

    Wat is er mis met een eerlijk mailtje of sms’je dat je geen interesse meer hebt in die weekendjes? Je hoeft niks uit te leggen. Als het groepje vaker per jaar bij elkaar komt, is het natuurlijk wel zaak om duidelijk aan te geven of het alleen om het weekendje gaat of dat je helemaal af wilt zien van verder contact. Er zijn maar weinig vriendschappen die echt een leven lang duren en soms moet of wil je nou eenmaal afscheid nemen van dingen die je ontgroeit bent. Zoals weekendjes weg met vriendinnen. En zoals Bernard schrijft, hou het neutraal zonder een waardeoordeel over de weekendjes. Dat komt een stuk sympathieker over.

  3. PeterJKH schrijft

    Er is ook een tussenweg natuurlijk. Als je een heel weekend drinken en feesten niet ziet zitten, maar op zich best een weekendje iets wilt ondernemen met die vriendinnen, zou je ook kunnen voorstellen het weekend een wat ander karakter te geven: een stad bezoeken, samen uit winkelen gaan, een voorstelling of tentoonstelling bezoeken, enz. En natuurlijk kan er dan alsnog een gezellig drankje op een terrasje in het programma ingelast worden.Sommige HTML is toegestaan