Spring naar inhoud


Te drukke Sint Maarten

Beste Beatrijs,

Aanstaande donderdag is het weer Sint Maarten, het vrolijke feest waarbij kinderen, zodra het donker is, met lampionnetjes langs de deuren gaan om te zingen en snoep op te halen. Wij wonen in een kinderrijke buurt en hebben de indruk dat dit feest een beetje uit de hand begint te lopen. Twee jaar geleden kregen wij zo’n 175 kinderen aan de deur – daar viel niet tegen op te trakteren. Vorig jaar was mijn vrouw alleen thuis en omdat zij ons pasgeboren kindje moest voeden, deed ze niet steeds de deur open. Zij deed daarom de lichten beneden uit, om boven in de slaapkamer de baby te verzorgen. Beneden werd aanhoudend gebeld en op de deur gebonkt. ‘WE WETEN TOCH WEL DAT JE THUIS BENT!!!’ schalde het over straat. Een beetje katterig over onze ervaringen weten we niet goed wat dit jaar te doen. Toegeven aan het massale feestgedruis en nog meer snoep in huis halen? Ons kind zal over een paar jaar immers ook met de lampion op stap willen. Of zijn er mogelijkheden je te onttrekken aan dit opgelegde volksfestijn?

Beducht voor lampionnen

Beste Beducht,

175 is te veel. Dat is geen aandoenlijke traditie uit snoep-arme tijden meer, maar een sprinkhanenplaag. Alleen al om die reden kan ik degenen navoelen die een Nee/Nee-sticker op de voordeur plakken met de tekst ‘Geen ongeadresseerd drukwerk /En ook geen irritante kutkinderen met lampionnen’ (de stickers schijnen in de handel te zijn – ik geef het maar door). Niet dat dat helpen zal. Het is donker en de bedelende kinderen zullen niet geneigd zijn een voor hen bedoelde tekst te ontcijferen, laat staan eraan gehoor te geven. Integendeel, als de (beledigende) boodschap al tot hen doordringt, zullen ze des te meer lawaai produceren.

In Amerika luidt de conventie met Halloween dat kinderen alleen aanbellen bij huizen die een verlichte pompoen of spookversiering voeren. Ongesigneerde huizen dienen met rust te worden gelaten. Nette kinderen, overigens bijna altijd geflankeerd door een ouder (want niemand laat jonge kinderen ’s avonds zonder toezicht erop uit trekken), houden zich hieraan. Zo’n symbooltje van traktatiebereidheid zou er met Sint Maarten ook moeten zijn. Dat geeft burgers de gelegenheid niet mee te doen aan een in deze tijden van overvloed en vetzucht totaal zinloos geworden traditie. Alsof die kinderen niet al genoeg snoep naar binnen schuiven dag in dag uit!

Zolang het nog niet zo ver is, kunt u uitdelen wat u aan zoetigheid hebt ingeslagen. Niet meer geld aan besteden dan wat u billijk lijkt. Als het op is, doet u de lichten uit, zet de bel af en gaat wachten tot het over is. Mensen die er helemaal geen zin in hebben, kunnen deze vluchtroute ook meteen volgen of de wijk nemen naar een restaurant.

Artikelen in Buren, Feestdagen, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan