Spring naar inhoud


Nachtelijke tuinverlichting

Beste Beatrijs,

Onze buren hebben in hun tuintje ‘s nachts verlichting aan. Het zijn lampen van een stevig kaliber. Wij hebben extra zware gordijnen opgehangen, maar toch slipt er door de kieren wel eens een forse lichtbundel onze slaapkamer in, wat onze nachtrust niet ten goede komt. We kunnen goed met de buren opschieten en dat willen we ook graag zo houden. Hoe moeten we dit aanpakken?

Felle lampen

Beste Felle lampen,

U hebt een goede burenverhouding, dus u zou uw probleem met hen moeten kunnen bespreken zonder dat dit meteen ruzie wordt. Los van uw verstoorde nachtrust is de hele nacht licht aan in de tuin sowieso een beetje raar in deze tijden van energiebesparing en anti-verspilling. Waarom zou iemand de hele nacht zijn tuin willen verlichten? Maar goed, het gesprek moet in de eerste plaats gaan over het licht dat uw slaapkamer binnendringt ondanks de extra zware gordijnen. Vraag aan de buren of ze een sensor willen installeren aan de lampen, zodat ze alleen aangaan bij beweging. Dat is een gebruikelijke manier van nachtelijke huisbeveiliging die mensen erop nahouden in tuinen. De lichten zijn standaard uit en gaan alleen aan (voor maximaal een of twee minuten), wanneer de sensor beweging (inbrekers) detecteert. Helaas zijn het meestal passerende nachtdieren zoals egels of katten, waarop de sensor reageert, maar vergeleken met de hele nacht verlichting is dat voor u toch winst.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mar schrijft

  Dit is lichtvervuiling en verstoort het bioritme zoals u gemerkt heeft maar ook dieren hebben er last van.

 2. Nena1972 schrijft

  Vervelend voor u, maar u bent helaas niet de enige die ’s nachts lichtoverlast ervaart. Zowel in onze vorige, als ook in onze huidige woning staat er een straatlantaarn, die de hele nacht brandt vlak bij het slaapkamervenster. Rolluiken of evt compleet verduisteringsgordijnen zijn dan de enige optie. Desalniettemin hoop ik voor U, dat de buren genegen zijn, de lamp ’s nachts uit te doen.

 3. Alex schrijft

  Er zijn ook mensen die hun tuinplanten ’s avonds willen verlichten zodat ze van het uitzicht kunnen genieten. In dat geval kunnen mensen er met een automatische timer voor zorgen dat de verlichting vanzelf uitgaat rond bedtijd.
  Overigens is nachtverlichting ook om andere redenen dan onnodig energiegebruik schadelijk; het is slecht voor de natuur: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/lichtvervuiling-wat-is-het-en-wat-kunnen-we-er-aan-doenSommige HTML is toegestaan