Spring naar inhoud


Hoe vaak andere kleding?

Beste Beatrijs,

Er was een tijd dat ik, man van 59, dagelijks naar kantoor ging. Ik werk op een afdeling met in grote meerderheid vrouwelijke collega’s en het viel me op dat zij eigenlijk zonder uitzondering elke dag andere kleding droegen. Ik deed dat niet en vraag me af wat de etiquette op dit gebied voorschrijft. Zelf heb ik de gewoonte bovenkleding twee dagen te dragen, een broek kan makkelijk een week mee. Uiteraard alleen op voorwaarde dat de kleding niet ruikt of vies is. Hoewel dat laatste ook nog wel een dingetje is. Als er alleen een klein modderspatje onderaan de pijp van mijn broek zit, moet ik daarvoor dan meteen een schone aantrekken? Voor het geval we ooit weer naar kantoor mogen hoor ik graag uw advies.

Elke dag iets anders?

Beste Elke dag iets anders,

Veel vrouwen maken er een erezaak van om nooit twee dagen achter elkaar dezelfde kleding te dragen. Ze zijn bang dat ze anders een armoedige indruk maken, ze vinden het belangrijk om te laten zien dat ze over een ruime hoeveelheid outfits beschikken of ze hebben heel strikte hygiënische standaarden. Of ze bovenkleding na een dag ook altijd in de was gooien weet ik niet. Bloesjes, T-shirts misschien wel, maar van broeken en rokken kan ik me dat nauwelijks voorstellen – dat geeft wel heel veel (overbodige) wasbeurten.

Mannen doen dat eigenlijk nooit, elke dag iets anders aantrekken. Sommige strikte mannen nemen elke dag een schoon overhemd, maar twee dagen ermee doen kan ook prima. Sommige mannen dragen week in week uit dezelfde trui of hoodie. Pakken gaan af en toe naar de stomerij, maar informele broeken kunnen best een week worden gedragen zonder wasbeurt. Wat modderspatten betreft: even wachten tot ze zijn opgedroogd en u kunt de modder makkelijk verwijderen met een borstel.

Artikelen in Werk.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sarah schrijft

  Dit antwoord is wel een beetje gedateerd. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar dat ik elke dag andere kleding draag heeft niks te maken met wat andere mensen daarvan denken of het willen showen van mijn garderobe. Het heeft hoofdzakelijk te maken met hygiëne: na een hele dag in een shirt te hebben gewerkt, gelopen, gefietst, gewandeld met de hond, gekookt, en wat nog niet meer is (boven)kleding gewoon niet meer schoon en gaat het de was in. En omdat beoordelen of jij zelf nog fris ruikt aan veel mensen niet besteed is, is het sowieso verstandig om elke dag even een schoon shirt/overhemd/blousje/trui aan te doen. Kleine moeite, groot plezier.

 2. PeterJKH schrijft

  Ik ben man en werk op kantoor. Ik wissel elke dag van pak (ik heb er genoeg), en laat het pak dat ik de dag ervoor gedragen heb, dan luchten. Na pakweg 5-10 keer dragen (afhankelijk van de intensiteit) gaat het naar de stomerij. Elke dag een schoon overhemd, schoon ondergoed en schone sokken. Draag ook nooit twee dagen achter elkaar dezelfde schoenen. Niet goed voor de voeten en niet goed voor de schoenen. Soms (op informele dagen) draag ik een klassieke pullover naar kantoor, die kan best twee/drie keer gedragen worden, omdat er twee lagen onder zitten (t-shirt en overhemd) die wel dagelijks verschoond worden. Een broek met vlekken gaat ofwel direct in de was (bij meer informele broeken) ofwel direct naar de stomerij.

  Overigens ken ik ook genoeg vrouwen die gewoon drie dagen achter elkaar met dezelfde trui/hetzelfde vest/dezelfde blouse op kantoor verschijnen. Vaak gedragen op de eeuwige spijkerbroek, met dezelfde enkellaarsjes dag-in dag-uit.

 3. Anna schrijft

  Hier wil ik graag opmerking over maken: je ruikt je eigen lijfgeur niet zoals een ander het wel ruikt. Zeker bij oudere mannen is fit het geval. Ik als vrouw, merk dat ik mijn beha zelfs dagelijks moet verversen omdat het anders naar zweet riekt. Laat staan als je t meerdere dagen achter elkaar draagt.

 4. N schrijft

  Haha, herkenbaar. Ik (vrouw) maak er ook een punt van om niet twee dagen achter elkaar hetzelfde te dragen. Wat niet betekend dat het gelijk in de was gaat, ik kan best de dag dáárna weer de eerste outfit aan doen. Ook wanneer ik bij familie of vrienden op bezoek ga, maak ik er een punt van om niet hetzelfde aan te hebben als de keer ervoor. Ik doe dat voor mijzelf. Niet omdat ik denk dat andere mensen het iets kan schelen of het überhaupt opvalt.

 5. Annemieke schrijft

  Brr. Ik moet er niet aan denken om broeken een week lang door te dragen. Na twee dagen gaat hier alles in de was. Truien worden buiten uitgehangen maar gaan toch ook wel na drie keer dragen in een lauw sopje.

 6. Mw. Van Veen schrijft

  Gewoon kleding rouleren. Ik, vrouw, draag vaak wél twee dagen dezelfde bovenkleding. Ik vind het nogal een opgave om elke dag te moeten bedenken wat ik nou weer aan moet. Met rouleren bedoel ik: broek twee dagen aan met trui/shirt/colbert etc.. Na twee dagen andere set. Onder- en bovenkleding in de was, de broek luchten en na 1 of 2 weken nog een keertje aan met andere set bovenkleding. Daarna, na maximaal 4 dagen dragen, de broek in de was. Ik heb geen enorme hoeveelheid kleding maar ik zorg dat (bijna) alles te combineren is zodat ik bijv. ook een blouse 2 dagen kan dragen met 2 verschillende vesten.
  Ik heb aan niks zo’n hekel als aan mannen die er dag in, dag uit hetzelfde uitzien. Ook herenkleding kan op deze rouleermanier leuk gedragen worden.

 7. Annabel schrijft

  Leuk, al die verschillen. Ik draag naar kantoor 2 dagen dezelfde bovenkleding (wel dagelijks schoon ondergoed eronder), meestal gaat daarna de bovenkleding ook in de was.
  Heel soms laat ik dit luchten en kan het de volgende week nog een rondje van 2 dagen mee. Eigenlijk doe ik dit dus voor “de buitenwereld”, omdat ik denk dat ze mij niet hygiënisch vinden als ze zien dat ik langer dan 2 dagen dezelfde bovenkleding draag…
  Ik moet ook bekennen dat ik, als ik niet naar kantoor ga, de bovenkleding vaak langer achter elkaar aanhoud. Als ik een paar dagen thuis ben/thuis werk, weinig de deur uitga en geen inspannende dingen doe en dan ook niet zweet, kan het zomaar gebeuren dat ik 4 dagen hetzelfde draag.

 8. Stella schrijft

  Het drieslagenstelsel: 1 dag dragen, 2 dagen luchten en dan opnieuw. die 3 sets. Dit werkt natuurlijk niet met sokken en ondergoed.Sommige HTML is toegestaan