Spring naar inhoud


Uit of thuis?

Beste Beatrijs,

Sinds drie jaar ben ik met de VUT. Mijn vrouw en ik zijn 36 jaar getrouwd en brengen nu dus veel meer tijd samen door. In de loop der jaren is mijn vrouw een echte huismus geworden. Ze gaat niet graag de deur uit, terwijl ik niets liever doe: fietsen, wandelen, museumbezoek en ga zo maar door. Mijn vrouw heeft liever dat ik ook thuis blijf, maar daar voel ik niet voor. We hebben hier de laatste tijd veel ruzie over en zo langzamerhand krijg ik daar mijn buik van vol. Wat moeten we hier aan doen?

Buitenman

Beste Buitenman,

Uw werkzame bestaan ligt achter u. Dan is het des te belangrijker dat u activiteiten onderneemt en het huis uit gaat. Het is voor iedereen, dus ook voor ouderen belangrijk om fysiek en mentaal in beweging te blijven. Ik zou zeggen: hoe meer u de deur uitgaat, hoe beter. Uw vrouw zit liever achter de geraniums. Dat is niet verstandig van haar, want daarmee gedraagt ze zich als iemand die ouder is dan haar werkelijke leeftijd. Veel 80-plussers komen (tot hun spijt) niet veel meer de deur uit, omdat ze door handicaps en kwaaltjes daar niet meer toe in staat zijn. Maar goed, als uw vrouw liever thuis zit is dat haar eigen keus.

Dit betekent natuurlijk niet dat zij u kan dwingen om hetzelfde te doen. Mensen mogen zelf beslissen over hoe ze hun tijd besteden – ook echtelieden binnen een huwelijk. Anderzijds is het voor een echtpaar raadzaam om af en toe iets gemeenschappelijks te ondernemen, omdat je anders te veel langs elkaar heen leeft. Probeer tot een compromis met uw vrouw te komen. Spreek af dat u twee dagen per week reserveert om iets samen te doen. Op de ene dag mag u beslissen wat er gaat gebeuren en dan belooft uw vrouw met u mee te gaan. Op de andere dag mag zij de tijdsbesteding bepalen, en dan volgt u haar wens. Als het uw dag is, neemt u uw vrouw mee de wijde wereld in, en als het haar dag is, blijft u samen met haar thuis om te scrabbelen of sudoku’s op te lossen met een kopje thee. De andere vijf dagen van de week kan iedereen doen waar hij/zij zelf aardigheid in heeft, zonder dat de ander daarop zit te vitten. Misschien stuit u al experimenterend met diverse tijdpasseringen op iets nieuws wat u allebei leuk vindt.

Artikelen in Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan