Spring naar inhoud


Zonnebril af

Beste Beatrijs,

Een zonnebril is bedoeld om de ogen te beschermen bij felle zonneschijn. Steeds vaker wordt hij – tot in de late avond – gebruikt om de kijker in staat te stellen alles te zien zonder zich aan de ander te laten zien. Ik vind het onaangenaam om met iemand te spreken van wie ik de ogen niet kan zien. De meeste van mijn kennissen doen gelukkig die bril even af, of omhoog op het voorhoofd, als ze in gesprek zijn. Maar hoe kan ik een vreemde die mij aanspreekt duidelijk maken dat een zonnebril hetzelfde effect kan hebben als een boerka?

Gesluierde ogen

Beste Gesluierde ogen,

Net zo min als u een onbekende vrouw kunt vragen of ze ter kennismaking even onder haar boerka wil uitkomen, kunt u aan een onbekende met wie u in gesprek raakt vragen om zijn/haar zonnebril af te zetten. Ik begrijp dat u het vervelend vindt om tegen een zonnebril aan te praten, maar u zult ermee moeten leren leven dat sommige mensen met hun zonnebril vergroeid zijn, weer of geen weer, binnen of buiten, dag of nacht.

De etiquette verbiedt trouwens niet het dragen van zonnebrillen tijdens gesprekken. Het enige voorschrift luidt dat bij een begroeting tussen bekenden, dan wel bij een eerste contact tussen onbekenden, de zonnebril even omhoog wordt geschoven of afgezet om de ander een blik in de ogen te gunnen. Daarna kan de bril weer op. Veel mensen vergeten deze beleefdheidsvorm in acht te nemen. Een nalatigheid inderdaad, maar niet zwaar genoeg om er een punt van te maken.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ben schrijft

    Beste gesluierde ogen,

    Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om even te reageren. Het probleem wat u schetst is voor mij erg herkenbaar. Zelf draag ik zonnebril op sterkte, die ik vaak even afzet of omhoog schuif als ik bijvoorbeeld aan de beurt ben bij de kassa van een supermarkt. Vervolgens zet ik de zonnebril wel weer op, omdat ik anders te weinig zie. Ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die hun zonnebril om die reden tijdens een gesprek blijven dragen.

  2. Robert schrijft

    Wat een onzin zeg. Als de zon schijnt, doe ik mijn zonnebril op. Soms zelfs tot begin van de avond, omdat ik gewoon last heb van direct zonlicht. In de winter rij ik ook met zonnebril, omdat het veel rustiger is aan m’n ogen. Waarom continue lopen te turen in de zon als je er last van hebt? Als het andere mensen niet aanstaat, dan gaan ze maar met iemand anders in gesprek.Sommige HTML is toegestaan