Spring naar inhoud


Besmetting voorkomen

Beste Beatrijs,

Wij hebben vrienden op wie we erg gesteld zijn. Eens in de maand komen we bij elkaar voor een kaartavondje. Eén van de vrienden houdt er nogal onhygiënische gewoontes op na wanneer hij verkouden is (vaak). Hij gebruikt dezelfde stoffen zakdoek de hele avond akelig intensief, hoest en niest dat het een aard heeft en wast nooit zijn handen, terwijl we wel gezamenlijk de hele avond dezelfde kaarten vasthouden. Tot twee keer toe zijn wij een week na zo’n avondje zelf ook snipverkouden geworden. We willen onze vriend zeker niet schofferen en ook de kaartavondjes niet opgeven, maar we willen zijn virussen niet meer. Wat raadt u ons aan?

Gesnotter aan de kaarttafel

Beste Gesnotter aan de kaarttafel,

Speel open kaart met uw vriend. Steek in het vervolg een of twee pakjes papieren zakdoekjes bij u en stel uw vriend deze ter hand, wanneer hij alweer verkouden blijkt te zijn. Zeg tegen hem: ‘Frits, niet voor het een of ander, maar de twee vorige verkoudheden van jou hebben we van je overgenomen en dat willen we als het even kan deze keer vermijden. Wil je ons een plezier doen en deze papieren zakdoekjes gebruiken in plaats van die virusverspreidende stoflap?’ Aanmaningen om handen te wassen kunt u, denk ik, beter laten zitten. Als de goede man verkouden is, heeft-ie twee minuten nadat-ie zijn handen heeft gewassen alweer de volgende lading virussen aan zijn handen. Dat besmettingsgevaar blijft. Ook de deurknop en alles wat hij aanraakt bij zo’n avondje zit onder. U kunt uw eigen risico ietsje verminderen door zelf gedurende het kaartavondje een paar keer uw handen te wassen. Blijf ook af van de bak met nootjes die op tafel staat waar iedereen in zit te grabbelen.

Artikelen in Visite, Ziekte.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Catharina Anna Maria van Vliet schrijft

  Verkoudheidsvirussen verplaatsen zich door de lucht. Meestal al voor de patient zelf verkouden wordt. Wie zich daartegen wil beschermen kan het beste op een onbewoond eiland gaan wonen.
  Wel of niet verkouden worden hangt vooral af van je eigen weerstand, en de onbekendheid van het virus in kwestie.

 2. Hans schrijft

  In plaats van het inderdaad onpractische handen wassen is het handiger om een
  (pomp)flesje handenalcohol neer te zetten. Even goed inwrijven en klaar !

 3. Arthur Alexander Hofman-Klünder schrijft

  En Beatrijs, is een lepel(tje) in de kom met nootjes niet vereist volgens de etiquette? Ik doe dat zelf altijd.Sommige HTML is toegestaan