Spring naar inhoud


Kan die radio uit?

Beste Beatrijs,

Het weer wordt aangenaam, tijd om met de krant of een boek lekker in de tuin te gaan zitten. Het is in onze achtertuinen drukker dan anders, nu mensen wordt afgeraden om er groepsgewijs op uit te trekken naar bos of strand. Best storend wanneer de buren bovenop het menselijke achtergrondgeluid (waar ik geen probleem mee heb) de radio aanzetten in hun tuin. Wat is er te doen tegen dergelijke geluidshinder? Hoe spreek ik mijn buren daar op tactvolle wijze op aan? Zonder de rest van de zomer met hen in onmin te verkeren?

Radio in tuin

Beste Radio in tuin,

Wel of geen corona, een radio of het afspelen van muziek in de tuin is altijd hinderlijk voor omwonenden. Spreek de buren op een vriendelijke manier aan en vermom uw ergernis als vraag om een gunst. Zeg tegen ze: ‘Neem me niet kwalijk, maar ik heb veel last van uw buitenradio. Ik kan de muziek slecht verdragen, ik word afgeleid door de nieuwsitems, het hindert me zo sterk dat ik niet in mijn eigen tuin kan zitten. Zou het mogelijk voor u zijn om binnen naar de radio te luisteren of, als u graag buiten zit, met oortjes in te luisteren? Daar zou u mij een groot plezier mee doen.’

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henna schrijft

  Herkenbaar, wij hebben ook zo’n buurman. Met stemverheffing om boven de muziek uit te komen, manen wij hem het geluid zachter te zetten. Dat helpt dan alleen op die dag, een volgende dag is het weer raak. Volgende stap is naar woningbouwcoöperatie of VVE te gaan.
  Een rustig gesprek op een geschikt moment gaat met deze familie niet lukken, vandaar!

 2. Maria Helena schrijft

  Spreek de buren alleen aan als u ze kent en een goede relatie met ze heeft. Als dat niet het geval is zult u niet kunnen rekenen op begrip. Risico bestaat dat de overlast zal toenemen en men “zurigheid” afstraft. Stilte is helaas niet de norm want het moet “gezellig zijn”. Een optie is om zelf met oortjes in te gaan zitten.

 3. Mw. Smit schrijft

  Een goed advies van Beatrijs. Helaas, dit advies zal echter in 99 van de 100 gevallen niet werken. Mensen vinden dat ze het ‘recht’ hebben hun ‘eigen muziek’ luid door de tuin te laten schallen. Waar ik woon kan je op geen énkele redelijk zonnige dag nog buiten zitten want er staat altijd ergens muziek aan, op orkaansterkte. Een vriendelijk verzoek tot matiging leidt hier direct tot bedreigingen. Ook de politie, buurtbemiddeling en wat dies meer zij staan machteloos. Ik heb medelijden met die mevrouw maar het enige wat er op zit is te doen wat wij ook al 10 jaar moeten doen: binnen zitten met ramen en deuren dicht.

 4. Stella schrijft

  Hier heb je op warme dagen dat je op je balkon in de gifgassen van de barbecues zit. Ik heb niet eens moeite gedaan om hierover te praten met de opeenvolgende nieuwe buren.Sommige HTML is toegestaan