Spring naar inhoud


Blijf van me af!

Beste Beatrijs,

Mijn probleem is dat mijn hele schoonfamilie elkaar omhelst, knuffelt en drie keer zoent bij begroetingen én afscheid. Ik ken mijn schoonfamilie al 15 jaar en hoewel ik van ze hou, zie ik vreselijk op tegen dat lichamelijke gedoe. Sommigen zoenen zelfs op de mond. Ik heb wel eens voorzichtig verteld dat ik eigenlijk niet zo lichamelijk ben ingesteld. Ze vonden het vreemd dat er bij ons thuis niet geknuffeld werd. In hun ogen komen zij uit een warm nest en ik niet. Mijn familie weet ook zonder gezoen en geknuffel dat ik van ze houd, en onze band is ontzettend goed. Hoe ouder ik word hoe meer de begroetingsrituelen van mijn schoonfamilie me tegenstaan. Kan ik me hier nog aan onttrekken zonder hen te kwetsen? Ik doe het alleen, omdat ze het zich anders persoonlijk aantrekken, maar ik krijg er echt buikpijn van.

Kouwe kikker,

Beste Kouwe kikker,

Een stevige handdruk, een snelle uitval naar de wangpartij en daarnaast een pro forma luchtzoen.

U krijgt er buikpijn van, dus het moet afgelopen zijn. Houd op met het passief ondergaan van ongewenste zoenen en omhelzingen en trek het initiatief naar uzelf toe. De volgende keer dat u de schoonfamilie bezoekt, zegt u wanneer u de eerste begroet: ‘Ik geef voortaan een hand en één zoen – ’t is maar dat je het maar weet!’ Aldus gaat u het rijtje af: ‘Ik geef je een hand en niet meer dan één zoen.’ En u voegt de daad bij het woord en handelt het ritueel kordaat af met een stevige handdruk en een snelle uitval naar de wangpartij, waarnaast u een pro forma luchtzoen plaatst. Om hen verder de pas af te snijden begint u meteen te babbelen over het weer, de files of u vraagt naar hun welbevinden. Als ze commentaar geven dat u ineens zo koel doet, zegt u: ‘Trek het je niet persoonlijk aan! Het is niet persoonlijk bedoeld! Ik vind jullie aardig genoeg, maar vanaf nu doe ik het op mijn manier!’

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilith schrijft

  Ik denk dat zelfs je hand uitsteken al een goede hint is. Gewoon, zodra iemand met wijde armen op je af komt, de hand uitsteken en glimlachen. “Hoi!’ En dan na het hand schudden geef je 1 zoen. Niemand gaat namelijk doorlopen als je arm in de weg zit.

 2. Nina schrijft

  even een reactie op Lilith en haar opmerking “niemand gaat doorlopen als je arm in de weg zit”…. mijn ervaring is heel anders. Ze gebruiken jouw arm dan om je heel hard naar zich toe te trekken en je als nog te zoenen. Ik maak het elk jaar weer mee in de eerste week van januari op werk. Ik zit/sta ergens en er komt een collega op mij af, ik hou mijn hand en arm strak uitgestrekt en ze buigen/trekken zich er gewoon voorbij. Het enige wat lijkt te helpen is om echt fysiek een object er tussen houden. Dus een tafel of een stoel.

 3. emmie schrijft

  Ik heb besloten na 7 jaar zoenen, kussen en knuffelen, 2 momenten per jaar dit toe te laten.
  “u mag ne zoenen als ik jarig ben, en op nieuwjaarsdag. Op uw verjaardag zoen ik u”

  ik ben van mening dat het uiterst ongepast is om ervan uit te gaan dat een ander het maar goed vind dat hij of zij gezoent wordt.
  Ikvind het daarom ook bij mijn schoonfamilie enorm vervelend constant te zoenen. zeker als ik hen elke week soms wel 3 keer zie..

  Vandaag dwong mijn schoonmoeder een zoen van me af.. Toen heb ik haar boos een zoen gegeven en ben weggelopen. Dat was voor mij de druppel. Zoenen is vanaf nu afgelopen! Ik ga een hand geven vanaf nu.Sommige HTML is toegestaan