Spring naar inhoud


Wc-bril

Beste Beatrijs,

Mijn man laat na wc-bezoek altijd de wc-bril omhoog staan. De volgende bezoeker, ik dus, moet met de hand de bril omlaag doen. Ik vind dat vies en onbeleefd, maar hij vindt het onzin en begrijpt niet waar ik me druk over maak. Wat zijn de regels hiervoor?

Graag omlaag

Beste Graag omlaag,

In een huishouden, dat niet alleen uit vrouwen bestaat, wordt de wc op twee manieren gebruikt: bril omhoog, alleen de mannen; bril omlaag, vrouwen en soms mannen. Bij binnenkomst in de wc zijn er dus twee mogelijkheden: ofwel de wc staat goed en de gebruiker kan meteen zijn of haar gang gaan; ofwel de wc staat verkeerd en de gebruiker moet de bril omhoog dan wel omlaag klappen.

Kennelijk beschouwt u de bril-omlaag-positie als de standaard en u verwacht van uw man dat hij de faciliteit ook zo achterlaat. Maar misschien is hij zelf wel de volgende bezoeker, of een huisvriend, of uw vader. Bovendien, waarom heeft een vrouw meer recht dan een man om de wc klaar voor gebruik aan te treffen? Waarom zou de vrouw gevrijwaard moeten blijven van het aanraken van de wc-bril? Bij een egalitaire verhouding tussen de seksen past een eerlijke verdeling van taken. Als het goed is, komt het afwassen niet altijd op dezelfde schouders neer. Het manipuleren der wc-brillen dus ook niet. De wc in uw eigen huis dient zo schoon te zijn dat het geen enkele gebruiker terug zou hoeven deinzen voor het op- of neerklappen van de bril. Ook het schoonmaken dient eerlijk te worden gedeeld dan wel tegen goede betaling uitbesteed.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Claire schrijft

  O ja, en maakt die man dan ook de wc schoon in het kader van gelijke rechten?!

 2. huisvrouw 50+ schrijft

  De man wast de auto en de vrouw maakt de wc schoon! :)

 3. Relaxed zittertje schrijft

  Nooit problemen mee! Ik ga altijd zitten. Nooit een issue geweest met m’n wederhelft. Ik heb het van huis uit mee gekregen en in m’n vrijgezellen leven ook ideaal. geen stank en/of boenen op ingedroogde gele spetters. Geen gedoe met afknijpend richten om het zo veel mogelijk in de pot te krijgen. Is namelijk erg slecht voor je blaas.

 4. monique schrijft

  Mijn dochters en ik balen als een stekker als wij inderdaad de bril weer eens omlaag moeten doen! Wij zijn met meerdere vrouwen, jaja, wij maken ook alleen zelf de wc schoon. De man des huizes heeft nog nooit de plee schoongemaakt!

 5. Piet schrijft

  Ik ben het helemaal met Beatrijs eens: ik vind het als man helemaal vervelend de bril soms naar boven te doen, dus waarom zouden vrouwen hem niet omlaag kunnen doen?

  Zelfs zonder ‘bril-omlaag-mafia’ kom je er als man eigenlijk ongunstiger vanaf: omdat mannen ook soms zitten zal een vrouw de bril vaker in de gewenste stand aantreffen dan de man. Maar dat zullen we dan maar voor lief nemen.

  Het schoonmaken staat hier natuurlijk helemaal los van, daar moet je gewoon eerlijke afspraken over maken.

 6. Manon schrijft

  De belangrijkste reden om de bril omlaag te willen, is volgens mij dat de consequentie voor de vrouw als ze vergeet te kijken of de bril naar beneden is, is dat ze met haar billen op die uiterst nare porseleinen rand terecht komt. Als een man vergeet te kijken terwijl hij staande plast, verdient hij een schop onder zijn billen!

 7. Derk schrijft

  Als een man niet kijkt is het zijn schuld, als een vrouw niet kijkt is het óók zijn schuld. De mannen zijn dus altijd de schuldige.

  Doet me denken aan een mopje: Een vrouw houdt van dieren: een tijger in bed, een jaguar in de garage, een nerts in de kast en een ezel die alles betaalt.

 8. Baukje schrijft

  Tja, ik snap die mannen ook wel weer, die moeten elke keer dat ding weer omhoog zetten. In mijn geval: ik heb al van kleins af aan een zwakke blaas, en trek regelmatig een sprintje naar het toilet. Als de bril niet omlaag staat, heb ik vaak geen tijd om dat alsnog te doen. En het is erg naar op zijn koude bril te moeten zitten. Ik maak zelf altijd het toilet schoon, dus heb ik vriendelijk verzocht om voor mij de bril omlaag te doen. Gaat niet altijd goed, maar de bereidheid is er wel.

 9. Nanda Ettes schrijft

  Ik vind het alleen ’s nachts een probleem als ik slaperig in een brilloze afgrond stort.
  Overdag ben ik helder genoeg om even achterom te kijken.

 10. Bart Riebock schrijft

  Als een man plast en de bril omhoog achterlaat geeft hij hier gelijk het bewijs aan dat hij niet met de bril naar beneden heeft geplast voor de eventuele volgende vrouwelijke bezoeker. deze kan de bril dan zonder problemen naar beneden zetten en zittend gaan plassen. Ze moet als ze klaar is dan wel weer de bril omhoog zetten zodat een eventuele mannelijke bezoeker dan zonder problemen weer kan plassen. Het beste zou natuurlijk zijn dat en de vrouwelijke en de mannelijke bezoekers allemaal zittend zouden plassen, dan zou er immers helemaal geen verschil zijn en praktisch is dit goed uitvoerbaar.

 11. b-sa schrijft

  In het buitenland merk ik bij mensen thuis vaak dat de bril én klep naar beneden zijn. Nog meer moeite voor iedereen dus, maar het ziet er wel veel netter uit.

 12. Toosje schrijft

  Omlaag, en wel hierom
  Ik heb weinig hygiëne issues en ik peins er niet over om mensen voor te gaan schrijven hoe ze primaire intieme handelingen moeten verrichten.

  Maar de bril moet omlaag! Allereerst is wc een gebruiksvoorwerp. Die bril is er niet voor de sier,die heeft een functie. De functie van het ding is om op te zitten omdat een kale pot koud en veelal te smal is.

  Ik heb alleen nog mannelijke gezinsleden thuis. Die doen op mijn aandringen de bril tegenwoordig gelukkig naar beneden – als ze eraan denken. Van bovenstaand logisch argument gingen ze niet direct over stag. Toen heb ik me verlaagd tot morele chantage. Hoge nood is zo acuut en urgent, dat ik meteen neer moet kunnen ploffen zonder een nanoseconde uitstel. Bevallingen laten hun sporen na op een vrouwenlichaam.

  In dat licht is het wel een hele kleine moeite om even die deksel naar beneden te doen. Waarom zou je dat nou laten als je de vrouw die je vier prachtige kinderen cq het leven (ja ook jou,met die dwarsliggende schouder en die dikke kop) heeft geschonken daarmee een groot plezier doet?Sommige HTML is toegestaan