Spring naar inhoud


Een slap handje

Beste Beatrijs,

Ik wil mijn appartement verkopen en heb daartoe een aantal makelaars op bezoek gehad. Eén van hen had een heel goed plan van aanpak, maar bij binnenkomst gaf ze me een heel slap handje. Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat een goede handdruk belangrijk is in het sociale verkeer. Ik ben bezorgd dat potentiële kopers de indruk krijgen dat deze makelaar niet erg daadkrachtig is en ben daarom van plan om een andere makelaar te kiezen. Is een goede handdruk nog steeds etiquette, of is dit inmiddels achterhaald? En als het nog steeds etiquette is, ben ik dan eerlijk en zal ik haar aanraden om een steviger handdruk te geven of maak ik me er van af met een smoesje?

Een slap handje

Beste Een slap handje,

Een stevige handdruk is geen indicatie voor daadkracht. Het is niet meer dan een vorm van gedrag die men zichzelf heeft aangewend of waar iemand niet speciaal bij nadenkt. Er kunnen geen conclusies omtrent het karakter uit worden afgeleid. Mensen met een stevige handdruk kunnen best aarzelend en weinig slagvaardig in het leven staan. Zelfs de wenselijkheid van stevige handdrukken uitdelen is twijfelachtig. Tal van mensen hebben last van pijnlijke gewrichten en zijn juist bang om stevige handdrukken te krijgen, omdat ze dan tegen het plafond zitten. Als u tevreden bent over het plan van aanpak van uw makelaar, raad ik u aan om onverwijld met haar in zee te gaan ondanks de slappe handjes die ze geeft. Los daarvan is in geen goed idee om kritiek te geven op de kwaliteit van haar handdruk. U bent een potentiële klant en geen coach.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Lezertje2002 schrijft

    Ik zeg het altijd even ‘ik geef u geen te stevige hand, u mij ook niet, want ik heb reuma in m’n vingers’. Breekt nog vaak ’t ijs ook.

  2. Maarten schrijft

    Sterker nog, aangezien ‘iedereen’ dit weet, is het heel makkelijk om daadkrachtig over te komen alleen door jezelf te trainen een stevige hand te geven. Het is echt een pseudo-indicator van daadkracht en recht-door-zee doen.Sommige HTML is toegestaan