Spring naar inhoud


Zelftest in de trein

Beste Beatrijs,

Als ik met mijn vriendengroep in een andere stad afspreek, lukt het me niet altijd om een coronazelftest te doen voordat ik vertrek, dus dan doe ik hem even in de trein. Ik voel me hier alleen enigszins ongemakkelijk bij. Dat het mondkapje even af moet voelt niet als een bezwaar, als je iets eet of drinkt doe je dat immers ook. Ik heb het idee dat het voor mensen om me heen een beangstigend beeld kan zijn als iemand een zelftest doet, omdat er natuurlijk een kans bestaat dat die positief is. Vooralsnog is het voor mijn medereizigers juist veiliger: als ik positief blijk te testen, kan ik mij zoveel mogelijk afzonderen en de trein bij het volgende station verlaten. Is het gepast een zelftest af te nemen in de trein?

Openbare zelftest

Beste Openbare zelftest,

Nee, het is niet gepast om een zelftest in de trein te doen. Net als andere hygiënische activiteiten is dit iets om onder privé omstandigheden uit te voeren. Omstanders voelen walging bij de aanblik van iemand die bezig is met zelfzorg waar lichamelijke afvalproducten bij te pas komen: afgeknipte nagels, los gekrabde korstjes, uitgepeuterd oorsmeer of snot. Zorg er gewoon voor dat u een half uur voor vertrek of al eerder op de dag die zelftest thuis doet. Het voordeel van thuis afnemen is dat u überhaupt niet meer de trein in hoeft, als die positief uitvalt, en dat u geen medereizigers ontrieft.

Artikelen in Corona, Reizen.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. PeterJKH schrijft

  Geheel eens met Beatrijs. Het uitvoeren van een zelftest is een kwestie van minuten, dus “geen tijd voor vertrek” is nauwelijks een argument. Leg die test klaar en laat desnoods een alarm afgaan op uw telefoon (bijvoorbeeld een half uur voor vertrek) om u te attenderen op het feit dat die test even gedaan moet worden.

 2. Anne schrijft

  Ik vind ook dat je zoiets thuis moet doen. Ik heb nooit begrepen dat er vrouwen/meisjes zijn die hun hele make-up in de trein doen. Mascara, eyeliner, lipstick…enz. ik hoop altijd maar dat de trein niet ineens moet stoppen…of dat ze geen plotseling duw krijgen van een andere reiziger, want dan ben je wel mooi je oog kwijt als je b.v. net je mascara aanbrengt. Je wilt toch geen oogletsel oplopen? Hetzelfde met een zelftest doen: wat als de trein ineens moet stoppen, of een plotseling bocht moet maken? Dan schiet dat ding in je keel of neus…..Bovendien vind ik als je positief blijkt te zijn, kun je je de moeite besparen om überhaupt weg te gaan i.p.v. moeilijk te doen om uit te stappen, weer naar huis te gaan of ergens anders te gaan zitten. Dat vind ik nogal onlogisch. Het is trouwens geen gezicht om het in de trein te doen. Ik zou het, persoonlijk, als medereiziger niet prettig vinden zojuist te moeten aanschouwen.

 3. Heni schrijft

  Het geeft de medereizigers juist een onveilig gevoel. Uw eigen logica ten spijt. U weet niet hoe de test uitpakt en dat weten de andere reizigers dus ook niet. Ook al zal niet iedereen zich getest hebben voordat ze de trein instappen, uw gedrag drukt ze met de neus op het feit dat ze zich in gevaar kunnen bevinden. Buiten het feit om dat het onsmakelijk is zo’n test in het bijzijn van anderen te doen, wordt u als mogelijk besmet beschouwd in een situatie waarin ze geen kant opkunnen.

 4. Christine schrijft

  Jesses. Het is al erg genoeg dat we in het Journaal elke dag beelden moeten zien van mensen met staven in hun neuzen, en nu gaat u er uw medereizigers ook nog live mee confronteren? Miss Manners zei het ook al: dingen aanbrengen in het openbaar kan (makeup), dingen weghalen niet (nagels knippen, neuspeuteren) niet.

 5. maria helena schrijft

  Als het niet goed voelt dan is het vaak ook niet goed. Openbare zelftest voelde zich niet zomaar ongemakkelijk. In zo’n geval weet je best dat het niet oké is om in het openbaar met een stok in je neus te poeren. Jak. En dan de viezigheid in een cupje ronddraaien en de spetterstok er weer uit halen, waar laat je die zo snel. Thuis is het al een vies gesmeer, laat staan in de trein. De vraag stellen is in dit geval hem al beantwoorden.

 6. Dave schrijft

  Ik probeer me even in de situatie te verplaatsen van uw medereizigers. Ten eerste vind ik het smerig om naar te kijken (en voel me omgekeerd opgelaten als er mensen naar mijn snot zouden moeten kijken). Ten tweede is het vanuit het doel van de zelftest volstrekt nutteloos. De zelftest bestaat om duidelijk te maken dat je corona hebt zodat je daarna in quarantaine kunt gaan en besmetting van anderen kunt voorkomen. Als je de zelftest in de trein afneemt en je blijkt positief dan loop je dus de kans dat je iedereen in de buurt al hebt aangestoken. Ik vraag er niet om door een ander besmet te worden en stel het op prijs dat anderen hun voorzorgsmaatregelen nemen als zij (en ik) in een situatie komen waar afstand houden niet mogelijk is en mensen dus zichzelf niet kunnen beschermen. Dus als ik je medereiziger was dan kon ik je bij een positieve test wel villen. Helaas heb ik er geen ander woord voor, maar dit is gewoon aso. Zelftesten doe je maar thuis, vóórdat je een ander kunt besmetten. Thuis is het veilig en wonen mensen die voor het risico hebben gekozen om door jou besmet te worden. Dring dat risico niet aan anderen op.

 7. Leontine schrijft

  Dit is inderdaad vrij onsmakelijk in de trein. Niemand wil jouw huig of jouw snot zien. En als je positief bent, en je verlaat de trein, hoe ga je dan terug naar huis? Met de trein de andere kant op? Ik denk dat je zelf best wel weet dat dit niet deugt, beetje aandacht nodig?

 8. Tink schrijft

  Precies wat Dave zegt.
  Daarbij: denk je er ook even aan dat er kwetsbare mensen in die trein kunnen zitten? Als jij positief blijkt is de kans groot dat je je medepassagiers inmiddels al hebt besmet. Er zijn mensen die daar gewoon dood aan kunnen gaan he. (En ja die moeten soms ook met de trein.)Sommige HTML is toegestaan