Spring naar inhoud


Wie het eerst begroeten?

Beste Beatrijs,

Het komt regelmatig voor dat ik (vrouw, 35) bij een goede vriendin thuis eet. Haar vriend, die ik ook goed ken, heeft onregelmatige werktijden en komt vaak halverwege de avond thuis. Meestal sta ik dan meteen op om hem te begroeten, maar ik merk dat hij altijd als eerste op zijn geliefde afloopt om haar een kus te geven en daarna begroet hij mij. Wel schattig, eigenlijk. Laatst had ik het hier toevallig even over met mijn vriendin. Volgens haar is dat hoe het hoort: eerst je geliefde, dan de rest. Volgens mij is het andersom. Eerst het bezoek, dan de geliefde. Wij zijn allebei benieuwd hoe het nou eigenlijk hoort.

Begroetingsvolgorde

Beste Begroetingsvolgorde,

Eerst de eigen geliefde en dan het bezoek. Dit heeft niet zozeer te maken met een rangorde in belangrijkheid, als wel met hoe je de aandacht doseert. Het begroeten van de partner gaat op zo’n moment nogal vluchtig, er wordt een snelle kus gewisseld en daarna is er ruimte voor een iets uitgebreidere begroeting van het bezoek. Die bestaat niet alleen uit begroetingskussen, er worden ook dingen gezegd als ‘Hoe gaat het? Leuk je weer te zien, gezellig dat je er bent’ enzovoort. Soms wordt ook meteen een nieuw gesprek begonnen.

Zeker als er meer dan één bezoeker in de kamer zit, kan het begroetingsproces rustiger met meer aandacht worden afgehandeld, dan wanneer tegelijkertijd ook nog een huisgenoot/ geliefde staat te wachten. Het is efficiënter om eerst snel de geliefde te begroeten en daarna, wat uitgebreider, de bezoeker(s). Omwille van een rustige afwikkeling helpt het ook als de gast niet onmiddellijk op de binnenkomer afstormt, maar even afwacht waarheen die zijn schreden het eerst richt. Het is tenslotte het huis van de binnenkomer, dus die bepaalt welke volgorde hij hanteert.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Visite.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan