Spring naar inhoud


Wat is een peetouder?

Beste Beatrijs,

Onlangs ben ik (man van 30) door een bevriend stel gevraagd om peetvader te worden van hun driejarige zoontje. Ik vind dit een grote eer en ben er dan ook enthousiast op ingegaan. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk wat er precies van een peetvader wordt verwacht. Gaat het erom dat verjaardagen worden onthouden en speciale evenementen worden bezocht of is een meer actieve rol gewenst? Het gaat overigens om een niet-religieus stel.

Peetouderschap

Beste peetouderschap,

De rol van peetvader (-moeder/ -oom/ -tante) is een symbolische functie, waarvan u net zo veel of net zo weinig kunt maken als u wil. Het komt erop neer dat u als vriend van de ouders net iets meer aandacht besteedt aan het kind dan andere vrienden of familieleden van de ouders zouden doen. Inderdaad: een cadeautje sturen met verjaardagen of bij het halen van diploma’s. Als u regelmatig bij uw vrienden over de vloer komt, ontstaat er vanzelf ook een band met het kind. Als het kind opgroeit, kunt u hem eens een dagje mee uit nemen of een voorstelling bezoeken. U bent als peetvader een welwillende volwassene die op de achtergrond een oogje in het zeil houdt en zo nodig meedenkt met de ouders. Voor een kind in de tienerleeftijd kan het handig zijn om te weten dat er behalve zijn ouders nog een andere vertrouwde volwassene is op wie hij desgewenst een beroep kan doen.

Artikelen in Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Irene schrijft

    In sommige kringen denkt men anders over de rol van peetouders. Het is wel goed om dit uit te zoeken! Ik ben al een paar keer tegen gekomen dat de ouders het idee hadden dat een peetouder, of peetouders, de verzorgen van het kind of de kinderen op zich nemen in het geval de ouders beiden komen te overlijden.

  2. tanja schrijft

    in ons geval zijn we juist ook om die reden gevraagd. mocht er iets gebeuren dan komt het kind naar ons, echter moet dit wel via een notaris vastgelegd worden

  3. do i need to say more? schrijft

    een peetouder is officieel degene die voogd word van de kinderen bij het overlijden van de ouders. en voogd zorgt ervoor dat het kind en goed huis krijgt (bij de peetouder zelf of bij een pleeggezin) en zorgt voor de erfenis tot het kind meerderjarig is.Sommige HTML is toegestaan