Spring naar inhoud


Waarom pink omhoog?

Beste Beatrijs,

Ik ben student communicatie aan het hbo. Voor een onderzoek moet ik een antwoord vinden op de volgende vraag: waarom wordt het deftig gevonden om de pink op te steken tijdens het drinken en waar komt deze gewoonte vandaan? Kunt u daar uitsluitsel over geven?

Opgestoken pink,

Beste Opgestoken pink

Het is géén beschaafde omgangsvorm om je pink op te steken bij het drinken van een kopje thee. Nu niet en vroeger ook niet. Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken. Je kunt het vergelijken met het zwaaien met een gebogen, slap handje om homo’s aan te duiden. Een homo zwaait niet op een aanstellerige manier met een slap handje. De adel drinkt niet op een aanstellerige manier thee met opgestoken pink. Beide gebaren zijn parodistisch en getuigen van minachting voor de groep die ermee wordt uitgebeeld.

Artikelen in Eten en drinken, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mario schrijft

    Er zijn verschillende meningen die het drinken met pink omhoog zouden verklaren. Zo zou dit te maken hebben, met de vorm van de toenmalige theekopjes, die laag en vrij grote diameter hadden te opzichte van de kleine, fijne “oortjes” aan de kopjes. Het kopje hanteren zou handiger en veiliger geweest zijn, wanneer men de pink omhoog (als balans) hield om eruit te drinken. Wat eerder aangegeven is van Beatrijs, is mij gedeeltelijk nieuw, maar lijkt mij zeker plausibel. Zo is er een verklaring, dat dit gebruik in hogere klasse, een kort leven beschoren was geweest, omdat iedereen het gebruik overnam, en ook onder andere als spot.Sommige HTML is toegestaan