Spring naar inhoud


Gepest kind

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van acht wordt sinds kort op het speelpleintje voor ons huis door een even oud buurtjongetje gericht gepest met het feit dat ze twee moeders heeft. Hij zoekt haar voortdurend op en gaat net zo lang door, totdat hij haar uiteindelijk op de kast heeft en zij huilend thuiskomt. Hij verpest voor haar het buitenspelen met andere kinderen. Ik ben op zoek naar een manier waarop ik haar kan leren om zich hiertegen te weer te stellen. Ik heb recent de ouders van dit jongetje aangesproken, maar die voelen zich niet verantwoordelijk, dus ik heb langs die lijn weinig steun te verwachten. Wat raadt u mij aan?

Mijn dochter wordt gepest

Beste Mijn dochter wordt gepest,

Een afschuwelijke situatie voor uw dochter! Los van wat zich zoal tussen de buurkinderen afspeelt (de meeste fricties zijn geen ouderlijke bemoeienis waard), is het buitengewoon onaangenaam en onfatsoenlijk dat de ouders van dit jongetje weigeren om op dit punt corrigerend op te treden. Zij falen als verantwoordelijke volwassenen zowel ten opzichte van hun zoon als ten opzichte van uw dochter. Nu zij het laten afweten, moet uw dochter voor zichzelf opkomen. Er zit niets anders op. U als moeder kunt hierin niet ingrijpen, want daarmee zou u het voor uw dochter alleen maar moeilijker maken. Het gedrag van dit jongetje moet de kop in worden gedrukt en uw dochter zal die taak zelf moeten opknappen.

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel zij scheldt terug, bij voorkeur op een manier die haar vijand pijn doet en hem blijft aankleven. Ze roept dan bijvoorbeeld: ‘Ik heb twee moeders, maar jouw moeder is een smerige rat/ een vies varken/ een takkewijf’ – enfin, uw dochter kan beter zelf een goede kwetsende term bedenken, liefst zo gemeen mogelijk. Belangrijk is in ieder geval dat ze hem lik op stuk geeft en dat ze altijd hetzelfde terugroept als hij haar verbaal belaagt. Het is handig als ze in deze woordenstrijd een bondgenoot heeft, die haar scheldzinnetje overneemt en meescandeert. Misschien kan ze na enig vooroverleg enkele andere buurkinderen zo ver krijgen dat die haar ondersteunen en meebrullen.

De andere mogelijkheid is fysiek geweld. In de theorie van de fijnzinnige omgangsvormen is erop slaan geen aanbevolen route, maar in de praktijk van het gepest worden – situaties waarin het slachtoffer weerloos is tegen aanhoudend jennen – kan het enorm helpen als de gepeste bij wijze van verrassingsaanval de tegenstander aanvliegt en hem (of haar) een keiharde schop tegen z’n schenen geeft, een vuistslag uitdeelt of z’n gezicht openkrabt. Dat geeft alle betrokkenen ineens een heel ander perspectief. De machtswellusteling krijgt een tik op z’n neus en de zwakkeling toont z’n agressieve potentie. Een en ander moet niet uitlopen op een vechtpartij, maar een gerichte klap of stomp (en daarna maken dat ze wegkomt) kan wonderen doen. Een spatje bloed is niet erg. Fysieke agressie tonen zal uw dochters vijand intimideren en haar aanzien binnen de groep doen toenemen.

Artikelen in Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


17 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Joop schrijft

  Nou nou, adviseren van fysiek geweld is naar mijn mening toch niet de juiste oplossing. Beetje jammer van mevrouw Ritsema.

 2. Jeanine schrijft

  Ik word van zo’n atwoord verdrietig!

 3. annemarie schrijft

  ik niet. Ik heb een studie gedaan naar pestgedrag in het kader van pestprotocollen. Ook geef ik weerbaarheidscursussen voor slachtoffers van zulk gedrag. Pestgedrag is alleen te veranderen bij het slachtoffer. Zielig gedrag lokt nog meer agressie op van de pester, je krijgt er later ook geen respect mee. Inderdaad kan een impulsieve agressieve daad het pestgedrag stoppen. Beter nog is de eerste tip. Ik wil eraan toevoegen dat het voor het kind belangrijk is dat ze zich hierbij groot maakt als een Haan, rechtop staat en hem recht aankijkt.
  Je hoeft je niet zeker van jezelf te voelen, je moet zeker van jezelf doen. En dan volgt het bijbehorende gevoel vanzelf. oefen dit thuis! Zelf zie ik graag dat kinderen hun woorden zo kiezen (beetje hulp mag..) zodat ze laten blijken dat Zij juist degene zijn met het betere gedrag. Dat mogen ze best benoemen: ‘ Wat ben jij zielig zeg, dat je zo doet, waarom ” zo zet je de pester voor paal in de groep. Zo stop je pestgedrag! Maak je kind weerbaar, maar laat het nog wel zichzelf zijn.

 4. Jena schrijft

  Ik werd als kind ook gepest met mijn rode haar. Mijn moeder trad doortastend op en beloofde me een reep chocola als ik de pester met een schepje op de kop zou slaan.
  Een flinke klap gegeven en nooit meer last van gehad…

  Fysiek geweld is natuurlijk niet wenselijk, maar ik ben ervan overtuigd dat pesten schadelijker is dan een eenmalige klap.

 5. Marike schrijft

  Ik denk dat Joop en Jeanine nooit gepest zijn.

  Ik word heel verdrietig van een kind dat gepest wordt!!

  Daarom vind ik het een topadvies. Zeker weten dat het werkt!!

 6. Johannes schrijft

  Volgens mij werkt het in het volwassen leven helaas ook zo. Ik ben jarenlang getreiterd door buren. Brieven, praten door buurtagent, klachten indienen, niks van de beschaafde aanpak hielp. Ik denk dat de enige taal die die buren verstonden die was van fysieke intimidatie. Dan bedoel ik geen geweld, maar door een potig iemand (ben ik zelf niet) laten mededelen dat het afgelopen moet zijn. Soms werkt de beschaafde aanpak gewoon niet.

 7. Lia schrijft

  Compliment voor dit advies. Je kan er van op aan dat het werkt.
  Toen mijn zoon destijds, begin jaren 90, werd gepest was het absoluut not-done om terug te schelden, laat staan te slaan. Er moest gepraat worden en begrip getoond…maar dat hielp niet, het pesten ging gewoon door.
  Tot hij de pester een flinke klap verkocht. Toen was het in een keer afgelopen. Alleen moest hij toen, samen met zijn moeder, bij de meester komen om te horen dat slaan niet mocht en moest hij zijn excuus aanbieden aan de pester!

 8. Fleur schrijft

  Prima advies!

 9. Andrea schrijft

  Natuurlijk is de eerste stap naar de ouders van de pester te gaan gaan, maar als die niet ingrijpen zou terug pesten, schelden zou van mij mogen en als dat nog niet helpt dan een flink pak op zijn donder geven. Als zijn ouders het niet doen, moet iemand het toch doen.

 10. J.L.M Baron van Scheltinga d'Hulst schrijft

  Ik ben het in zijn geheel met het advies van mevrouw Ritsema eens. Schande dat die ouders niet optreden! Dit geeft weer goed weer hoe individualistisch men tegenwoordig is ingesteld.

 11. Karin schrijft

  Het probleem is vaak, dat een kind dat gepest wordt moet veranderen. Dat vind ik zelf erg jammer, het moet dus leren om voor zichzelf op te komen omdat een ander kind zo raar doet!
  Ik heb mijn oudste dochter (bijna 10) op willen geven voor een cursus. Maar ze was nog veel te jong toen ze 5 was. We moesten wachten tot 12 jaar. Zij is altijd de laatste, of kiest ervoor om de minste te zijn. Juffen reageren daar ook niet goed op. Als ze heel boos is, komt ze wel voor zichzelf op en dat vind ik prima. Ookal zegt de juf dan geen kwaad met kwaad vergelden. Als je dat niet doet, ben en blijf je de pispaal.
  Leuk dat er mensen zijn die pestprotocollen kennen, jammer dat die op scholen niet altijd aanwezig zijn…..

 12. annemarie schrijft

  Hai Karin, Pestprotocollen zijn verplicht op een basisschool. Helaas zijn ze erg vaak van een bijzonder slechte kwaliteit. een simpel a-viertje in een map.. ik wilde graag tegen je zeggen dat er bijzonder goede cursussen zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. Je zult wel even moeten zoeken naar een goede organisatie maar ze zijn er wel. En wees niet bang dat je kind er echt anders van wordt qua gedrag. Dit zal niet zo zijn, alleen wat “steviger” in de schoenen misschien. dat is soms al genoeg. Het is niet zo dat een slachtoffer schuldig is aan pestgedrag! absoluut niet! ik wilde alleen duidelijk maken dat er ook voor het slachtoffer dingen zijn die zij kunnen doen om het te laten stoppen. In mijn ervaring werkt het bijna altijd.

 13. Floor schrijft

  Ik vind dit een ook een hele lastige situatie. Ze kan hem ook gewoon negeren; net doen of hij lucht is. En als dat niet werkt Jeugdzorg bellen, want hulp moet er komen, ook voor de pester zelf. Misschien steekt er wel iets achter dat gedrag, dan kunnen zij een gesprek met de ouders voeren over verdere mogelijkheden. Succes.

 14. Emma schrijft

  een tikje laat, maar toch:
  kies een fijne assertieve sport uit voor het gepeste kind. Ik ben zelf als gepest kind door mijn ouders “op judo gedaan” en het resultaat mocht er zijn. Alleen al het fysieke oefenen (als meisje in een groep met 20 jongetjes) geeft een kick en doet wonderen voor zelfvertrouwen. Daarnaast is judo zelf een softe verdedigingssport waar geen klappen vallen, maar wel verdedigingstechnieken worden geleerd.
  Bij mij deed het zelfvertrouwen de trick eigenlijk al, en en zelfverzekerd kind dat zegt “kom jij maar even hier, dan oefen ik mijn laatste wurggreep even” is eigenlijk meteen van het pesten af. Succes!

 15. Johan schrijft

  Terugslaan werkt niet. Dit probeert onze zoon ook regelmatig als hij door meerdere kinderen tegelijk wordt gepest.
  Wij mogen dan verschijnen bij de directeur van de school omdat hij ‘grensoverschrijdend gedrag’ vertoont. Maar de oorzaak pakken ze niet aan.

  Iemand nog een andere suggestie?

 16. Jacqueline schrijft

  Wat mijn kind ernorm geholpen heeft is dat ik haar op een sportschool heb gedaan die zelfverdediging gaf, zij leerde hier hele simpele handelingen zoals het puntje van de neus draaien, dat geeft geen zwaar lichaamelijk letsel maar het schakelt de ander direct uit. Ik ben altijd tegen terugpesten geweest maar het leed van mijn kind was niet aan te zien. Ik ben de sportschoolhouder tot de dag van vandaag erg dankbaar, ze is inmiddels volwassen en geeft zelf toe dat dit het beste is geweest tijdens haar schooltijd wat haar ooit geadviseerd was, die pestprotocollen helpen niet en bovendien: je moet het zelf oplossen en vooral praten werd er gezegd, naar mijn idee luisteren pestende kinderen niet. Bovendien: als je dat zandbekkengedrag niet afleert blijft zo iemand zijn levenlang mensen pesten, laatst het nieuws gezien dat in bejaardentehuizen de bewoners elkaar het leven na staan??

 17. Pien schrijft

  Wij hebben onze zoon gesuggereerd om “commandant kakhoofd!” te roepen, elke keer als een zekere pestkop kapitein plasbroek tegen hem zei. Werkte uitstekend; ze zijn nu beste maatjes.Sommige HTML is toegestaan