Spring naar inhoud


Kraambezoek van schoonouders

Beste Beatrijs,

Over een week of zes krijg ik mijn eerste kindje. Ik zie erg op tegen het kraambezoek van mijn schoonouders. Het zijn lieve, goedbedoelende mensen, maar erg opdringerig en ik ben snel uitgepraat met hen. Omdat we in Spanje wonen, is hun bezoek niet met een dagje bekeken. Over de jaren heen hebben we logeerpartijen, met veel fluwelen handschoenen, weten terug te schroeven tot maximaal vijf dagen. In die periodes voel ik me altijd een gast in mijn eigen huis. Ik moet nu een kraambezoekregeling bedenken. Is het asociaal om de schoonouders te vragen maximaal een weekend te komen, van vrijdag tot zondag? Daarbij is het de bedoeling dat ze in een hotel gaan zitten, maar zelfs dan zie ik er tegen op om hen overdag continu over de vloer te hebben, vooral omdat mijn schoonmoeder zich overal mee zal bemoeien. Kan ik misschien bezoekuren aangeven? Daar zullen ze denk ik heel vreemd van opkijken.

Bij voorbaat moe

Beste Bij voorbaat moe,

Maak u er niet te druk over van tevoren. Het kraambezoek van uw schoonouders is iets wat u moet doorstaan, er zit niets anders op. Ze gaan in een hotel zitten – dat is toch al winst vergeleken met de invasie van een logeerpartij. U kunt hun verblijf best op een maximum van drie dagen stellen – ten slotte hebt u als kraamvrouw uw rust nodig. Verder doet u er goed aan alles een beetje los te laten, als ze er eenmaal zijn. Ga geen bezoektijden instellen. Dat lijkt te veel op gevangenis- of ziekenhuisbezoek. Gun uw schoonouders ruimhartig veel tijd met de baby. Trek u terug in uw slaapkamer als u genoeg hebt van het gekwek. Van pasbevallen vrouwen wordt geen gastvrouwschap met alles erop en eraan verwacht. Vraag uw man of hij zich extra wil inzetten om alles in goede banen te laten verlopen. Uw schoonmoeder zal graag willen tutten met de baby: ermee op schoot zitten, luiers verschonen, in bad doen. Gun haar dat plezier en schenk haar uw vertrouwen. Ze heeft niet voor niets die reis gemaakt, ze is zelf ook moeder geweest, dus ze weet hoe ze met een baby moet omgaan. Bedenk dat ze een paar dagen later vertrokken zullen zijn en dan hebt u het rijk weer alleen.
Wie weet leidt uw kindje tezijnertijd tot een iets betere relatie met uw schoonmoeder. U en zij hebben in het vervolg wél een gemeenschappelijke belangstelling om over te praten: uw kind!

Artikelen in Schoonfamilie, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anna schrijft

  Nemen die mensen de moeite om de reis naar Spanje te maken en wordt hun bezoek ze negatief tegemoet gezien. Hoe jammer! Wees toch wat ruimhartiger en liefdevoller naar hen toe. Ze hadden waarschijnlijker veel liever gehad als hun zoon bij hen de buurt zou wonen. Dan konden ze echt een band met hun kleinkind opbouwen, iets wat nu moeizaam zal gaan, gezien de afstand.
  Gun deze mensen wat meer dan een plichtmatig: het moet nu eenmaal, want het zijn de grootouders.

 2. Lia schrijft

  Fijne reactie, Anna!
  Ik begon eerlijk gezegd een beetje zenuwachtig te worden na het lezen van al die antischoonouderreacties. Ze moet blij zijn dat haar man zijn ouders nog heeft om zijn kind aan te laten zien!

 3. Petra schrijft

  De kraamperiode is een heel bijzondere periode voor de kersverse moeder en vader. Zij leren hun kindje eindelijk kennen! De verzorging van je kindje is dan ook meer dan alleen baden of verschonen. Jullie bouwen een band met elkaar op. Zonde om dit een ander over te laten als je eigen gezondheid het niet in de weg staat.. Of die ander nu ver weg woont of niet, is geen argument. Jammer dat de schoonouders de fijngevoeligheid missen om hier op een goede manier om te gaan. Kies voor je eigen gezin, en vraag of je man aan zijn ouders wil vragen of zij zich prudent willen opstellen. Evt. kunnen ze beter wat langer in een hotelletje zitten en per dag wat minder op bezoek komen dan een overdosering ‘bezoek per dag’.

 4. Anna schrijft

  Mijn hemel Petra, die mensen komen een paar dagen, hooguit een week. Geen maanden!

 5. Helena schrijft

  Dames,

  Een paar dagen na mijn bevalling hoeft er niemand uren aan een stuk bij mij en mijn gezin te komen zitten, zelfs mijn eigen moeder niet!
  Emoties, hormonen, sukkelen met borstvoeding, slaaptekort, misschien (hopelijk niet) nasleep van een keizersnede,.. je weet gewoon niet op voorhand hoe je je zal voelen of zal reageren. Het kan een roze wolkje zijn dat je met iedereen wil delen, maar dat hoeft niet persé.

  Net omdat je dat niet weet, zou ik vooral proberen om dat bezoek eventjes uit te stellen, toch een paar weken tot jij, je man en je baby jullie draai gevonden hebben samen. Tot dan is het de taak van je man om zijn ouders netjes elke dag op de hoogte te houden via hopen foto’s, telefoontjes, skype, etc. want uiteraard is dit ook voor hen enorm spannend.

  Dat moeten ze toch begrijpen? En dan na een weekje of twee mogen ze gezellig afkomen en hebben jullie inderdaad direct een onderwerp waar noch jij, noch je schoonmoeder over kan zwijgen..

  Als dat even uitstellen echt ondenkbaar is, zou ik sowieso een subtiel teken met mijn man afspreken als het je echt te veel wordt. Een paar dagen ‘kom moeder, wil jij even mee naar de winkel? X heeft echt eventjes rust nodig want het zijn behoorlijk korte nachtjes’ of ‘Moeder, vader, ik trakteer op een koffietje en een cognacje om het te vieren’ of ‘ ga je even mee naar de babywinkel? Ik zou X willen verrassen met een badcapeje/rompertje/.. en kan je hulp bij het kiezen wel gebruiken’.. moeten te doen zijn?

  Veel succes!

 6. Anna schrijft

  Wat een dramaqueens, die nieuwe moeders van tegenwoordig!

  Alles en iedereen moet wijken voor haar nieuwbakken status.
  Er worden miljoenen baby’s op de wereld gezet hoor, zo uitzonderlijk is het krijgen van een kind niet .

  Ik ben blij dat ik die schoonmoeder van het verhaal niet ben!

 7. Esther schrijft

  Ik begrijp het wel hoor, die zenuwen vantevoren over schoonmoeders die grensoverschrijdend veel aandacht opeisen. En moeders van tegenwoordig zijn zeker de moeders van vroeger niet.

  Bij voorbaat moe:
  stel je eigen grenzen en laat je man je daarbij ondersteunen. Het is JOUW kraamtijd met JOUW eerste kindje. Zorg dat je daarvan kunt genieten. Het is een prachtige tijd, die nooit meer terugkomt.

  Veel geluk met de kleine!

 8. wana schrijft

  drama of niet, ik kan me wel voorstellen dat je moeite hebt met dingen die niet op je eigen manier gaan,helemaal als je die ervaring al hebt.
  Blijf bij jezelf en vraag steun en bijval van je partner,het zijn zijn ouders en hij kan beter beide kanten en bedoelingen inzien.
  Ik trek mij terug als ik schoonouders even niet trek en verantwoord me nooit voor mijn gedrag of eisenpakket en hou het bij mezelf.
  Egoïstisch misschien maar uiteindelijk beter voor beide partijen..geloof me.
  hou je taai mams en laat het los voor zover dat kan en zeg eerlijk waar je grens ligt.
  Je vantevoren druk maken en hele scenario’s in je hoofd bedenken is inderdaad geen goeie,dan maak je het veel groter dan het is.
  Geniet van je mama-zijn en laat hun grootouder-zijn bij hun.

 9. L.Jansen schrijft

  Ik kan zeggen dat ik het helemaal niet eens ben met dit advies.
  Alleen omdat de schoonouders ver moeten reizen moet zij zich in haar kraamtijd maar opsluiten in haar slaapkamer en haar kindje de hele tijd uit handen geven ?

  Kraamtijd is de tijd die ouders en kind doorbrengen om aan elkaar te wennen als gezin zijnde.
  Je moet je kind leren kennen en bijkomen.
  Een normaal kraambezoek duurt maar een uur of 2
  waarna moeder weer kan rusten.

  Ik zou dus de schoonouders ook aan dit tijdsbestek houden.
  Ook zij zijn eens ouders geworden en weten wat een zwaare tijd dit kan zijn.

 10. Anna schrijft

  Van L.Jansen mogen die arme opa en oma nog maar twee uurtjes komen! Een vliegreis ondernemen van uit Nederland naar Spanje voor een kort kraambezoekje. Het moet niet gekker worden!!

 11. eva schrijft

  Beste Anna,
  ik denk dat wat L.Jansen bedoeld is dat die ouders er niet elke dag de hele dag moeten zitten. dat het prima is dat ze een week komen, maar dat ze dan elke dag 1 of 2 uurtjes langs komen voor de baby en de rest van de tijd kunnen de nieuwe opa en oma genieten van de zon in spanje.

 12. isabel schrijft

  Dit is voor mij een bekend probleem, wij wonen ook in het buitenland en nu zwanger van mijn derde kind. Mijn schoonouders kwamen ook altijd meteen een week en dat doe ik dus nooit meer!
  Ik kan me de reactie van Anna best voorstellen maar dan nog, ik ga niet na mijn bevalling een week zitten rennen voor mijn schoonouders. Het is heel aardig van deze mensen dat zij komen overvliegen en graag hun kleinkind willen zien. Dat betekent echter niet dat de kraamvrouw zich maar alles moet laten gevallen alleen omdat die mensen zijn komen vliegen. Een bevalling duurt echt langer dan een vlucht en is ook wel iets inspannender.

  Wel is het natuurlijk ook afhankelijk van het gedrag van de schoonouders (of ouders). Mensen die je ook even tijd voor jezelf en voor je kind gunnen zijn een ander verhaal dan mensen die aan een stuk door lopen eisen.Sommige HTML is toegestaan