Spring naar inhoud


Wie komt bovenaan te staan?

Beste Beatrijs,

Mijn man komt eerdaags te overlijden. Hij heeft een dochter en een zoon uit een eerder huwelijk. Er is geen contact met haar en ook haar kinderen heeft hij nagenoeg niet gezien. Ik heb een paar vragen over het vermelden van nabestaanden op de overlijdenskaart. Ik heb begrepen dat kinderen altijd erbij moeten staan. Moet ik haar vragen of ze dat wel wil? Dochter is ouder dan zoon. Zoon helpt met alles. Is het dan wel reëel dat zij als eerste wordt genoemd? Is het afgezien van vermelding op de kaart mogelijk om haar uit te sluiten van het bijwonen van de crematie?

Moet zij er ook bij?

Beste Moet zij er ook bij,

Een overlijdensbericht is geen geschikt medium om naar familieproblemen te hinten.

Houd op de overlijdenskaart de formele volgorde aan: eerst u als echtgenote, daarna de kinderen in volgorde van leeftijd, oudste eerst, jongste laatst. Als u het gaat omdraaien, krijgt u van bekenden vragen in de trant van: ‘Hè? Ik dacht dat Dochter de oudste was en niet Zoon?’ Op dit soort vragen stelt u vast geen prijs en bovendien heeft de volgorde op een overlijdenskaart niets te maken met een geliefdheidsrangorde. Een overlijdensbericht is geen geschikt medium om naar familieproblemen te hinten.

U kunt Dochter gewoon vermelden zonder eerst haar instemming te vragen. Ik raad u trouwens aan om contact met haar op te nemen om mee te delen dat haar vader op sterven ligt en te vragen of ze nog afscheid van hem wil nemen. Als u dat zelf niet wil doen, kan Zoon (haar broer) dit doen. Kennelijk is er sprake van een slechte of niet-bestaande vader-dochter-relatie en misschien wíl Dochter helemaal niet aan het sterfbed van haar vader verschijnen, maar het is altijd goed om de gelegenheid te bieden om elkaar nog één keer te zien.

Sluit Dochter niet uit van het bijwonen van de crematie. Ook hier weer geldt: misschien is zij niet geïnteresseerd en wil ze daar helemaal niet verschijnen, maar dat moet haar eigen beslissing zijn en niet een beslissing van u of van de rest van de familie.

Artikelen in Dood en begrafenis, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sim schrijft

  Uitstekend advies

 2. Heni schrijft

  Niemand weet wat er in een ander omgaat, laat de dochter en- ook de kleinkinderen- vrij in hun beslissing wel of geen afscheid te nemen en wel of niet bij de crematie aanwezig te zijn. Ga niet tussen de dochter en haar kinderen instaan, maar gun ze hun eigen keuze. Een mens is geen persoonlijk bezit.

 3. PeterJKH schrijft

  Goed advies van Beatrijs. Houd de eer aan jezelf, en mocht ze willen langskomen om afscheid te nemen van haar vader, ontvang haar dan vriendelijk en zonder vervelende opmerkingen of blikken. Hetzelfde geldt voor als ze bij de uitvaart aanwezig wil zijn. Waarschijnlijk is dat dan de laatste keer in uw leven dat u haar ziet, dus geen enkele zin om dan alsnog ophef te maken.

  Heel veel sterkte gewenst met het (aanstaande) verlies van uw echtgenoot!Sommige HTML is toegestaan