Spring naar inhoud


Wakker geknetterd door krantenbezorger

Beste Beatrijs,

Ik lees niet de krant van wakker Nederland – dat mag duidelijk zijn – maar het punt is dat ik vaak wakker word bij de bezorging van de krant. Dit speelt al ongeveer een half jaar. De bezorgster maakt namelijk gebruik van een bromfiets of scooter (ik weet het verschil niet) en het ding knettert zodanig dat het mij uit de slaap haalt. Misschien speelt onbewust mee dat ik een bloedhekel heb aan bromfietsen en motoren.

Ik ben een uitgesproken avondmens en om die reden werk ik ook het meest in avonddiensten. Zeker na het werk ga ik laat slapen en ik slaap graag lang uit.

Kan ik hier iets van zeggen? Maar wat? Ik kan haar moeilijk vragen om de fiets te nemen. Bovendien heb ik Trouw nog niet één dag hoeven missen sinds zij hem bezorgt. Een andere krant of de losse verkoop is geen optie. Ik heb ook geen andere kamer, waar het geluid minder te horen is.

Wakker geknetterd

Beste Wakker,

U kunt de bezorgster inderdaad niet aanspreken op het lawaai van haar voertuig; in minder dan een minuut is ze weer weg. U moet dus iets aan uw eigen houding veranderen. Ik ken uw ervaring wel. Ik word zelf ook vaak om zes uur wakker van krantenbezorgers op brommers. Ik vind het nooit zo erg, omdat ik dan denk: het is pas zes uur, ik hoef nog lang niet op, heerlijk! En daarna slaap ik weer vredig in.

Kunt u zichzelf niet zo programmeren? Er zijn zoveel dingen om wakker van te worden: vuilnisophaalauto’s in alle vroegte, bij dag en dauw hun territorium proclamerende vogels (in de zomer), moeizaam startende auto’s (in de winter), huisgenoten die naar de wc gaan. In plaats van u te ergeren aan de verstoring van uw nachtrust kunt u zich ook verheugen dat u uw bed nog niet uit hoeft. En u draait zich behaaglijk weer om. Als het u niet meer lukt de slaap te vatten, dan staat u op en hebt ineens twee uur extra in uw dag om nuttig of plezierig te besteden. Zou ook van pas kunnen komen. En misschien bent u wel langzaam bezig van een avondmens in een ochtendmens te veranderen. Dit kunt u uitproberen door te kijken hoe vroeg opstaan u bevalt.

Artikelen in Het publieke domein, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. H. van Alphen schrijft

  Beste Beatrijs,

  Speurend naar een mogelijkheid om aan onze krantenbezorger in Apeldoorn en zijn collega’s te laten weten, dat er een groep bewoners is, die echt last ondervindt van zijn wijze van bezorgen, kwam ik uw rubriek tegen. Daarom wil ik graag even reageren op uw reactie aan “Wakker geknetterd”.

  Alhoewel ik veel respect heb voor krantenbezorgers, zij zorgen immers al voor dag en dauw voor onze krant, denk ik dat ook enig respect van deze bezorgers aan de niet-abbonnees van o.m. Wakker Nederland in acht genomen zou kunnen worden. Het gebruik van een brommer op de openbare weg is, lijkt mij logisch. Echter wij wonen in een appartementengebouw op de begane grond, waar de entree’s en dus de brievenbussen in de achtertuin liggen. Bovendien zijn aan die kant ook alle slaapkamers gesitueerd. Wij hebben een kennelijk erg actieve bezorger want deze komt meerdere malen per nacht en vroege ochtend, kennelijk verschillende dagbladen brengen op diverse tijdstippen.

  Meermalen heb ik bij de betreffende dagbladen gevraagd of de bezorger, aan deze doodstille achter- (tuin)zijde van ons gebouw op ons privéterrein (dus niet de openbare weg) misschien zijn brommer uit wil zetten, echter zonder enig resultaat.

  Meermalen per nacht (vanaf 3.00 uur) worden wij wakker, niet alleen van zijn brommergeluid, maar ook van de stankoverlast. Want binnen 30 seconden na het optrekken van zijn brommer (op minder dan 4 meter van ons slaapkamerraam) dringt steevast het penetrante 2-takt uitlaatgas door in onze slaapkamer waar het zo’n 15 minuten ruikbaar blijft. Ik denk, met alle respect voor deze actieve bezorger, dat een beetje met ons meedenken, in de achtertuin op ons eigen terrein geen kwaad zou kunnen en velen van ons eindelijk weer eens normaal zonder geluid en stank door kunnen slapen.

  Mijn verzoek aan onze trouwe bezorgers van dagbladen om ook zelf, met wat geven en nemen en wat begrip voor de slapende mensheid in hun wijk, bewust te kijken waar die brommer beter even uit kan, veel problemen voorkomen kunnen worden zonder hun eigen bezorgplanning in de war te sturen. Alvast bedankt voor jullie medewerking.

  Slaaptekort

 2. Nick de Jong schrijft

  Bij t lezen van dit oude stukje moest ik even lachen want ik heb zoiets gehad als bezorger !
  Na jaren zwoegen met de fiets kocht ik een tomos brommertje, heerlijk snel de krant bezorgen ! Op de brommer zat al een stevige uitlaat met zwaar geluid dus zo gekocht en kon er niet af helaas. Bewoner van een straat vroeg aan mij over t geluid. In vriendelijk overleg afgesproken om de brommer aan t begin van de straat uit te zetten en aan t eind weer starten. Stukje lopen met brom aan de hand geen probleem iedereen blij! Geef je vaste bezorger met kerst een flinke fooi !Sommige HTML is toegestaan