Spring naar inhoud


Samen uit, samen thuis

Beste Beatrijs,

We hebben een hechte vriendengroep van tien mensen (vijf stellen). Al veertig jaar organiseren we jaarlijks onder meer een midweek. Zo ook dit jaar. De gereserveerde locatie is groot en je zou zeggen: coronabestendig. Maar omdat we op leeftijd zijn (rond de tachtig) en sommigen van ons met kwaaltjes sukkelen, zijn we bijzonder voorzichtig is. We verlangen allemaal enorm naar het leuke uitje, maar het ziet er naar uit dat één of twee stellen niet zullen gaan vanwege terechte coronavrees. De vraag is: laten we het doorgaan als een of twee stellen niet mee kunnen of blazen we het af? Is er een gebruikelijk protocol van ‘samen uit, samen thuis’? Is het niet kwetsend voor de thuisblijvers als er drie stellen wel gaan? Ik ben benieuwd of in dit soort gevallen een min of meer vaststaande regel is.

Iedereen of niemand

Beste Iedereen of niemand,

Nee, er is geen protocol van ‘samen uit, samen thuis’ voor dit soort gevallen. U hebt met een groep vrienden een lange traditie van een gemeenschappelijke vakantie-midweek. Het huis is gereserveerd en de data zijn ingepland. Sommige mensen zijn bezorgd over coronarisico’s en zien ervan af om mee te gaan. Dit staat hen vanzelfsprekend vrij. Anderen schatten op voorwaarde van gepaste preventieve maatregelen het risico minder hoog in en willen hun vakantie laten doorgaan. Ook dit staat hen vrij. Er is geen reden dat iedereen thuis moet blijven, omdat sommigen niet mee willen. Het is net als met andere speciale gelegenheden: bruiloften, begrafenissen, jubilea. Die worden georganiseerd, mensen worden uitgenodigd, en er zijn in deze coronatijd altijd genodigden die met spijt in het hart afzeggen, omdat ze terugdeinzen voor grotere gezelschappen. Maar de gelegenheden zelf kunnen gewoon doorgaan, ook al zijn er minder gegadigden.

Artikelen in Corona, Reizen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Het dringende advies is niet meer dan 3 mensen op bezoek, dus in totaal met 6 mensen in een appartement of iets dergelijks is dan net zo goed niet van toepassing.

 2. Wil schrijft

  Sorry, maar dit is absurd. De meerderheid van de Nederlandse bevolking doet zijn best om vooral de ouderen onder ons te behoeden voor een besmetting met een dodelijk virus en vervolgens gaan een stel vrienden die in de hoogste risicogroep zitten gezellig met minstens 6 personen een midweekje bij elkaar zitten terwijl de uitdrukkelijke instructie is dat je maximaal 3 personen op bezoek mag hebben.
  En wat doet Beatrijs? Gezellig keuvelen over “Hoe het heurt” in plaats van deze bejaarde eens flink de mantel uit te vegen.
  Als alle bejaarden dit soort ongein gaan uithalen dan kun je het de jongeren niet meer kwalijk nemen dat zij de Corona-regels aan de laars lappen. Zij zijn immers niet de risicogroep, dus waarom zouden zij zich nog solidair moeten tonen met de risicogroep, als de risicogroep zich als een stel onwetende malloten gedraagt?

 3. Tessel schrijft

  Beste Wil,
  Deze vraag + antwoord komt uit de weekend Trouw van 26/27 sept. Dit was nog voor de aankondiging van de nieuwe maatregelen. Het advies van Beatrijs is dus niet absurd, alleen inmiddels achterhaald.
  Wat ik absurd vind is hoe snel mensen beginnen te gillen over wat een ander allemaal fout doet en dat die flink op z’n nummer gezet moeten worden. Kijk liever eerst eens naar jezelf, en ga het gesprek aan met mensen, in plaats van direct te krijsen.
  Er zijn inderdaad ouderen die zich niet aan de maatregelen houden, zoals die er zijn in alle leeftijdscategorieën. Als je zo’n persoon tegenkomt, is dat echter geen reden om dan zelf maar alle regels aan je laars te lappen. Uit alle onderzoeken blijkt dat het overgrote meerendeel van de samenleving (en zeker de ouderen) zich wel aan de maatregeken wil houden, en dat we alleen zo door crisis kunnen komen. Iedere persoon die niet mee doet is een risico meer voor anderen. Weet je zeker dat jij die persoon wilt zijn?

 4. Christine schrijft

  Ik lees nergens in de brief dat zes mensen in een appartement gaan zitten, integendeel, ‘de locatie is groot en coronabestendig’. Dus geen reden om briefschrijver de mantel uit te vegen. Beatrijs neemt ook expliciet aan dat er gepaste preventieve maatregelen zijn genomen.

 5. Truusje schrijft

  Dringend advies of niet, coronabestendige locatie of niet, er is sprake van verplaatsingen van mensen overal vandaan. Eigen gezond verstand gebruiken en een voorbeeld zijn voor anderen. Jong of oud.

 6. John Slenter schrijft

  Toevallig werd hier de leeftijd genoemd in verband met vermeende kwetsbaarheid. Het antwoord van Beatrijs past mijns inziens bij alle leeftijden, bij grootschalige activiteiten gaat het door, ook bij afmelding van deze en gene.

  Dat corona de zaken op scherp zet blijkt wel uit de reactie van Wil.

  Je zult maar 80 zijn en nergens meer heen mogen.Sommige HTML is toegestaan