Spring naar inhoud


Hand geven doet pijn

Beste Beatrijs,

Ik heb sinds enige jaren last van reumaklachten. Er zijn ook rustige perioden, maar als de ontstekingen op zijn ergst zijn, doen vooral mijn handen pijn. Af en toe komt het voor dat je jezelf moet voorstellen aan iemand. Dan is het gebruikelijk om een hand te geven. De laatste weken komt dit vaak voor, omdat ik een aantal spullen op marktplaats heb gezet. Ik heb al een aantal kijkers en kopers ontvangen die allemaal hun hand uitstaken voor om zich voor te stellen. Als een soort automatisme geef ik dan ook een hand. Maar ik kan wel door de grond gaan van de pijn. Kunt u mij aanraden hoe ik hiermee het beste om kan gaan?

Pijnlijke handdruk

Beste Pijnlijke handdruk,

U kunt eerlijk zeggen: ‘Sorry, ik kan u geen hand geven, ik heb gewrichtsproblemen.’ Vanzelfsprekend accepteren mensen dat. Als u geen zin hebt om naar uw ziekte te verwijzen, kunt u, wanneer u iemand bij u thuis verwacht, ook uw rechterhand losjes voor de vorm inwikkelen met een zwachtel. Dan hoeft u alleen maar te zeggen: ‘Sorry, ik kan u geen hand geven,’ zonder verdere verklaringen. Van een verbonden hand gaat een duidelijk signaal uit: afblijven!

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Traditionele etiquette, Ziekte.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Patrick Seys schrijft

  Geachte mevrouw, meneer ‘Hand geven doet pijn’,

  Ik ben reumatoloog en heb dus dagelijks te maken met mensen die (hele) pijnlijke handen hebben. Het geven van een hand is ons standaard relatieteken. Het formele gebaar heeft uit zichzelf weinig betekenis, deze ligt in de uitvoering. Geeft iemand een stevige hand of een slap handje, of biedt hij mogelijk slechts “een bosje vingers aan”. Het heeft dus ook psychologisch veel impact als de gever van een handdruk daar fysiek pijn bij ervaart.
  Enkele tips:
  – geef wél een hand, desnoods links (met een korte verontschuldiging)
  – doe een polsbrace om op recepties en dergelijke (signaalfunctie)
  – er bestaan buttons met een duidelijk icoon, ik dacht uitgegeven door het Nationaal Reumafonds, die de ontvanger van de handdruk meteen inlichten
  – eventueel: durf meteen een ‘diepe’ hand te geven (waarbij de druk vooral op de middenhand terecht komt en veel minder op de ‘knokkels’ (MCP-gewrichten) die vaak meest gevoelig zijn.
  Ik hoop dat dit alles u een beetje helpt.

 2. Bert Branderhorst schrijft

  Tip van een reumapatiënt , geef een hand met de duim naast de vingers, de ontvangende voelt gelijk dat het een aangepaste hand is.Sommige HTML is toegestaan