Spring naar inhoud


Wat als iemand zich opdringt?

Beste Beatrijs,

Ik ben een mannelijke hbo-student en heb op school een leuke vriendenclub. Sinds kort is er een nieuwe student in onze klas die overgestapt is vanaf een andere opleiding. Ik kende hem van gezicht, want we zaten op dezelfde middelbare school (niet bij elkaar in de klas). Vanwege deze vage bekendheid heeft hij er waarschijnlijk voor gekozen om bij mij aansluiting te vinden. Ik vind het prima om tijdens colleges met hem te praten of om samen te werken aan opdrachten, maar meer wil ik niet. Ik vind hem niet onaardig, maar hij is niet het type waarmee ik vrienden zou kunnen worden. Hij stuurt er overduidelijk op aan dat dit wel gebeurt en vraagt om de haverklap of ik met hem meega naar van alles en nog wat. Ook probeert hij binnen te komen in onze vriendenkring.

Ik voel me schuldig dat ik hier totaal geen zin in heb, maar ik weet ook dat het totaal niet zal werken. Hoe maak ik hem duidelijk dat hij beter op zoek kan naar andere vrienden? Ik wil hem echt niet kwetsen, maar ik heb gewoon geen behoefte aan hem. Ik heb het gevoel dat ik verplicht word met hem om te gaan.

Geen zin in vriendschap

Beste Geen zin in vriendschap,

Nieuwelingen in een groep zoeken aansluiting via bekende gezichten – dat is een normale gang van zaken. Dat betekent niet dat hij en u de beste vrienden moeten worden. Het duurt een tijdje voordat deze jongen zijn nieuwe klasgenoten heeft afgetast. U kunt rustig doorgaan met hem afhouden op het persoonlijke vlak. Als hij afspraken met u wil maken om samen iets te doen, slaat u dat af onder het motto ‘geen tijd’.

In een groep vindt nooit iedereen elkaar even fantastisch.

Iets anders is om hem ervan te weerhouden om binnen te komen in uw vriendenkring van klasgenoten. Dat gaat erg ver. Misschien zitten er mensen in uw vriendengroep die wel voor hem open staan. Het is raar om iemand op voorhand uit te sluiten die niet duidelijk iets misdaan heeft. Wat hebt u er voor last van dat hij ook meedoet met koffie drinken in de pauzes of ergens rondhangen na schooltijd? Een vriendengroep die gebaseerd is op met z’n allen dezelfde opleiding volgen (in dezelfde klas zitten) moet zich niet al te rigide opstellen tegenover buitenstaanders. Dat geeft een onprettige, uitsluitende sfeer.

In een groep vindt nooit iedereen elkaar even fantastisch. Er zijn altijd sterkere en zwakkere onderlinge relaties. Voor iedereen geldt dat hij/zij meer affiniteit heeft met het ene groepslid dan met het andere. Gun de nieuweling en de rest van de groep tijd om te onderzoeken of hij erbij past. Als de anderen uw mening delen (in de trant van: we moeten hem niet!), wordt dat vanzelf duidelijk. De nieuweling zal er dan zelf ook minder plezier in hebben en op zoek gaan naar andere potentiële geestverwanten.

Artikelen in Scholen en verenigingen, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan