Spring naar inhoud


Geboorteadvertentie door oma en opa

Beste Beatrijs,

Al jaren verbaas ik me over het volgende: in de krant kondigen met enige regelmaat grootouders de geboorte van hun kleinkind aan. Het gaat dan niet om een felicitatie, maar om een echte geboorteaankondiging bij de familieberichten. Dit is toch de taak van de ouders? Ik had het zelf niet bepaald op prijs gesteld als mijn ouders of schoonouders de advertentie hadden geplaatst voor de geboorte van mijn kind. Weet u wat hier achter zit?

Grootouders geven kennis

Beste Grootouders geven kennis,

Het zal om gevallen gaan, waarin de jonge ouders het voldoende vinden om in eigen beheer geboortekaartjes rond te sturen aan familie, vrienden en kennissen en geen behoefte of geen geld hebben om ook nog eens een aankondiging in de krant te zetten. Sommige grootouders worden bij de geboorte van een kleinkind zo door blijdschap en trots overweldigd dat ze hun glorie aan de hele wereld willen laten weten en dan plaatsen ze een advertentie in de krant. Op die manier halen ze allerlei felicitaties van eigen vrienden en kennissen binnen en dat vinden ze leuk. Een geboorteadvertentie door grootouders is dus niet de enige kennisgeving, maar een vorm van extra trompetgeschal.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Nina schrijft

    Als reactie op het antwoord van Beatrijs op de originele vraag: Als de grootouders zo overweldigend trots en overmand door blijdschap zijn door de komst van hun kleinkind EN ze willen het via een advertentie kenbaar maken bij hun eigen vrienden- en kennissenkring dan kunnen ze dat ook simpelweg doen door een advertentie te plaatsen waarin ze hun eigen (schoon)kinderen feliciteren met de geboorte van het kind. Dan weten hun eigen vrienden en kennissen het ook en ze nemen niet de taak van de ouders over. Want het is inderdaad de taak van de ouders om de geboorte van hun kind aan te kondigen. Maar daarna staat het aan een ieder vrij hoe daar op te reageren om de ouders te feliciteren. Voor mijn part huren de buren een vliegtuig, zetten de neven en nichten de hele straat vol met bloemen en zetten de grootouders dus een advertentie in de krant. Maar NIEMAND kan en mag de rol van de ouders overnemen en zo groot vertellen dat het kind is geboren.

  2. Marije schrijft

    Wij hebben als grootouders inderdaad 2x zo’n advertentie gezet. De 2e x heeft ook een oom van het nieuwe wondertje een leuke advertentie laten plaatsen in een andere krant waar hij redacteur is. In ons geval vonden de ouders het een leuke verrassing, want zij kozen zelf voor een geboortekáártje voor hun eigen familie-, vrienden- en werkkring. Bovendien lezen zij onze krant niet en hebben ze een heel andere kennissenkring. Wij waren (en zijn) apetrots en wilden zo onze eigen ‘kring’ – die vaak dezelfde krant leest – inlichten over onze nieuwe status: die van het grootouderschap. Wij hebben geen enkel probleem hiermee ervaren, alleen maar leuke reacties gehad. En bij een eventuele volgende gelegenheid doen we het zeker opnieuw! De bewuste advertentie komt trots in het geboorteboek!

  3. Sonja schrijft

    wij hebben ook twee keer in een advertentie laten weten dat er een kleinkind geboren was.
    Gewoon omdat we heel erg gelukkig waren met de geboorte van die kleinkinderen. Ik vind het dan ook jammer dat de dochter uit het verhaal zegt dat ze het niet op prijs gesteld zou hebben. Het is toch alleen maar leuk om te zien dat je ouders/schoonouders zo blij zijn met de geboorte van jouw kind!! Je kunt ook overal een probleem van maken.

  4. Sonja schrijft

    Het antwoord van Beatrijs vind ik trouwens aan het einde ook een beetje cynisch.
    “Een geboorteadvertentie door grootouders is dus niet de enige kennisgeving, maar een vorm van extra trompetgeschal.” Daar gaat het de meeste grootouders volgens mij helemaal niet om. Het is gewoon om iedereen te laten weten dat je blij bent met de geboorte van een kleinkind. Meer niet!



Sommige HTML is toegestaan