Spring naar inhoud


Flirtende echtgenoot

Beste Beatrijs,

Als ik met mijn man in gezelschap van andere vrouwen ben, flirt hij er vrolijk op los. Dat doet pijn. Ik heb niet veel zelfvertrouwen en voel mij op zulke momenten een non-person. Als hij alleen ergens naartoe gaat heb ik nergens last van, maar als ik er getuige van moet zijn voel ik mij zo verdrietig. Toen ik het ter sprake bracht, zei hij dat het een spelletje is en dat ik er niet zo zwaar aan moet tillen, maar vooral dat het mijn probleem is en dat ik niet zo moeilijk moet doen. Ik probeer mij er niets van aan te trekken, maar het ligt er soms zo dik bovenop dat ik het niet kan negeren. Ik heb geen idee hoe ik mij hiertegen kan wapenen en daarom wend ik mij tot u.

Mijn man flirt

Beste Mijn man flirt,

Het woord ‘flirten’ is nogal veelomvattend. Het varieert van iemand een fractie langer aankijken dan nodig is tot regelrechte billenknijperij. Daartussen ligt een groot scala van gedragingen die als meer of minder uitdagend kunnen worden opgevat. Flirten heeft altijd iets dubbelzinnigs. Er wordt gehint op een veelbelovende toekomst. Betrokkenen kunnen elkaar serieus te nemen, maar het hoeft niet. Ook opdringerige flirters zullen protesten pareren met de verdediging ‘het was maar een geintje’. Mensen die flirten spelen een spelletje, waarbij ze zichzelf leuker, charmanter en interessanter voordoen dan hun normale habitus. Wie naar een sociale gelegenheid gaat doet doorgaans wat meer moeite om aantrekkelijk te worden gevonden dan thuis, dus eigenlijk staat iedereen min of meer te flirten. Maar het contrast tussen uit en thuis moet niet al te schrijnend worden. Begrijpelijk voelt u zich gestoken, als u ziet dat uw man zich uitslooft voor andere vrouwen en de gebraden haan uithangt zonder met uw aanwezigheid rekening te houden. Het doet er niet toe dat hij de rol van rokkenjager naar zijn zeggen alleen maar spéélt (er is hoegenaamd geen verschil tussen flirten en doen alsof je flirt) – hij gedraagt zich bot tegenover u. Een man die openlijk demonstreert dat elke aanwezige vrouw begeerlijker is dan zijn eigen vrouw betoont zich geen waardig echtgenoot, maar een likkebaardende sater.

Buiten uw blikveld geeft u hem carte blanche, wat getuigt van een behoorlijk royale instelling uwerzijds. Binnen uw gezichtskring zou uw man de beleefdheid moeten opbrengen om u niet te vernederen door zijn opzichtige belangstelling voor andere vrouwen. Maar uw man werpt uw klacht van zich af als een onzinprobleem, waar hij verder geen boodschap aan heeft. Dit klinkt niet erg attent. Als uw man zich zo weinig aan u gelegen laat liggen en niet van plan is om u ook maar een greintje tegemoet te komen in een alleszins redelijk verlangen, dan zal hij voor de rest ook wel onaardig, egoïstisch en onprettig in de omgang zijn. Hebt u überhaupt nog wel fiducie in de overlevingskansen van deze relatie?

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Dicky schrijft

  Ik weet niet hoe lang u getrouwd ben, maar geloof uw man gerust dat het niks te betekenen heeft. Na een lang huwelijk wil een man bewijzen hebben dat hij er zijn mag.
  Wees even eerlijk. Als een vreemde man extra aandacht aan je gaat besteden gaat u zich dan ook niet gevleid voelen?
  Jaloezie is op zijn tijd niet verkeerd. Als hij op die manier door gaat, doe je dat maar op jouw manier met andere mannen.
  Kijken hoe zijn reactie is.

 2. anna schrijft

  Een belangrijke zin in uw verhaal is: Ik heb niet veel zelfvertrouwen.
  Zonder de daden van uw man te willen bagatelliseren adviseer ik u aan uw zelfvertrouwen te werken. Dan wordt u aantrekkelijker voor uw man en trouwens ook voor andere mannen. Ik ben het ook eens met Dicky: Flirt ook eens met anderen in het gezelschap van uw man.

 3. Connie schrijft

  Mijn man flirt ook graag. Bijv. op een terras. Heb er iets op gevonden: ik ga naar de betreffende dame toe en zeg dat mijn man heeft gevraagd of ze bij hem wil komen zitten om samen een glas wijn te drinken. Dan wijs ik hem aan, onnodig…maar toch…. Dan ga ik naar huis. Tja, als je (mijn man) tevoren door mij bent gewaarschuwt en niet luistert.. Jammer dan. Probeer het gewoon eens ook tijdens andere gelegenheden. Succes verzekerd. Het is al heel veel minder geworden en hij weet dat. ik voet bij stuk hou. Het geeft je veel zelfvertrouwen.

 4. Diny schrijft

  Sjonge Connie, wat jij doet zou ik van een partner niet pikken en als ik de door jou aangesproken dame was zou ik me er ook bijzonder onprettig bij voelen. Je zet imo drie mensen voor gek met zo’n actie: je partner, de ‘betreffende dame’ en vooral jezelf.

  Mijn partner en ik houden allebei wel van een beetje flirten. Soms dut een relatie een beetje in en vergeet je in alle alledaagse beslommeringen een beetje dat je ook nog een begeerlijk mens kan zijn – of dat je partner dat is. Als je dan iemand bewonderend naar 1 van beiden ziet kijken, wordt ineens dat sensuele gevoel weer wakker en doen we weer extra ons best om die avond elkáár opnieuw te versieren; omdat we ineens weer beseffen dat het niet vanzelfsprekend, maar eigenlijk heel bijzonder is dat we elkaar hebben (en willen houden!).

  Het zal niet voor iedereen zo werken, maar misschien kan het sommige mensen wat extra zekerheid geven om er ook eens zo naar te kijken: ‘hee, mijn partner is leuk, en ik ga vanavond zó leuk zijn dat van al die ‘pretendenten’ ík toch weer degene ben waarmee hij (of zij) dolgraag straks mee naar huis gaat.’

  Dat vind ik persoonlijk in elk geval toch een prettiger insteek dan op agressieve wijze duidelijk te maken: ‘Hee!! Die vent is van mij!! Wegwezen!!’

 5. yvonne schrijft

  Beste Conny, wat een briljante manier om uw man ervan te overtuigen dat hij het flirten beter kan laten. Ik kan me voorstellen dat hij het zeer snel afleert!

 6. Connie schrijft

  Beste Diny,

  Ik denk dat ik het anders zie. Ik vind het vaak erg vernederend voor mezelf en sta helemaal niet voor gek. Welnee!
  Als je dit netjes en correct doet is het voor de betrokkenen nogal confronterend. Zeker niet voor mij.
  Het gaat niet zozeer om het indutten van een relatie maar vaak om een soort verslaving bij mannen/vrouwen.
  Het is de vernedering die bij mij een hoofdrol speelt. Dan komt dat sensuele gevoel echt niet bij me op.
  Het heeft ook te maken met een stukje RESPECT.
  Wat hij doet als ik er niet bij ben is aan hem.
  Je partner is geen bezit. Nogmaals, het gaat om respect voor de ander.

  groet Connie

 7. Karolien schrijft

  Connie,
  bedankt voor de tip, ik ga die ook eens proberen…!!!
  Mijn vriend vind het namelijk ook normaal, en hij zegt me telkens: maar, jij mag zeker van me zijn, jij mag met me naar huis, die anderen niet.
  En toch blijft het pijn doen…

 8. Antoinette schrijft

  Respect voor Connie,

  Het is idd respectloos! Mijn partner doet het ook keer op keer. Ik zeg dat het mij pijn doet en hij ontkent steevast! De vrouwen met wie hij flirt kijken mij vragend aan, ik weet me dan geen houding te geven. Het maakt me intens verdrietig! Waarom gaat hij er toch mee door? En het erge; ik zie het, maar hij ontkent altijd…

 9. Vank schrijft

  Mijn vriend doet t ook steeds weer en we hebben er al vaak ruzie over gehad.Het doet mij in ieder geval heel veel pijn want ik voel me op dat moment niet goed genoeg .Het is dan zo jammer van de avond of dag.Ik vind t pubergedrag en respectloos.Mijn vriend houdt veel van mij maar hij vernedert me op deze manier en ik heb er last van.

 10. Lilith schrijft

  Mijn exvriend deed het ook, zowel via sociale media met bekenden en ex-geliefden als met onbekenden.
  Op mijn verjaardagsfeest werd door hem het ‘leuke’ kassameisje ter plekke uitgenodigd bij het kopen van de boodschappen (“Je wilde toch dat er veel mensen kwamen, ik wilde alleen maar helpen”) Als we ruzies hadden, werd het flirten met anderen erger.
  Een mooie dame op de parkeerplaats, kreeg van hem zijn laatste kauwgompje, ook al was ik degene die erom gevraagd had.
  Hij vertelde uitvoerig hoe zijn fysiotherapeute hem als verjaardagscadeau een (onnodige) rugmassage gegeven had. En ’trouwens net zo slank was als jij vroeger, toen je die 5 kilo nog niet had.’
  In zijn ogen was hij een aanbeden adonis en ik een soort vriendelijk bijzettafeltje wat wel eens langs mocht komen als het zich nuttig gedroeg en niet in de weg stond.

  Ik ben heel erg blij dat ik daar vanaf ben.

 11. Irene schrijft

  Mijn man ontkent en liegt er ook altijd over, en ook naar anderen zodat het lijkt alsof ik de zielige gek ben. Ik krijg ook zo langzamerhand een soort agressie in me, die ik niet van mezelf ken. Het is zo dat voor kijken 1 nodig is, en dat is al walgelijk, omdat er vaak gekeken wordt naar pubermeisjes door een man van achter in de vijftig, maar voor flirten 2. Vrouwen kijken ook terwijl ze zien dat hij bij zijn partner zit. Die kijken dan triomfantelijk, want zij voelen zich dan beter dan mij. Eerdaags als het weer gebeurt dan weet ik dat ik een uitbarsting ga krijgen. Het bederft mijn levensgeluk.

 12. Joy schrijft

  Mijn man flirt ook vaak. Mannen doen dit om hun ego te strelen. Ja, ook ik vind het niet leuk. Het doet toch iets met je. Wat ik veel erger vind is dat hij met mijn vriendin flirt en zij doet vrolijk mee. Ze is ook getrouwd. Laatst hebben ze bij ons gegeten en toen ze naar huis gingen gaf haar haar een tik tegen haar billen. En daarna betrapte ik hem in de badkamer toen hij met zichzelf aan het spelen was. Is flirten dan ook nog een spel? Ik voel me er in ieder geval ongelukkig door.Sommige HTML is toegestaan