Spring naar inhoud


Dochter heeft andere man

Beste Beatrijs,

Onze dochter vertelde een half jaar geleden dat ze ging scheiden. Ze had een ogenschijnlijk goede relatie met haar man die twaalf jaar geduurd heeft. Haar man hoorde bij de familie: kerst vieren, gezamenlijke vakanties, spelletjesavonden enzovoort. We waren erg geschokt. Achteraf bleek dat ze al verliefd was op een nieuwe man, die ze kent via haar werk. Dat heeft ze pas later verteld. Ze wilde hem toen komen voorstellen. Daar waren wij nog niet aan toe. Ik heb gezegd dat ik wilde wachten tot ze officieel gescheiden was. Ze heeft haar nieuwe geliefde van de zomer ook direct meegenomen op de familievakantie. Ik ben in overleg thuisgebleven. Daarna is het nieuwe stel samen in een appartement getrokken. Intussen is haar scheiding een feit. Haar nieuwe man is bij zijn gezin weggegaan, maar nog niet gescheiden. Moeten we nu wachten met de kennismaking tot zijn scheiding ook voltrokken is? Dat kan soms wat langer duren. Of moeten we hem ontmoeten?

Een nieuwe schoonzoon

Beste Een nieuwe schoonzoon,

U bent niet blij met de scheiding van uw dochter. Het is ook niet niks dat zij haar man aan de kant heeft gezet na een relatie van twaalf jaar. Als u op haar man gesteld was (en blijkbaar was u dat), is deze breuk ook een verlies voor u en voor de rest van de familie.

U hebt er geen zin in of geen behoefte aan om de nieuwe partner van uw dochter te leren kennen. Het is waar dat uw dochter beter een tijdje had kunnen wachten, voordat ze hem in de familie introduceerde. Hem meteen meenemen naar een familievakantie is nogal overhaast. Daar hadden beter een paar maanden overheen kunnen gaan, zodat iedereen aan het idee had kunnen wennen. Aan de andere kant: het is al gebeurd, de rest van de familie heeft vakantie gevierd met hem, dus het heeft geen zin dat u nog langer wacht met een kennismaking. Er staat sowieso geen formele termijn voor. Op den duur zult u het toch moeten doen met deze nieuwe schoonzoon. Zeg tegen uw dochter dat ze samen met hem een kopje thee kan komen drinken en prik een datum.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. PeterJKH schrijft

    Ik zou eerst dochter alleen uitnodigen om eens een goed gesprek te hebben, niet in verwijtende zin, maar om haar het woord te laten doen en duidelijk te laten maken wat zij miste in haar leven met haar vorige man en duidelijk te maken waarom de nieuwe relatie zo overhaast moest worden begonnen (zelfs nog vóórdat beiden gescheiden waren). Klinkt nu een beetje alsof dochterlief zich overhaast van de ene in de andere relatie heeft gestort zonder zich een adempauze te gunnen om haar gedachten te ordenen en ik hoop het niet voor haar, maar overhaast betekent vaak ook dat ook de nieuwe relatie niet bestendig zal zijjn.

  2. Pauline schrijft

    De moeder mag het er best moeilijk mee hebben, maar het gaat niet om haar.
    Volgens mij kan het geen kwaad als moeder en dochter eens met elkaar in gesprek gaan, waarbij de moeder haar (voor)oordeel over de situatie opzij zet en naar haar dochter luistert. Waarschijnlijk krijgt de dochter al genoeg te maken met negatieve reacties vanuit haar omgeving, en kan vast wel wat onvoorwaardelijke steun van haar moeder gebruiken.
    Familievakanties met volwassen (schoon-)kinderen zijn optioneel, die traditie kan worden doorbroken. Maar op de koffie, wederzijdse etentjes, verjaardagen en kerst moeten op te brengen zijn. Kies voor je dochter!Sommige HTML is toegestaan